PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

L’Ajuntament consolida el projecte CODIS, a la zona nord de la ciutat, en una aposta pel treball comunitari com a eina de cohesió social

Des del 2017, CODIS ha mobilitzat més de 600 persones que han pres part en les diferents activitats i accions desenvolupades L’Ajuntament consolida el projecte CODIS, a la zona nord de la ciutat, en una aposta pel treball comunitari com a eina de cohesió social

Durant la presentació avui del projecte, a la plaça del Pi (districte 3), la tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell ha destacat que 

“des del govern municipal apostem clarament per projectes com CODIS, d’intervenció comunitària, per tal de millorar la cohesió social als barris i conèixer les seves necessitats per saber cap on hem d’avançar. Vull agrair la participació i implicació importantíssima de les entitats del barri, que hi treballen des de fa més de quatre anys en aquest projecte”.

Per la seva part, Júlia Ventura, Tècnica d'Intervenció Comunitària del Projecte Codis (Fundació MAIN), ha assenyalat que 

“els diferents serveis i entitats que actuen al territori portem treballant fa quatre anys conjuntament per detectar els reptes i necessitats del barri i dissenyar actuacions concretes. Amb la covid, n’han sorgit de noves, com ara la bretxa digital, les persones grans que viuen soles o la participació juvenil, i estem treballant per donar-hi resposta”. 

D’altra banda, Merche Luque, directora socioeducativa de l’Associació Esportiva Can Deu ha destacat que 

“el projecte ha estat un impuls importantíssim per recuperar el treball comunitari que ha format part de l’esperit de l’AE Can Deu”.

Quatre comissions de treball

Actualment, el projecte CODIS treballa a partir de 4 comissions: Soledat i envelliment, centrada en fer accions intergeneracionals per tal d’acompanyar persones grans en situació de soledat no volguda; Comunitat i noves tecnologies, que treballa per apropar l’àmbit digital als veïns i veïnes, Educació i comunitat, enfocada a connectar els centres educatius amb la realitat social i associativa del barri, i Convivència i Civisme, des d’on es fomenten espais de relació i de cohesió social a través d’activitats socioculturals.

Per exemple, des de la comissió de Soledat i Envelliment s’està impulsant el projecte “Cuinem relacions” on, a través de la gastronomia, s’han establert vincles entre joves i persones grans en situació de soledat. També, des de la Comissió de Comunitat i noves tecnologies, s’ha creat una agenda digital “padlet” per tal de coordinar els diferents agents que organitzen activitats al barri i donar-les a conèixer. Per la seva banda, la Comissió de Convivència i Civisme ha impulsat a Can Deu i al Parc del Nord, el projecte Arbres de Nadal del Nord, que va consistir en decorar els arbres a partir d’elements confeccionats amb material reciclat. 

Altres accions socioculturals, fruit d’aquest treball conjunt entre els diferents agents de la comunitat, han estat els tornejos de futbol inclusiu, amb la participació de CIPO o la Bibliopiscina, amb la participació de la Biblioteca del Nord. 

El projecte CODIS forma part de les polítiques municipals d’Intervenció Comunitària de l’Ajuntament, que inclouen altres projectes comunitaris com el “Som Torre-romeu” a Torre Romeu, l’A-porta a Can Puiggener, i altres iniciatives al Sud de la ciutat, com són la Taula de Salut comunitària del Sud i l’espai 6 a la Xarxa.

Organització del projecte 

El projecte té com a espai central la Plenària, obert a tot el veïnat i des d’on s’informa i es debaten àmbits i iniciatives del projecte. Consta d’un grup motor constituït pels agents impulsors del projecte (Fundació Main, AECD i Ajuntament) des d’on es generen estratègies i es dissenya i es vertebra el procés comunitari; i les comissions, orientades a organitzar accions i projectes concrets, formades per les persones que viuen i/o treballen al territori.

Xarxa de Professionals del Nord

Paral·lelament, l’equip d’Intervenció Comunitària de l’Ajuntament està treballant en la configuració d’una Xarxa de Professionals del Nord, per tal que els i les professionals dels diferents serveis i equipaments municipals, els d’altres administracions i els del tercer sector que treballen en aquests barris, puguin coordinar-se, col·laborar i generar projectes conjunts que millorin les condicions de vida de la població. 

Balanç

Des del 2017, el projecte CODIS ha mobilitzat més de 600 persones que han pres part en les diferents activitats i accions desenvolupades. En el decurs d’aquest últim any s’han implicat en el projecte alumnes de 9 centres educatius, integrants de 23 entitats i associacions, representants de 8 serveis i equipaments municipals i una vintena de veïns i veïnes hi han col·laborat a títol individual.