PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

L’Ajuntament proposa aportar una subvenció de 60.000 euros per al Museu Aeronàutic de Catalunya

L’aportació es faria a la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya L’Ajuntament proposa aportar una subvenció de 60.000 euros per al Museu Aeronàutic de Catalunya

Al setembre del 2019 es va inaugurar la primera fase d’aquest museu en un dels hangars del camp d’aviació. La segona fase inclourà enjardinar tota la parcel·la, col·locar-hi gran part de la col·lecció estàtica i construir dos hangars més per situar-hi la recepció i l’espai on la Fundació durà a terme les seves activitats socials.

Un museu per preservar i difondre la història de l’aeronàutica

El Museu es proposa quatre objectius. D’una banda, preservar el patrimoni històric de l’aeronàutica a Catalunya. D’altra banda, difondre la cultura de l’aeronàutica i la història d’aquest sector al nostre país. En tercer lloc, cooperar en la formació de les noves generacions de persones que treballin en aquesta disciplina. I, finalment, desenvolupar activitats culturals i divulgatives sobre l’aeronàutica.

L'objectiu és que amb aquest museu s’incrementi l’oferta cultural sobre l’aeronàutica, ja que no són gaires les col·leccions històriques amb vocació museística que disposin d'aeronaus clàssiques que poden volar. En aquest sentit, la FPAC ha triat Sabadell per instal·lar-hi aquest equipament per un doble motiu. D’una banda, perquè la ciutat disposa de l'únic aeroport no comercial de l'àrea de Barcelona. D’altra banda, per interès històric, ja que Sabadell va ser una de les bases aèries republicanes durant la Guerra Civil.

El Museu acollirà les tres col·leccions següents:

* La col·lecció major, que pretén il·lustrar l’evolució tecnològica i història de l’aeronàutica a Catalunya, formada per 103 aeronaus, rèpliques d’aeronaus i motors de vehicles relacionats amb operacions de les aeronaus a terra.

* La col·lecció menor, que ha de permetre complementar els buits cronogràfics de la col·lecció major amb maquetes d’aeronaus i motors, així com equipaments i objectes aeronàutics.

* La col·lecció gràfica i documental, formada per 2.500 elements gràfics com ara fotografies, audiovisuals, revistes, mapes i documents originals.

Aquest Museu serà un projecte innovador i incorporarà tot el potencial de comunicació i recreació que ofereixen les tecnologies digitals. A més, es complementarà amb els centres de memòria i d'interpretació que, arreu de Catalunya, s'han creat als llocs on es desenvoluparen activitats industrials i operatives relacionades amb l'aviació, amb el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, com també amb altres museus aeronàutics. La intenció és establir una relació fluïda amb les empreses, entitats i llocs del nostre país on es desenvolupen les activitats formatives i operatives pròpies de l'aeronàutica civil, lúdica i esportiva.

Una col·laboració que ve de lluny

L’any 2010 l'Ajuntament de Sabadell va subscriure un conveni amb la FPAC en què, entre altres aspectes, es comprometia a aportar 60 mil euros en concepte de subvenció per executar el projecte del Museu Aeronàutic de Catalunya. Però aquesta subvenció no es va arribar a fer efectiva, ja que el conveni va quedar caducat i el projecte d'execució del museu encara no havia finalitzat. Ara, el consistori continua interessat perquè la ciutat disposi d'aquesta instal·lació museística.

En aquest sentit, l’Aeroport de Sabadell forma part de la història de la ciutat des dels anys 30 i és un actiu important de la realitat econòmica i social de Sabadell i de la comarca. En els darrers anys, Sabadell ha fet un gran salt endavant en la millora de les seves infraestructures i en la creació de nous àmbits d’activitat econòmica, on l’Aeroport té un paper destacat.

En aquest marc, l’Ajuntament ha treballat per recolzar les iniciatives de l’Aeroport de Sabadell, com el Pla Director, i per acostar aquest espai a la ciutadania, amb projectes com el futur Museu Aeronàutic de Catalunya.

A més, l’Ajuntament i l’Aeroport de Sabadell treballen conjuntament per dur a terme diferents projectes d’interrelació. Així, es treballa per impulsar la formació ocupacional i professional en l’àmbit de l’aeronàutica perquè l’Aeroport de Sabadell esdevingui un centre de formació de referència, posar en marxa projectes d’investigació i transferència tecnològica per potenciar projectes d’emprenedoria aeronàutica amb el món universitari, com també donar a conèixer el món de l’aeronàutica a la ciutadania.