PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Les fonts ornamentals s’il·luminaran de blau aquest dijous amb motiu del Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica

Les fonts ornamentals s’il·luminaran de blau aquest dijous amb motiu del Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica

El 12 de maig es commemora el dia mundial d’aquestes malalties que formen part dels anomenats Síndromes de Sensibilització Central, on també s’hi inclouen els de la Sensibilitat Química Múltiple i l'Electrohiper-sensibilitat. La data coincideix amb el Dia Internacional de les Infermeres, en record de la data de naixement de Florence Nigthingale, pionera que va crear les bases de la infermeria moderna i de la qual hom creu que va patir Fatiga Crònica.

La fibromiàlgia és caracteritza per un dolor crònic a tot el cos, sobretot músculs i articulacions, sense que s’observi cap lesió aparent. És una malaltia freqüent especialment entre les dones (4,2% de dones i 0,2% d'homes afectats a la població espanyola), i sovint s'acompanya de cansament, trastorns del son i de l'estat d'ànim, símptomes digestius i mal de cap, entre d'altres.

La síndrome de fatiga crònica o encefalomielitis miàlgica causa una fatiga persistent davant petits esforços, que no millora amb el repòs. Afecta gent jove, d'entre vint i quaranta anys, i sobretot dones. Malgrat no disposar d'estudis de prevalença a la nostra població, en altres països afecta entre el 0,07% i el 0,3% de les persones.

L’ACAF és la primera associació de Catalunya formada per persones afectades per aquestes malalties i treballa conjuntament amb la plataforma de familiars de persones malaltes per alguna de les Síndromes de Sensibilització Central.

Més informació de la malaltia