PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Els museus municipals proposen activitats per descobrir l’art i el patrimoni de la ciutat durant l’Aplec de la Salut

Els museus municipals proposen activitats per descobrir l’art i el patrimoni de la ciutat durant l’Aplec de la Salut

D’una banda, el MAS organitza un itinerari pel riu Ripoll fins a la capella de Sant Nicolau per conèixer paisatges pintats pels artistes de la ciutat. L’activitat, que tindrà lloc el dilluns 9, a les 10 h, des de la Torre de l’Aigua, té l’objectiu de donar a conèixer els artistes i les obres que han representat Sabadell. Les persones assistents també aprendran sobre les tècniques i els components bàsics d’una obra de paisatge i descobriran propostes de representació del paisatge de l’entorn.

D’altra banda, com cada any, a l’Aplec s’hi podran fer visites patrimonials a diversos equipaments, com l’Ermita de Sant Iscle i Santa Victòria o la Torre de l’Aigua, a més del Museu d’Història i el Museu d’Art. Així, el MHS farà visites guiades a la Torre de l’Aigua (diumenge i dilluns a les 11, 12 i 13 h) i a la Salut (diumenge d’11 a 14 h i de 18 a 20 h i dilluns d’11 a 14 h i de 17.30 a 19.30 h).

Pel que fa als horaris d’obertura dels museus, tant el MAS com el MHS romandran oberts els dos dies d’11 a 14 h.

La Salut i la devoció popular

La visita guiada a la Salut inclou l’ermita de Sant Iscle i de Santa Victòria i la vil·la romana. Durant el recorregut, es donarà a conèixer la història del paratge de la Salut, que va estar ocupat almenys des de l’època romana, amb l’existència d’una vil·la dedicada a la producció vinícola. Durant la baixa edat mitjana, hi havia l’ermita de Sant Iscle i Santa Victòria que, amb la llegendària troballa de la imatge d’una verge, va passar a l’advocació de la Mare de Déu de la Salut.

Les pestes que arrasaren la població sabadellenca a partir del segle XVII van consolidar una forta pietat envers la Salut que va desembocar en la celebració anual de l'Aplec, instaurat oficialment pel Consell General de la Vila l’any 1697. Al segle XIX, l'ermita es va abandonar i al costat es va bastir el Santuari.

Consulta el programa de l’Aplec aquí.