PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El projecte A-porta enceta una segona fase de la mà de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS)

El projecte apropa informació a 600 habitatges de Can Puiggener per part de les informadores a domicili, conegudes com Picaportes El projecte A-porta enceta una segona fase de la mà de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS)

En aquest context, en la propera sessió plenària el consistori atorgaria un ajut de 48.358 € per poder implementar aquest model de participació veïnal, atenent els èxits assolits en la primera fase i veient la necessitat encara existent al barri de Can Puiggener de continuar fomentant el civisme i la col·laboració entre ciutadania i serveis públics.

Per la seva part, l’Ajuntament fomenta d’aquesta manera l’associacionisme per la seva contribució a la cohesió social i a la vitalitat cultural i social de la ciutat. I per aconseguir-ho, actua en diferents eixos, entre ells, fomentar i donar suport a l’activitat social, cultural i de lleure i cooperar amb el teixit associatiu de la ciutat. La tinenta d’alcaldessa de Feminismes, Benestar Animal i Participació, Marta Morell, ha destacat

“l’èxit d’aquest projecte, que ha beneficiat als veïns i veïnes del barri, ha recollit les seves inquietuds i alhora ha aconseguit donar respostes a alguns dels seus dubtes”. Per això, “la voluntat de l’Ajuntament és continuar amb l’A-Porta per tal de seguir treballant per la cohesió social de Sabadell”, ha conclòs Morell.

Primera fase del projecte A-porta

L’any passat, al barri de Can Puiggener, es va desplegar el projecte social A-Porta, una experiència aplicada amb èxit a Europa i a altres municipis, que té l’objectiu de detectar necessitats socials i fomentar el civisme i la convivència. El projecte el va desenvolupar la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC), la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS) i l’AV de Can Puiggener, comptant amb el suport de l’Ajuntament.

Amb el lema “Habitar, conviure, viure”, la primera fase del projecte buscava millorar la qualitat de vida del veïnat. La intervenció entorn a aquests 3 eixos i centralitzada al barri de Can Puiggener, contemplava una fase de recollida d’informació a través d’un qüestionari, així com la transmissió d’informacions pràctiques i recomanacions.

Aquesta intervenció va ser una fase pilot a 400 habitatges del barri. Vistos els informes favorables, les entitats promotores han mostrat la voluntat d’ampliar la intervenció a 600 habitatges més del mateix barri. En aquest sentit, la FAVS ha presentat una proposta que, principalment, té els següents objectius:

  • Crear llaços entre el veïnat del barri amb els actors i recursos més propers i necessaris. La voluntat és mostrar tots aquests recursos i eines que ofereixen les institucions i empreses del sector públic/privat i de la xarxa d’entitats socials al barri a aquesta població, i d’aquesta manera trencar la cadena d’aïllament que experimenten.
  • Trobar i valorar les competències de persones compromeses, amb capacitat d’iniciativa i motivats del barri pel seu desenvolupament i la seva mobilització i incorporació en una dinàmica de barri per trucar a totes les portes del veïnat generant la seva confiança.
  • Identificar necessitats de les persones i oferir-los un acompanyament en relació amb els serveis dels actors/empreses locals. La idea és abordar aquestes qüestions per a millorar la qualitat de vida de la gent i del seu entorn quotidià.
  • Recollir i canalitzar les necessitats de les entitats, institucions i empreses públiques/privades, per arribar a la ciutadania/ persones clientes i usuàries i resoldre el problemes relacionals i de serveis.

Segona fase d'A-porta

Durant un període de set mesos, un grup de vuit persones referents i conegudes al barri, de diferents orígens i ètnies, estaran contractades i formades per la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya. Són les anomenades “Picaportes”, que visitaran 600 llars del barri per apropar els serveis al veïnat, diagnosticar i prevenir problemàtiques especifiques.

Els destinataris són totes les persones que visquin als habitatges seleccionats prèviament i, particularment les més fràgils o aïllades, que no accedeixen als serveis públics o desconeguin els seus drets i/o obligacions, bé perquè no saben com fer-ho o perquè aquest aïllament els hi suposa un tancament que els impedeix connectar i moure's per accedir-hi i tenir el coneixement necessari.