PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS 2022

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS 2022

14 de maig: Nit dels Museus 2022

18 de maig: Dia Internacional dels Museus

Tota la informació AQUÍ

Una iniciativa que se celebra a tot el món amb jornades de portes obertes, visites guiades i moltes activitats més al voltant dels museus.

  • El Dia Internacional dels Museus és un esdeveniment organitzat pel Consell Internacional de Museus (ICOM) des de 1977. Un dia on els museus són els veritables protagonistes, obrint les seves portes i oferint una atractiva oferta d'activitats per sensibilitzar els visitants de la seva importància en el desenvolupament de la societat.
  • Davant el moment que estan vivint les societats actuals a nivell mundial arran de la pandèmia de la COVID-19, el Consell Internacional dels Museus (ICOM) aposta pel paper que han de jugar els museus en les societats i en el lideratge que aquests han d’assumir en el canvi de paradigma: cal repensar la relació dels museus amb les comunitats a les quals serveixen, experimentar amb nous models híbrids de consum cultural i reafirmar amb força el valor dels museus en la construcció d’un futur just i sostenible.
  • Així, amb el tema “El poder dels Museus“, El Dia Internacional dels Museus 2022 convida als museus a explorar el seu potencial per provocar canvis positius en les seves comunitats des de tres punts de vista:
  • El poder d’aconseguir la sostenibilitat: Els museus són elements estratègics per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Com actors clau en les seves comunitats locals, contribueixen a impulsar una gran varietat d'aquests ODS, entre els quals s'inclouen el foment de l'economia social i de proximitat, i la difusió d'informació científica sobre els reptes mediambientals.
  • El poder de la innovació en la digitalització i l'accessibilitat: Els museus s'han convertit en espais innovadors on es poden desenvolupar noves tecnologies i aplicar-les a la vida quotidiana. La innovació digital pot fer que els museus siguin més accessibles i atractius, ajudant el públic a entendre conceptes complexos i plens de matisos.
  • El poder de construir comunitat a través de l'educació: Amb les seves col·leccions i programes, els museus connecten un teixit social que és essencial en la construcció de comunitats. En defensar valors democràtics i oferir oportunitats d'aprenentatge a totes les persones sense exclusió, contribueixen a conformar una societat civil informada i compromesa.

En aquest sentit, a Catalunya estem treballant perquè aquest DIM 2022 recuperem els museus i entre totes i tots imaginem el seu futur. Un DIM 2022 en el qual les persones són les protagonistes, els hi donem veu i són el centre de la imatge de campanya.

  • La Nit dels Museus és una iniciativa creada l’any 2005 pel Ministeri de Cultura francès i apadrinada des de 2011 pel Consell d’Europa i la UNESCO, i que aquest any tindrà lloc el dissabte 14 de maig.
  • La Nit dels Museus té com a objectiu fer que els museus siguin més accessibles al públic en general i en particular a un públic més jove. Vol, també, generar una xarxa de museus europeus en un esdeveniment comú, festiu i amistós.

  

 

 

El DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS 2022 a Sabadell

Per onzè any consecutiu els museus de Sabadell s’uneixen a la celebració del Dia Internacional dels Museus: l’Espai Cultura Fundació 1859 Caixa Sabadell, el Museu d’Història, el Museu d’Art, el Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i el Museu de la vida al camp de l’Espai Natura Fundació 1859 Caixa Sabadell han programat una jornada de portes obertes i diverses activitats gratuïtes des del dia 14 fins al 18 de maig .

LA NIT DELS MUSEUS a Sabadell. Museus oberts fins les 24h.

El dissabte 14 de maig, amb motiu de la Nit dels Museus, tots els museus allargaran el seu horari habitual fins a les 24h.

Durant aquest dia l’entrada als museus és gratuïta i es poden visitar les Joies del Museu a més de les exposicions permanents i temporals, així com gaudir de les actuacions de dansa i música que s’han organitzat amb la col·laboració de diferents entitats de la ciutat.

La programació detallada es pot seguir a les webs i xarxes socials de les diferents institucions organitzadores:


 

Programació

Descobreix les Joies dels Museus

Tots els espais museístics de Sabadell s’uneixen a la celebració del Dia Internacional dels Museus amb jornades de portes obertes i activitats gratuïtes. Cada espai mostrarà una Joia del Museu procedent del seu fons:

Espai Cultura Fundació 1859 Caixa Sabadell

Dissabte 14 de maig d’11 a 14 h i de 17 a 24 h; diumenge 15 de maig d’11 a 14 h

La Joia del Museu:   Figures de Kamisumo

El Kamisumo és una joguina tradicional japonesa que expressa l’art del paper de sumo. Es diu que es va originar a mitjans del període Edo (1603-1868), acompanyant l'auge del sumo com a esport popular, quan també van aparèixer altres versions amb lluitadors de fusta.

En la versió més habitual que trobem avui dia, els lluitadors de paper fets amb origami o retalls il·lustrats es col·loquen sobre una capsa de cartró amb un anell dibuixat. Els lluitadors de paper comencen una mica separats, i els dos jugadors contraris intenten moure els seus lluitadors tocant repetidament la caixa. El primer lluitador que cau o abandona l'anell perd.

Actualment, aquesta figura és un element comú a dues de les exposicions de l’Espai Cultura. És present a l’exposició permanent La ciència del joc com a mostra del funcionament de les ones i el moviment oscil·latori. El kamisumo aprofita les ones per generar el moviment dels lluitadors de sumo. Aquesta ona es produeix amb el moviment dels nostres dits en colpejar la superfície del ring. Aquest moviment oscil·latori el fa una partícula quan es mou de forma periòdica al voltant d’una posició d’equilibri. Quan es dona un cop a un objecte elàstic, aquest vibra movent-se de forma transversal i aquesta ona es transmet a través de l’espai.

Així mateix, com a element de la cultura japonesa, també podem trobar un Kamisumo a l’exposició temporal Mirades al Japó, que presenta un recull de fotografies de diversos fotoperiodistes així com un recull d’objectes i peces artístiques sobre la seva cultura.

Exposició permanent: La ciència del joc (Sala 1)

Exposició temporal: Mirades al Japó (Sala 2)

Exposició temporal: 110 anys de l’edifici de l’Escola Industrial (Sala 3)

 


Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont

Dissabte 14 de maig d’11 a 14 h i de 17 a 24 h; diumenge 15 de maig d’11 a 14 h.

La Joia del Museu: Esquelet de Myotragus balearicus de Cova d’Es Bufador (Mallorca). 5 milions d’anys.

Imatge esquelet

Reconstrucció i muntatge de l’esquelet de Myotragus balearicus –bòvid actualment extingit, similar a una cabra i endèmic de les illes Balears– realitzat a partir del material excavat pel Dr. Miquel Crusafont. Aquesta reconstrucció històrica es va fer a partir de material original de diferents individus.

Tenint en compte el desgast que suposa pels elements esquelètics, avui dia seria impensable un muntatge d’aquest tipus amb fòssils originals que, en el seu moment calgué llimar i perforar. Actualment es tenen en compte els aspectes de conservació del patrimoni quan s’exposen fòssils originals.

Aquesta joia històrica de finals dels anys 50 va estar exposada originàriament al Museu d’Història de la Ciutat (l’actual Museu d’Història de Sabadell) fins que es va inaugurar l’Institut de Paleontologia l‘any 1969, on hi va romandre exposat fins que el seu estat de degradació va aconsellar retirar-la. Ara s’ha fet una restauració a fons de les restes amb motiu del Dia Internacional dels Museu.

Myotragus balearicus és una especie molt interessant des del punt de vista científic perquè presenta una sèrie d’adaptacions característiques de les faunes que evolucionen a les illes, el que es coneix com evolució en condicions d’insularitat. Les illes es caracteritzen per una baixa disponibilitat d’aliment i per l’absència de grans depredadors, que solen requerir grans extensions de caça. Això fa que els animals que hi viuen s’adaptin a aquestes condicions. Myotragus és una cabra petita (feia tot just 45-50 cm. d’alçada a la creu i pesava vora els 50-70 Kg.) precisament com a una estratègia d’estalvi d’energia. A diferència dels herbívors actuals, tenia els ulls de forma frontal, ja que no havia d’estar pendent dels depredadors. Al mateix temps, això li permetia tenir una visió estereoscòpica, molt útil per moure’s pels roquissars de Mallorca. Com que no havia de fugir dels depredadors, les extremitats són curtes i robustes i la seva forma de locomoció era lenta i feixuga.

Aquesta espècie va ser descrita el 1909 per la científica britànica Dorothea M. Bate, que en va trobar les primeres restes en una expedició a l'illa de Mallorca. Més de cent anys després, aquest animal continua sent un element clau per entendre l'evolució dels vertebrats en ecosistemes insulars.

Exposicions permanents: Avui Investigues tu!

Exposicions temporals: El Triceratops torna a Sabadell!

 

 

 

Museu d’Art de Sabadell

Dissabte 14 de maig de 17 a 24 h; diumenge 15 de maig d’11 a 14 h.

INAUGURACIÓ: DIJOUS, 12 DE MAIG, A LES 19H.

de dimarts a dissabte de 17 a 20 h; diumenges d’11 a 14 h.

La Joia del Museu: Museu d'Art del Riu Ripoll. Manuel Sánchez Verdum. Un conservador de las cosas que se tiran. Sitesize - Elvira Pujol i Joan Vila Puig. Col·lecció Nacional d’Art Contemporani

Amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya.

 

Amb la recent incorporació a la col·lecció del Museu d'Art de Sabadell del vídeo Un conservador de las cosas que se tiran (Sitesize, 2009), proposem la revisió de l'imaginari del riu

Ripoll a la nostra ciutat. La figura de Manuel Sánchez Verdum, encarna la cura d'aquest espai al marge en la història recent de Sabadell. Lloc singular i alhora referència per situar els primers assentaments humans en aquesta zona del Vallès, la identitat del Ripoll està arrelada fortament en aquest territori. La seva fisonomia alterada en el darrer segle ens parla d'un distanciament de la nostra cultura vers la natura. La recuperació d'una cosmovisió que integri el riu com a eix vertebrador d'aquesta geografia ens remet a l'entitat viva el riu. 

Més informació: http://www.sitesize.net/webs/unconservadordelascosasquesetiran.html

Exposició permanent: La col.lecció 1878-1936. Els academicismes del segle XIX i De l’Art Nou als anys trenta.

Exposicions temporals:

- ARTISTA I DONA. La col·lecció  en clau de dona/Rosa Nin Pairó (Sabadell, 1933-2021). Tota una vida dedicada a l’art/ El soroll dels telers. Batxillerat Artístic de  l’ Institut Vallès de Sabadell. Fins al 15 de maig

- 10 ANYS DIBUIXANT SABADELL. Del 27 d’abril al 3 de juliol.

 

 

Museu d’Història de Sabadell

Dissabte 14 de maig de 17 a 24 h; diumenge 15 de maig d’11 a 14 h.

 La Joia del Museu: Sabadell 1300. El Raval medieval

Es presenta una mostra de les troballes arqueològiques realitzades en diverses intervencions arqueològiques fetes en el sector del Raval de Dins i la Via de Massagué entre els anys 2020 i 2021.

Aquests treballs d’investigació arqueològica han posat  al descobert les restes de la muralla i del fossat medieval (segle XIV) i d’un gran casal gòtic (segles XIV-XV), entre d’altres estructures, i aquesta és la fase del jaciment que s’explicarà amb més detall en l’exposició. La muralla encerclava i protegia l’antic barri medieval del Raval, i el casal, edificat intra murs dins el barri del Raval i recolzat a la muralla, és molt probable que fos propietat de la persona el nom de la qual està gravat en una matriu de segell que s’ha trobat en l’excavació. En relació a aquest casal s’han documentat fonamentacions de murs i retalls que delimiten diversos àmbits de compartimentació interiors, així com el sector de magatzem de productes agrícoles, amb un total de 10 sitges, que es poden datar entre els segles XIII i XIV, i un gran retall a manera d’àmbit subterrani de gran capacitat.

Entre els objectes que s’exposaran, destaquen:

        Una matriu de segell de bronze (sigillum) personalitzat amb llegenda inscrita amb grafia gòtica a l’orla, amb un nom de persona i un motiu heràldic central amb ballesta, fet pel qual es podria atribuir a la família Ballester. Aquest tipus de peces eren propietat de personatges rellevants de la noblesa i baixa noblesa, i servien per signar i segellar sobre cera (lacre) documents i pergamins.

        Diverses peces d’una ballesta (arma). Consisteixen en una nou d’os (per subjectar la corda de la ballesta), que es va localitzar juntament amb les peces de ferro i bronze del seu mecanisme i fixació a l’estructura de fusta.

        Mig florí d’or de Pere III el Cerimoniós.

        Una punta de llança de ferro.

        Diverses sivelles de bronze.

        Daus d’os.

        Ceràmica de cuina i de taula. El conjunt d’aquestes troballes i les restes de les construccions que les contextualitzen ens permeten aprofundir en el coneixement històric del Raval medieval de la vila de Sabadell, un espai urbà que avui se’ns presenta més rellevant, socialment i econòmicament, durant l’època de la baixa edat mitjana. 

Exposicions permanents:

  • El poblament del territori de Sabadell.
  • Sabadello, el naixement d’una vila.
  • Manufactura i menestrals.
  • Màquines tèxtils dels segles XIX i XX.

 

 

Museu de la vida al camp de l’Espai Natura Fundació 1859 Caixa Sabadell

Diumenge 16 de maig de 12:30 a 14:30 h.

La Joia del Museu: Espai Natura. 50 anys de cultura rural i natural.

Quan l’any 1964 Caixa Sabadell comprà la finca de Can Deu, s’inicià un ampli procés de restauració del mas que pretenia ser curós amb l’esperit de la masia tradicional. La idea de crear una exposició d’eines i estris de pagès a la masia de Can Deu nasqué l’any 1968 amb el desig de fer arribar al públic, i en especial als escolars, una mostra de la feina i de la vida agrària de la comarca.

 

Es realitzà una acurada recerca, classificació i restauració d’eines i estris associats als conreus i tasques agrícoles, ramaderes i forestals típiques de la vida rural catalana, moltes de les quals foren adquirides o bé foren donades.

La inauguració oficial de l’Exposició Permanent d’Eines Agrícoles es va celebrar el dia 21 d’abril de 1972, ara fa 50 anys. A les sales de la planta baixa de la masia i de la masoveria s’hi exposaren prop de 300 eines que provenien majoritàriament del Vallès Occidental, del Bages, el Pla de l’Estany i Osona, agrupades pels seus usos i acompanyades per dibuixos del pintor Ramon Noè per documentar-ne la seva utilització.

La remodelació i actualització de l’exposició culminà amb la inauguració del nou Museu de la Vida al Camp, el 13 de maig de 2000. Per fer-ho possible es seleccionaren les eines més representatives dels cicles productius dels conreus mediterranis i s’exposaren en ordre cronològic, acompanyant-les de textos explicatius, fotografies i vídeos d’època que ajuden a comprendre millor els processos agrícoles, especialment important per a les noves generacions, ja plenament urbanes i allunyades d’aquesta cultura rural. La proposta es veié completada amb l’edició d’un nou catàleg del Museu.

La masia de Can Deu és ara, doncs, tant el continent com el contenidor d’un Museu que atresora un valuós patrimoni arquitectònic i cultural i que conforma part de la nostra identitat col·lectiva.

Exposició permanent: Museu de la vida al camp.

Exposició temporal: Espai Natura, 50 anys de cultura rural i natural

 
 
ACTIVITATS

Els Museus de Sabadell han organitzat expressament per al Dia Internacional dels Museus i la Nit de Museus els tallers infantils i familiars, visites guiades i actuacions al voltant dels seus continguts que es detallen a continuació per ordre cronològic

- Dissabte 14 de maig, a les 19h. Aula de Música de Cambra de l’Escola Municipal de Musica i Conservatori de Sabadell a la sala d’actes del Museu d’Història de Sabadell

PROGRAMA

Petite Suite Médiévale                                       FRANCIS -PAUL DÉMILLAC​

I. Sicilienne

II. Sonnerie

III. Après une page de Ronsard

IV. Ronde

       Maria Rodríguez, flauta travessera

       Laura Jalloul, guitarra

 

Triosonata en Sol Major                                     JOHANN SEBASTIAN BACH

            Largo

            Vivace

            Adagio

            Presto

     Carolina Hernández, violí

     Alejandra Jiménez, viola

     Dolors Cano, clave

 
- Dissabte 14 de maig, a les 19:45h. Actuació de dansa a càrrec de la Companyia Hanami Danza amb la peça “Diálogo ausente” a l'Espai Cultura Fundació 1859 Caixa Sabadell
 
- Dissabte 14 de maig, a les 20:30h. DONES COMPOSITORES. AULA DE CANT DEL CONSERVATORI DE SABADELL al Museu d’Art de Sabadell

Recitació del poema en català i petita ressenya sobre les compositores a càrrec de l’alumnat.

Professora de Cant: Elisenda Cabero. Repertorista: Gerard López

Idiomes aplicats al cant: Esteve Costa

PROGRAMA

  • Johanna Kinkel (1810-1858), “Wunsch” Lídia Mendez. Poema: Johanna Kinkel (1810-1858)
  • Johanna Kinkel (1810-1858), “Du nahst” Mateu Ribó. Poema: Johanna Kinkel (1810-1858)
  • Johanna Kinkel (1810-1858), “Römische Nacht” Teresa Casuso. Poema: Johann Gottfried Kinkel (1815-1882)
  • Josephine Lang (1815-1880),  ”Ob ich manchmal dein gedenke” Marina Porras. Poema: Ch.Reinhold Köstlin (1813-1856)
  • Alma Mahler (1863-1920), “Laue Sommernacht” Noèlia Muñoz. Poema: Gustav Falke (1853-1916)
  • Fanny Mendelssohn-Hensel (1805-1847), “Nacht wanderer” Estela Angel. Poema: Joseph von Eichendorff (1788-1857)
  • Fanny Mendelssohn-Hensel (1805-1847), “Warum sind denn die Rosen so blass” Laura Bundó. Poema: Heinrich Heine (1797-1856)
  • Clara Schumann (1819-1896), “Ihr Bildnis” Roger Reverter. Poema: Heinrich Heine (1797-1856)
  • Cecile Chaminade (1857-1944), “Mignone” Teresa Casuso. Poema: Pierre Ronsard (1524-1585)
  • Pauline Viardot (1821-1910), “Lamento” Estela Angel. Poema: Théophile Gautier (1811-1872)

 

- Dissabte 14 de maig, a les 21.15 h. Actuació del cor “Els Notes” a l’Institut Català de Paleontologia. Aquest cor de Sabadell de gairebé 10 anys d'història té un repertori molt variat. Els agrada moure's entre clàssics del jazz i del pop, cançó tradicional catalana o música popular de diferents racons del món.Diumenge 15 de maig, d’11 a 14 hores. Tallers familiars a la plaça del Gas.

- Diumenge 15 de maig,  12.00 h. Demostració de forja al pati del Museu d’Història de Sabadell.

- Dimecres 18 de maig, a les 12 h. Visita guiada a les exposicions temporals i permanents i a la Joia del Museu. Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont

- Dimecres 18 de maig,  18.00 h. Visita guiada a l’exposició permanent “Sabadello, el naixement d’una vila (segles XI-XV)” i a la Joia del Museu, amb intèrpret de signes. Museu d’Història de Sabadell.

- Dimecres, 1 de juny a les 18.30 h. Conferència: “El Raval medieval de la vila de Sabadell (segles XIII-XV). L’aportació de l’arqueologia urbana al seu coneixement històric”, a càrrec de Jordi Roig, comissari de  Descobreix la Joia del Museu, Sabadell 1300. El raval medieval  . Museu d’Història de Sabadell

Per a més informació caldrà contactar amb el Museu organitzador.

 

Espai Cultura Fundació 1859 Caixa Sabadell.  C. d’en Font, 25

Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. C. de l’Escola Industrial, 23

Museu d’Art de Sabadell. Ajuntament de Sabadell.  C. del Doctor Puig, 16

Museu d’Història de Sabadell. Ajuntament de Sabadell.  C. de Sant Antoni, 13

Museu de la vida al camp. Espai Natura Fundació 1859 Caixa Sabadell.  C. del Bosc, 1

http://bit.ly/diadelsmuseussbd

#MuseusSBD

 

 

 

Xarxes socials de Cultura. Segueix-nos, participa!

Facebook de Sabadell Cultura      Instagram Sabadell Cultura      Twitter Sabadell Cultura

També pots estar al dia amb l'app SincronitzatsSincronitzats 2

Descarrega-la aquí:

 Sincronitzats. El nou canal de cultura a Sabadell! Ara podreu estar, més que mai, sincronitzats amb la cultura a Sabadell