PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
MOBILITAT

El nombre d’usuaris d’autobús urbà es va incrementar el 2021 més d’un 26 per cent en relació amb l’any anterior

El nombre d’usuaris d’autobús urbà es va incrementar el 2021 més d’un 26 per cent en relació amb l’any anterior

Així es desprèn de les dades del nombre d’usuaris que han pujat als busos urbans el 2020, les quals s’han presentat avui, juntament amb l’enquesta de satisfacció que han respost les persones que van fer servir el servei d’autobús urbà l’any passat.

Aquestes dades les han presentat avui Jesús Rodríguez, tinent d’alcaldessa de Cohesió Territorial, Desenvolupament Urbà, Seguretat i Civisme; Paco López, president de TUS, i Xavier Cañadas, gerent de TUS.

En aquest context Jesús Rodríguez ha afirmat que

“vam ser una de les primeres ciutats de Catalunya en arribar a les xifres del 80% de recuperació del transport públic. És molt destacable, a més, el fet que el 90% dels usuaris consideren que el transport públic és segur en època de pandèmia”.

De la seva banda, Paco López, assenyala que

“des de TUS, amb la col·laboració de l’Ajuntament, hem pres mesures molt ràpides en temes d’higiene i seguretat, i també en altres aspectes quan ha estat necessari, com canvis o reforços en els recorreguts. Segurament, això ens ha permès tenir una recuperació més ràpida que en altres punts de l’estat”.

Les dades indiquen que fins a mitjans de març de 2020, el nombre d’usuaris estava creixent al voltant del 6-7% respecte de l’any 2019. En aquells moments, ja s’havien superat els 14 milions d’usuaris anuals i l’expectativa era tancar l’any 2020 amb rècord d’usuaris al transport urbà de Sabadell.

Una vegada iniciada la pandèmia, va haver-hi una disminució dràstica de viatgers. Per exemple, en el mes d’abril de 2020, es van produir només un 11% dels viatges en relació amb el mateix mes de 2019. Progressivament, va haver-hi una recuperació d’usuaris, però sense superar mai el 70% de la demanda prèvia a la pandèmia en cap mes dels que restava d’any.

Amb tot plegat, l’any 2020 va tancar amb 8.520.000 usuaris, -la xifra més baixa des de que TUS gestiona el servei de transport urbà-, el que suposa que en el global del 2020, la demanda es va situar al 61% en relació amb l’any anterior.

D’altra banda, l’aplicació de mesures de seguretat, higiene i protecció enfront de la covid-19 ha fet recuperar la confiança en l’ús del transport públic, que ha mantingut l’oferta del 100% del servei durant el 2021. Així, a finals del 2021 es va registrar una demanda d’usuaris entre el 80-85% prèvia a la pandèmia.

L1, L2 i L3, les més populars

D’altra banda, la mitjana de persones usuàries en un dia feiner ha estat de 37.614, dada superior a la de 2020. Pel que fa als usuaris en dissabtes, n’hi ha hagut 15.062, un 18,09% més en relació amb el 2020, i en diumenges i festius, 7.008 usuaris, un 24,52% més que l’any anterior.

Quant als usuaris per línies, les més utilitzades han estat les línies L1, L2 i L3 que comprenen l’eix central, que circulen de nord a sud de la ciutat, seguides pel conjunt de les línies L5, L55 i L15. L’increment més notable en relació amb l’any anterior ha estat a la L44 (+38,2%).

La T-10, la més utilitzada

Per títols de transport, el més usat continua sent la T-10 de TUS, amb una utilització del 23,3% en relació amb els altres títols de transport, seguida del carnet de tarifació social i de la t-usual, títol de transport de l’ATM. Destaca també l’increment d’ús de la t-16.

Pel que fa a la xarxa de punts de venda de títols, destaquen els establiments col·laboradors, que han comportat una pujada del 16,36% en relació amb el 2020.

Un 90% dels usuaris veu segur viatjar amb transport públic

Com cada any, s’ha formulat una enquesta entre els usuaris de TUS amb l’objectiu de valorar els paràmetres més importants de la prestació del servei per detectar possibles àmbits de millora. La mostra s’ha fet a 1.208 persones entre els mesos d’octubre i novembre de 2021.

La valoració global del servei ha estat de 7,81 punts sobre 10, per sobre de la valoració del 2020, que va ser de 7,69 punts. Els aspectes més ben valorats pels usuaris han estat: l’accessibilitat dels vehicles, el recorregut de les línies, la puntualitat, el confort i l’ocupació dels vehicles.

Aquest any, aquesta enquesta també ha inclòs preguntes relacionades amb les mesures de seguretat i prevenció de la covid-19. En aquest sentit, un 90% dels usuaris han considerat segur el transport públic durant la pandèmia.

Digitalització del transport públic

D’altra banda, els fons europeus Next Generation que rebrà Sabadell serviran per digitalitzar el transport públic i fer-lo més ecològic.

Entre els projectes, destaquen les obres d’adaptació de les cotxeres i la infraestructura de recàrrega per a autobusos elèctrics; la renovació del sistema SAE d’informació a l’usuari i d’interrelació amb altres plataformes; l’adquisició de 50 panells d’informació per a les parades i la renovació dels sistemes web i APP amb les tecnologies necessàries per afavorir l’accessibilitat universal.

Paral·lelament, s’està treballant en l’àmbit de la renovació de la flota d’autobusos, amb l’inici de la licitació per a la compra de 6 vehicles elèctrics i 7 híbrids.

Imprimeix Correu electrònic

Contacta

Departament de Mobilitat, Trànsit i Transport
C. de Pau Clarís, 100, 08205, Sabadell
Tel. 93 745 33 27

Informació i gestió Zona Blava (Vimusa)
Tel. 900 535 921

Informació i gestió bus urbà (TUS)
Tel. 93 727 00 90