PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

L’amulet iber amb inscripció del Museu d’Història de Sabadell s’exposa al Museu d’Arqueologia de Catalunya

Formarà part de l’exposició “L’enigma iber”, que es podrà veure a partir del 29 d’abril al museu de Montjuïc L’amulet iber amb inscripció del Museu d’Història de Sabadell s’exposa al Museu d’Arqueologia de Catalunya

Aquesta peça es va localitzar en el decurs de les intervencions arqueològiques realitzades a Can Gambús, l’any 2005, i que van ser prèvies a la urbanització del nou barri residencial sabadellenc.

Es tracta d’un penjoll fet sobre un fragment de pissarra. La característica més rellevant és que presenta una inscripció en caràcters ibers, que els especialistes en aquest alfabet transcriuen com “desailaur/bersir++n/bitan/astebeibaseban” i en plantegen hipotèticament que es pot traduir així: "A Desailur, filla de Bersir, li regalà (donà, oferí) Astebei, (o fill seu?)".

S’ha de tenir present que tant amb la transcripció com en la traducció i interpretació els experts es belluguen en el camp de les hipòtesis, atès que, tot i els avenços que els especialistes estan fent, l’escriptura ibèrica es llegeix, però encara és de difícil interpretació i traducció. De moment, encara no ha aparegut  una “pedra de Rosseta” d’aquesta escriptura.

Amb l’exposició “L’enigma iber”, el Museu d’Arqueologia de Catalunya vol incidir en el fet que dels ibers, tot i que sembla que estan molt estudiats i se’n saben moltes coses, encara són enigmàtics i resten molts aspectes per descobrir

Més informació sobre l’exposició