PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El projecte educatiu CuEmE tanca aquest curs escolar acostant la cultura emprenedora a 72 alumnes de primària

L’objectiu és reforçar entre els menors els valors, les capacitats i els hàbits relacionats amb l’emprenedoria El projecte educatiu CuEmE tanca aquest curs escolar acostant la cultura emprenedora a 72 alumnes de primària

Alumnes de 6è de primària de les escoles Can Deu i Cifuentes han format un total de 4 cooperatives. D’aquesta manera i durant el procés, l’alumnat, acompanyat per professorat, personal tècnic de l’Ajuntament i amb la implicació de cooperatives presents a la ciutat, han pogut conèixer diferents elements vinculats a la creació d’empreses i les possibilitats del treball autònom, alhora que reforcen valors, hàbits i capacitats com la creativitat, la innovació, la responsabilitat social, l’autonomia personal, el treball en equip, l’assumpció de riscos, la relació amb l’entorn i coneixements matemàtics i lingüístics. També analitzen el mercat, decideixen productes a vendre i fan la seva producció.

Els diners obtinguts amb la venda, un cop recuperada la inversió inicial que cada alumne cooperativista va aportar per crear la cooperativa, aniran destinats a aquesta entitat de caràcter social local que enguany ha estat escollida per unanimitat per les quatre cooperatives escolars.

Per tant, el desenvolupament del projecte passa per diverses fases: la creació de la cooperativa, la generació d’idees de productes, la cerca de finançament i la producció i venda d’articles. L’objectiu d’aquest programa educatiu és apropar l’esperit emprenedor i els valors del cooperativisme a les escoles, amb la implicació d’alumnes de primària. Alhora, l’estratègia del projecte també fomenta que l’alumnat conegui la realitat local i es vinculi amb el territori, amb l’Ajuntament i les empreses.

Edició virtual en temps de pandèmia

Enguany el programa ha englobat el treball dels cooperativistes durant dos cursos escolars, 5è i 6è de primària. És a dir, van començar al novembre de 2019 cursant 5è, el programa es va aturar abruptament al març de 2020 i novament, al novembre de 2020, l’alumnat va reprendre l’activitat en un escenari pandèmic on s’ha imposat la virtualitat. En aquest context, les escoles han aprofitat l’ocasió per treballar les competències digitals, especialment les comunicacions interpersonals i la col·laboració i l’ús segur de les xarxes.

A causa de la pandèmia, durant aquest curs la venda de productes s’ha fet en línia sota comanda i adreçada a les famílies de l’alumnat. I la cloenda ha estat virtual, amb una proposta lúdica Escape room en la qual els cooperativistes han repassat els valors d’emprendre i han superat el repte que la Lliga Protectora d’Animals de Sabadell els ha proposat.

Les cooperatives escolars han rebut el suport com a padrins de la LaSàrria, cooperativa que es dedica a la distribució de mercaderies mitjançant bicicletes de càrrega amb valors de sostenibilitat, suport i promoció del comerç local i la inclusió sociolaboral de persones en risc d’exclusió social, i de la cooperativa CIPO, entitat que treballa per la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental i les seves famílies.

Les cooperatives creades aquest curs pels alumnes són ECDSCooperativa, SCC i CanDeuCooperativa, SCC, per part de l'Escola Can Deu, i Equipart, SCC i Cooperplast, SCC per part de l'Escola Cifuentes. Aquest matí, l’alumnat dels diferents centres i el professorat han celebrat un acte telemàtic de cloenda amb la participació de la tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu, Montse González; el regidor d’Educació, Manuel Robles, i el diputat de l’àrea d’Educació, Joventut i Esports de la Diputació de Barcelona, Alfredo Vega.

Un total de 807 participants, en 7 edicions

El programa educatiu CuEmE es porta a terme a la ciutat des de l’any acadèmic 2013-2014. En total, 807 alumnes de primària ja hi han participat i s’han constituït 34 cooperatives. Aquest programa està obert a totes les escoles públiques de Sabadell que hi vulguin participar.

Per a més informació, es pot enviar un missatge a sbdempresa@ajsabadell.cat o educacio@ajsabadell.cat o consultar el web del CuEmE.