PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell comença a elaborar el Pla d’Interculturalitat 2021-2025 per impulsar la integració, la convivència ciutadana i la cohesió social

El Pla compta amb el suport tècnic i econòmic de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona i es desenvolupa a través de Ciutats Interculturals, d’Intercultural Cities Sabadell comença a elaborar el Pla d’Interculturalitat 2021-2025 per impulsar la integració, la convivència ciutadana i la cohesió social

En paraules de la tinenta d’alcaldessa de l’àrea de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell,

des del govern de la ciutat creiem que avui cal fer un nou pas endavant per encarar els nous temps, els nous desafiaments i els nous reptes que tenim a escala global. Hem de tenir un full de ruta basat en allò que ens uneix per sobre d’allò que ens separa, basat en el diàleg i el respecte a la diversitat, amb els mateixos drets i deures per a tothom. Aquest model d’interculturalitat s'expressa en el model de ciutat que tenim i que volem, sense segregació i sense discriminació”.

El Pla d’Interculturalitat s’elaborarà de forma conjunta amb els grups municipals, els tècnics de l’Ajuntament, les entitats i la ciutadania. Per elaborar-lo, es compta amb el suport tècnic i econòmic de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona i es desplega a través de l’associació Ciutats Interculturals –entitat vinculada a la Red Espanyola de Ciutats Interculturals (RECI)– i d’Intercultural Cities del Consell d’Europa.

En aquest sentit, Lluïsa Moret, diputada de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar, ha assenyalat que

el de Sabadell és un ajuntament pioner en polítiques d’integració i acollida. Amb aquest pla es donarà, a més, una visió integral des de la voluntat d’impulsar l’enriquiment de la ciutat i l’apoderament de la ciutadania, des de la perspectiva intercultural i el respecte a les diversitats, la igualtat de tracte i la discriminació. El nostre compromís amb la ciutat passa tant per impulsar el pla com per col·laborar en la seva implementació, ja que es convertirà en un model per a altres municipis”. 

Per la seva banda, Gemma Pinyol, membre de la RECI i de l’associació Ciutats Interculturals, ha posat en relleu que

“comptarem amb la participació de la societat en l’elaboració d’aquest pla, perquè cal definir bé el marc i treballar els elements de governança del mateix. D’aquesta manera, podrem definir les prioritats i les línies d’acció per als propers quatre anys i això volem fer-ho promovent la participació”.

El pla es treballarà amb els diferents actors implicats i l’objectiu és presentar un document final que tingui el màxim consens amb els òrgans municipals pertinents de cara a l’estiu de 2021.

Model de ciutat intercultural

La voluntat és que el Pla d’Interculturalitat serveixi per fer un pas més en el model de ciutat intercultural, adaptat als nous reptes i desafiaments relacionats amb l’àmbit local. Es volen aprofitar les sinergies positives que genera la diversitat per contribuir a un projecte de ciutat oberta, respectuosa, pacífica i innovadora. Un altre dels objectius destacats és promoure i reforçar el treball d’aquests valors de forma transversal en les diferents àrees municipals. 

El model intercultural no és nou a Sabadell. Fa anys que es treballa per la cohesió social i els objectius interculturals ja quedaven recollits en el Pla Director 2011-2015 de l’aleshores Regidoria de Drets Civils i Ciutadania. El Pla vol emmarcar-se en el treball que des de 2012 duu a terme l’Ajuntament com a membre de la RECI-Xarxa de Ciutats Interculturals vinculada al programa d’Intecultural Cities del Consell d’Europa.