PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell commemora el 25N amb un programa que gira entorn les dones, les violències i els conflictes armats

S’inclouen activitats de sensibilització per a tots els públics Sabadell commemora el 25N amb un programa que gira entorn les dones, les violències i els conflictes armats

Marta Morell, tinenta d’alcaldessa de Feminisme, ha indicat que

“si bé és cert que el 25 de novembre és una data molt fixada en el calendari, a l’Ajuntament treballem cada dia per sensibilitzar la ciutadania sobre les violències que pateixen les dones. Aquest any s’ha focalitzat el programa  en els conflictes armats i la violència que se’n deriva cap a les dones. En aquest sentit, el cartell de la Carla Rodríguez de l’Escola Illa plasma molt bé el que volem dir”.

Morell ha afegit que

“és important continuar fent aquesta sensibilització, ja que dia sí, dia també, coneixem nous casos de violència masclista, i com a ajuntament hem de fer accions de prevenció i sensibilització, sempre al costat de les entitats que s’hi dediquen”.

El programa d’activitats del 25N l’impulsa conjuntament l’Ajuntament i les entitats de la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI. A més de la campanya de sensibilització a la via pública que es podrà veure en mupis, a les estacions de Ferrocarrils Catalans de la Generalitat de Catalunya i en banderoles per tota la ciutat, s’han programat activitats culturals i de sensibilització presencials i en línia per a tots els públics. 

Destaquen diverses accions en el marc del projecte ‘Cultura i conflicte’, que inclou exposicions fotogràfiques a diversos equipaments municipals, un documental i l’obra de teatre prevista pel 9 de desembre al teatre Principal anomenat ‘Encara hi ha algú al bosc’. En diferents formats, el projecte situa a l’espectador l’any 1992, als camps de concentració de Bòsnia i Hercegovina, on entre 25.000 i 50.000 dones i nenes van ser violades com a estratègia de neteja ètnica. Moltes de les víctimes ho viuen encara en silenci, ignorades per les institucions i rebutjades per les pròpies famílies. 

La Lliga dels Drets dels Pobles oferirà una exposició i un documental en línia sobre la violència sexual envers les dones a la República Democràtica del Congo dins un conflicte de llarga durada. Es mostra la pobresa i l’abandonament de la societat civil per part de l’Estat, però també el dinamisme, l’activisme i la lluita de la seva població per mirar endavant.

En aquest marc, Núria Jané, membre de la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI en representació de l’entitat Lliga dels Drets dels Pobles ha assenyalat que amb l’exposició sobre la violència de gènere al Congo

“volem explicar les raons per les quals es produeix la violència de gènere en aquest punt on hi ha conflicte, perquè la zona és rica en minerals i hi ha contraban, i les dones i les nenes són víctimes de la violència sexual com a arma de guerra. A partir d’aquesta mostra podem emfasitzar també el que passa a casa nostra”.

A més, el programa del 25N també proposa accions a l’espai públic com els Punts Liles itinerants, per informar i sensibilitzar entorn les violències masclistes i lgltbifòbiques, i la ruta de la Sex Truck, que farà parada als diferents mercats amb la voluntat de resoldre dubtes i aclarir conceptes entorn la sexualitat. A més, pensant en el públic més jove, s’ha programat el dimarts 24 de novembre una xerrada en línia amb la Raquel Ribas, il·lustradora del conegut personatge gràfic Lola Vendetta. També hi haurà un taller d’autodefensa digital feminista, contes, etc.

Enguany l’acte institucional del 25 de novembre serà de petit format, sense públic, amb la lectura del manifest per part de la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI i una encesa d’espelmes.

Totes els activitats presencials es faran seguint les mesures de prevenció de la Covid-19 decretades pel Govern i la programació actualitzada es pot trobar a la pàgina web de Gènere i a les xarxes socials.

Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD)

Les violències envers les dones en els conflictes no es pot entendre aïllada d'altres greus violacions dels drets humans de les dones, fruit de les enormes desigualtats i de la discriminació que continuen vivint a tot el món.

Avui s’han presentat també les dades del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). Entre l’1 de gener i el 15 d’octubre, el SIAD ha atès 301 dones i 91 fills i filles.

En total s’han realitzat 2.300 atencions, la qual cosa significa un increment del 24% respecte les realitzades l’any passat, on es van fer un total de 1.850. 

De la seva banda, el  Grup d’Atenció a la Víctima (GAV) de Mossos d’Esquadra ha obert, en el que portem d’any, un total de 442 denúncies, davant les 496 que van haver en el mateix període l’any 2019. 

“Això denota que durant el confinament, malgrat vam atendre moltes trucades, no hi va haver denúncies de violència de gènere a Sabadell i després no n’ha augmentat el nombre,  cosa que vol dir que segur que hi ha hagut conflictes, però que les dones no els han denunciat. Per contra, la part positiva és que mentre hi ha la COVID-19, no s’han travessat tant les odres d’allunyament com és habitual”,

ha explicat Neus Rebull, sergent del ​servei.