PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Un recorregut per les stolpersteine a Sabadell, aquest dissabte

L’activitat s’emmarca en el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust Un recorregut per les stolpersteine a Sabadell, aquest dissabte

Es tracta d’un recorregut guiat pels darrers domicilis on van viure alguns dels sabadellencs deportats als camps nazis durant la Segona Guerra Mundial. L’objectiu d’aquesta activitat és entendre el context històric d’aquella època, resseguir els itineraris personals d’aquestes víctimes de la deportació, conèixer diversos aspectes de les seves biografies i detallar alguns dels aspectes de la memòria i del record que n’han preservat les seves famílies.

En total es recorreran set llambordes posades en homenatge dels deportats assassinats: Joan Capellas Fages,  Manuel Mullor Català, Antonio Hilario Planellas, Emili Ferrando Rosell, Rafael Monllor Belenguer, Josep Amorós Maestre i Pedro Monter Ferris.

Les llambordes stolpersteine

Les stolpersteine, “pedres que fan ensopegar” en alemany, són llambordes creades per l’artista germànic Gunter Demnig que s’han convertit en un reconeixement simbòlic internacional a les víctimes de l’holocaust nazi.

Aquestes peces quadrades, fetes de formigó i recobertes d’una fulla de llautó, tenen gravades les dades de la persona deportada, i es col·loquen en el paviment de davant de les cases. Cada llamborda és única i es realitza de manera artesanal, com a gest de respecte i d’humanitat que vol contrastar amb l’extermini massiu que va practicar el règim nazi. Actualment, a Sabadell hi ha documentats 63 deportats als camps nazis entre els anys 1940-1945, dels quals 40 hi van morir i 23 hi van sobreviure.