PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El 8 de Març posa de manifest la discriminació de les dones joves en l’accés al món laboral

El programa d’activitats inclou una trentena d’actes El 8 de Març posa de manifest la discriminació de les dones joves en l’accés al món laboral

La commemoració del 8 de Març és una iniciativa de l’Ajuntament i les entitats de la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI. Enguany, formen part del programa més d’una trentena d’activitats, impulsades per un total de 28 agents.

Tal com ha assenyalat la tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell, en el transcurs de la presentació dels actes:

“Al calendari institucional ja posàvem en relleu el trencament d’estereotips. Ara seguim donant aquesta visibilitat també en la temàtica del 8 de març. Pensem que ser dona jove i treballadora té una doble discriminació: per ser dona, i per ser jove. En l'elecció dels estudis, per exemple, els cicles formatius i graus que tenen a veure amb la ciència i la tecnologia estan molt masculinitzats. Hem d’avançar per trencar aquests estereotips”.

Sobre la commemoració, Morell ha afegit que:

“Cada dia és 8 de març i cada dia hem d’anar fent passes perquè la igualtat sigui una realitat, tant en l’àmbit laboral com en qualsevol àmbit de la societat”.

Durant la presentació del programa d’aquest 2021, que ha tingut lloc aquest matí a la plaça del Treball, també ha estat present Josep Ramon Giménez, membre de la Lliga dels Drets dels Pobles, entitat de la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI, qui ha posat l’accent en la implicació de totes les parts:

“La nostra entitat tenim un compromís des de sempre amb els drets humans i el gènere està present en tots els nostres projectes. Aprofitem els actes de sensibilització per dirigir-nos als homes: els hem d’interpel·lar perquè és a la base de l’educació on s’ha de treballar la igualtat de gènere. En aquest context, fem també una crida als pares i mares dels alumnes, són l’exemple perquè considerin la dona igual a ells en tots els aspectes”.

S’han organitzat diverses accions a la via pública per tal de visibilitzar la commemoració del Dia Internacional de les Dones arreu de la ciutat. D’una banda, i durant tot el mes de març, hi haurà un total de nou Punts Lila a diferents barris de la ciutat, el primer del quals s’ubicarà a la plaça del Doctor Robert, el diumenge 7 de març, al matí d’11 a 2. Els Punts Lila són carpes on es dona informació, suport i assessorament per a l’erradicació de la violència vers les dones i les persones LGTBI.

La tinenta d’alcaldessa ha destacat l’adaptació del programa a la situació actual:

“El 8 de març també ens hem hagut de reinventar. L’acte institucional, aprovat per la Taula de Gènere, consistirà en un vídeo que hem gravat amb una persona de cada grup municipal i que podreu veure el 8 de març a les xarxes socials”.

D’altra banda, es projectaran diferents imatges relacionades amb la commemoració del 8M a cinc espais diferents de la cuitat: el mateix 8 de març a la façana lateral de l’edifici central de l’Ajuntament i, dies següents, a la Biblioteca del Nord, la Biblioteca del Sud, el Vapor Llonch i el Centre Cívic de Can Llong - Castellarnau. La imatge del cartell del 8 de Març es podrà veure també en un centenar de mupis, que donen a conèixer també tot el programa d’activitats.

Una altra de les novetats d’enguany és la il·luminació de color lila de l’interior de la Torre de l’Aigua, el 8 de març. La setmana del 8 al 14 de març també s’il·luminaran, com a símbol de reivindicació dels drets de les dones, les fonts de la plaça de Sant Roc, la plaça de Catalunya i la plaça de la Concòrdia.

Pel que fa a les activitats incloses en el programa del 8 de Març, una de les propostes destacades és la presentació del vídeo Penso, m’expresso i actuo!, un recull d’entrevistes a dones joves que estan estudiant o treballant en sectors laborals tradicionalment masculinitzats. El vídeo es podrà veure al web i a les xarxes socials de l’Ajuntament a partir del 19 de març i també es projectarà en el marc de la e-Fira Connecta’t a l’FP, que organitza l’Ajuntament del 19 al 23 de març.

Les persones que assisteixin a l’exposició de cartells del 8 de Març també podran veure aquest vídeo. Com ja és habitual, del 3 al 30 de març, al Casal Pere Quart (Rambla, 69) s’exposaran les 41 propostes presentades en aquesta edició del concurs de cartells.

Amb l’objectiu de trencar prejudicis i denunciar la manca de referents femenins en determinades professions, també s’ha programat la xerrada “Ciència i tecnologia: el que ens han dit...”, a càrrec de Núria Salán, professora de la UPC-Terrassa i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia. Aquesta activitat també es podrà seguir en línia, el 19 de març, a les 11 del matí, en el marc de la e-Fira Connecta’t a l’FP.

El 24 i 25 de març tindran lloc, també de forma telemàtica, unes jornades de bones pràctiques a les empreses i entitats del tercer sector en el marc dels plans d’igualtat amb les quals es volen donar a conèixer accions que s’estan duent a terme a favor de la igualtat de gènere i el respecte a la diversitat sexual. Les jornades estan organitzades per una Comissió de treball amb participació dels agents socials i econòmics de Sabadell i de l’Ajuntament de Sabadell, Promoció Econòmica i Feminismes i Diversitat.

Consulta el programa d’actes