PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

L’Arxiu Històric de Sabadell ingressa un valuós conjunt de fotografies de la família Vila-Puig Morera

Inclou cent anys d’imatges fetes per Maria Codina Duran, Joan Vila-Puig, Joan Morera Ribalta i Santiago Vila-Puig Codina L’Arxiu Històric de Sabadell ingressa un valuós conjunt de fotografies de la família Vila-Puig Morera

Es tracta d’un conjunt de valor excepcional format per les instantànies de quatre membres de la família Vila-Puig Morera: Maria Codina Duran, Joan Vila-Puig, Joan Morera Ribalta i Santiago Vila-Puig Codina, fetes al llarg de cent anys. L’AHS preveu que el tractament arxivístic d’aquesta “Maleta sabadellenca” estigui enllestit al llarg del 2022.

La donació l’han feta pública avui Carles de la Rosa, regidor de Cultura; Joan Comasòlivas, director de l’Arxiu i del Museu d’Història, i Santiago Vila-Puig. De la Rosa ha volgut agrair públicament a la família

el seu acte de generositat fent la donació de tot aquest material fotogràfic a l’Arxiu Històric, ja que, un cop estigui tractat, el conjunt contribuirà a engrandir el patrimoni fotogràfic de la nostra ciutat.

Maria Codina, primera sabadellenca guardonada en un certamen fotogràfic

D’aquesta “Maleta sabadellenca” destaquen, en primer lloc, les fotografies de Maria Codina Duran (Sabadell, 1896 - Bellaterra, 1978), que entre 1916 i 1926 va retratar amb una càmera Kodak 9x12 el seu entorn familiar, viatges, excursions i, sobretot, el poble de Caldes d’Estrac, on passava els mesos d’estiu. Aquesta afició per la fotografia, poc habitual entre les dones d’aquells anys, es caracteritzaria per una especial sensibilitat artística que s’expressava documentant la vida quotidiana del seu entorn immediat amb escenes estèticament belles i una composició envejable.

La creativitat de Maria Codina Duran es va veure recompensada l’estiu de 1916, quan va obtenir el primer premi en la categoria d’aficionats del concurs de fotografia organitzat durant la Festa Major per l’Ajuntament de Sabadell. Era una fita molt important perquè amb aquest reconeixement es convertia en la primera dona de la ciutat que va obtenir un premi en un certamen fotogràfic.

Els altres membres de la família

També formen part de la donació les fotografies del pintor Joan Vila-Puig (Sant Quirze del Vallès, 1890 - Bellaterra, 1963), un dels paisatgistes locals més destacats de la primera meitat del segle XX, casat amb Maria Codina Duran el 1922. Era habitual que molts pintors empressin la fotografia com un recurs tècnic de suport a les seves creacions pictòriques i alhora com una eina per fixar els records més destacables dels moments de lleure. Com a aficionat a la fotografia, l’obra de Vila-Puig abraça del 1915 al 1953.

En tercer lloc, hi ha les fotografies de Joan Morera Ribalta (la Bauma, 1908 - Sabadell, 1974), encarregat de telers d’Hermen Ramos i de Sallarès Deu, pare d’Elisa Morera Juan i Francesc Morera Juan, les creacions del qual sobresurten per una cuidada escenografia de temàtica familiar realitzada entre 1928 i 1966.

I, finalment, les obres artístiques de Santiago Vila-Puig Codina (Sabadell, 1931), realitzades entre 1958 i 1972. Es caracteritzen per una mirada personal amb un rigor estètic influït pels corrents artístics del moment i marcat per la recerca de les formes pures i abstractes.