PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell commemora avui el Dia Mundial contra l’assetjament escolar

Des de l’Ajuntament, es promouen accions de mediació de caràcter preventiu i de sensibilització Sabadell commemora avui el Dia Mundial contra l’assetjament escolar

Per això, el Servei de Mediació Comunitària de l’Ajuntament de Sabadell va posar el focus en aquest tipus de violència i des de l’any 2016, du a terme activitats a l’àmbit escolar, tant de caràcter preventiu i de sensibilització al voltant de com abordar els conflictes als centres educatius i millorar les relacions entre els i les alumnes, com d’intervencions directes orientades a afrontar el bullying, quan aquest es detecta en una aula.

En el primer cas, es tracta de tallers orientats a cohesionar els grups-classe i aportar eines i habilitats a l’alumnat per detectar i gestionar aquestes situacions. Igualment, es duen a terme formacions adreçades als equips docents i equips directius dels centres educatius. Quan un grup està més cohesionat i es tenen més eines i habilitats per gestionar els conflictes, es donen menys situacions de violència.

Paral·lelament, i en estreta coordinació i col·laboració amb el Departament d’Educació de la Generalitat, el Servei de Mediació intervé en l’abordatge de situacions de bullying, a sol·licitud dels centres educatius, implementant un model propi basat en les pràctiques restauratives. Els objectius de la intervenció són aturar la situació de violència i aportar reflexió al grup-classe sobre l’impacte de les conductes abusives, així com crear un espai de suport, empatia i apoderament per a les persones en situació de risc i, a la vegada, reparar el dany causat.

Enguany, per commemorar aquesta data, el Servei de Mediació participarà a les accions que es realitzaran als instituts Escola Industrial i Arraona. Aquests centres disposen d’un servei propi de mediació entre alumnes per a la gestió dels conflictes relacionals de l’institut, en el que l’alumnat està format per realitzar mediacions entre els nois i noies de l’institut. Una estratègia per la gestió dels conflictes i prevenció de l’assetjament molt eficaç.

L’Oficina Jove

Des de fa més de 7 anys, el programa Oficina Jove a l’Institut (OJI) realitza una activitat per sensibilitzar sobre el bullying l’alumnat de primer d’ESO. L’objectiu és apoderar els i les joves perquè, com a possibles observadors/es d’aquestes situacions, plantin cara i trenquin el silenci, sense reforçar les actituds de les persones agressores.

L’activitat, que té una valoració molt positiva per part del professorat, s’ha fet enguany a un total de 21 centres educatius de secundària (14 públics i 7 concertats), arribant a un total de 1.315 joves. Cal destacar que, un cop feta l’activitat, augmenten les demandes a l’Oficina Jove per poder parlar del tema o per cercar recursos al respecte.

La finalitat del programa OJI és donar a conèixer l’Oficina Jove al màxim nombre de joves possible. Durant el curs, es fan sessions a totes les aules des de 1r d’ESO a 2n de Batxillerat, així com dinàmiques als patis,  assegurant que tots i totes les joves de 12 a 18 anys, tindran com a mínim un contacte a l’any amb l’Oficina Jove, amb temàtiques diferents segons el centre d’interès que poden tenir per l’edat.