PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell inicia un programa de commemoració dels 25 anys de la relació de cooperació amb Sarajevo

Aquesta iniciativa es fa en el marc del programa de sensibilització per la pau i la cultura de la no violència Sabadell inicia un programa de commemoració dels 25 anys de la relació de cooperació amb Sarajevo

Aquest mes de novembre s’inicia un programa d’activitats culturals i educatives amb les quals es vol reivindicar la cultura de la pau i la no violència en els conflictes d’arreu del món. Alhora, es vol posar en valor la solidaritat i empatia de la ciutadania sabadellenca, que es va comprometre amb Sarajevo.

Avui, durant la presentació del programa, la tinenta d’alcaldessa Marta Morell, ha recordat que

“al parlar de la relació amb Sarajevo parlem de valors, de memòria històrica i de la cultura de la pau. Tenim un deure moral de recordar i transmetre a les generacions posteriors les raons i com es va produir el conflicte”.

Així mateix ha afirmat que

“l’odi, la pobresa i el populisme generen xenofòbia i poden generar guerres i conflictes que acabin en totalitarismes o malmetin la convivència. Vivim en ciutats multiculturals i hem de preservar la diversitat i convertir-la en valor per a la convivència”.

L’alcaldessa, Marta Farrés, ha ressaltat que

“hem de posar en valor una manera de fer basada en la col·laboració entre ciutats i en la solidaritat que ens han de conduir sempre a una societat més justa i més cohesionada. Cal recordar aquell esperit de col·laboració on tothom va aportar el seu granet de sorra i cal posar en valor la cultura, que ens ajuda en les circumstàncies més complicades”.

El director general de Cooperació, Manel Vila, ha recordat el compromís de Sabadell amb Sarajevo i ha comentat que

“estic molt content d’acompanyar-vos en la presentació del programa”.

Així mateix, ha subratllat que

“les guerres no s’acaben signant un acord de pau”

en el sentit que

“les postguerres molts cops són més dures que la pròpia guerra”.

Programa d’activitats

El programa arrenca amb ‘Encara hi ha algú al bosc’, a càrrec de Cultura i Conflicte. Es tracta d’una proposta multidisciplinar que posa el focus en les víctimes directes de les tortures i violacions que es van produir en el marc del conflicte Bòsnia-Hercegovina, tant en les dones com en els fills i filles nascuts fruit d’aquestes violacions. Aquestes activitats s’emmarquen també en el programa del 25N Dia Internacional per a l’Eliminació de les Violències envers les Dones.

En aquest marc, la periodista i membre del col·lectiu “Cultura i Conflicte”, Teresa Turiera, ha comentat que

“és molt important posar el focus en els supervivents de la guerra i les víctimes de la pau, en el sentit que han estat oblidades i invisibilitzades. Cal reflexionar-hi plegats”.

Precisament un dels punts cabdals d’aquesta commemoració és la voluntat de fer-la transversal, implicant diferents àmbits per consolidar-la com un projecte de ciutat. Durant els pròxims 20 mesos s’aniran programant diverses activitats en format de documentals, teatre, performance o exposicions, reivindicant alhora la cultura com a eina de transformació social col·lectiva. En aquest programa es posarà també l’accent en la implicació dels joves de la ciutat, per tal de transmetre el que va suposar aquest conflicte, com es tradueix la cultura de l’odi a l’actualitat, i com implicar aquest sector en un període en que la ciutat es va implicar en la solidaritat i cooperació amb Sarajevo.

El programa d’activitats acabarà el juny de 2022, quan es commemoraran els 25 anys del viatge institucional a Sarajevo -al juny 1997- en el qual hi van participar representants de Sabadell de diferents àmbits institucionals, empresarials, d’entitats o de premsa. Amb aquest viatge es va visibilitzar el compromís entre les dues ciutats. També cal recordar que Sabadell va assumir la reconstrucció del teatre Kamerni Teater, emblemàtic no només perquè hi participaven serbis, bosnis i croats, sinó perquè no va suspendre cap dia cap actuació malgrat el setge i els bombardejos. 

Cal destacar el paper cabdal que va desenvolupar el Teatre del Sol de Sabadell, que a més, en col·laboració amb l’Ajuntament, està treballant per poder oferir un projecte que recordi la relació dels dos teatres i el paper de la cultura per preservar els valors culturals en una societat diversa i multicultural.

Precisament avui durant la presentació del programa, el representant del Teatre del Sol, Josep Seguí, ha recordat el viatge institucional del 1997 i entre les diferents vivències, ha comentat que

“vam anar a visitar el teatre Kamerni, tot un símbol de la resistència de Sarajevo”. 

També com a representant del Teatre del Sol, M. Antònia Vidal ha recordat les persones del teatre de Sarajevo, amb els quals

“podíem compartir moltes coses”.

Cal recordar també que, el 1995, s’havia creat la Comissió Ciutadana Sabadell per Sarajevo, amb la participació de nombroses entitats de la ciutat i l’Ajuntament de Sabadell. Es van impulsar múltiples activitats per informar i sensibilitzar a la societat sobre què passava als Balcans, i recaptar recursos econòmics i materials per enviar a Sarajevo en combois humanitaris.

La implicació de la ciutadania serà també fonamental en aquesta commemoració i per això pròximament s’habilitarà un canal perquè es puguin fer arribar propostes, suggeriments i materials que els veïns i veïnes tinguin en relació amb aquesta commemoració.