PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Alumnes de tercer d’ESO treballen en iniciatives per conscienciar sobre el consum de tabac

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial sense Tabac el 31 de maig s’editen punts de llibre amb el lema “gràcies per plantar cara al tabac” Alumnes de tercer d’ESO treballen en iniciatives per conscienciar sobre el consum de tabac

A l’Escola Industrial, per exemple, els nois i noies de tercer van acompanyar i dinamitzar als seus companys de primer d’ESO a visitar l’exposició “El Tabac al Descobert”, cedida per la Diputació de Barcelona. A més, està previst que l’Escola Industrial s’adhereixi als equipaments Entorns sense Fum, de manera que es procurarà que en espais com les entrades del centre no s’hi fumi. L’Institut la Serra ja va participar-hi el curs anterior i des d’aleshores també és un dels equipaments adherits.

Durant tot el curs l’equip de Salut Comunitària de l’Ajuntament de Sabadell, del qual en forma part el Servei d’Assessorament i d’Informació en  Drogues i Pantalles (SAIDP),  programa activitats orientades a  treballar i aprofundir en el fenomen del tabac. En funció dels interessos, elaboren materials de sensibilització per a la pròpia comunitat educativa (presentacions, vídeos, etc.). A més, les i els joves de 12 a 29 anys poden trucar-hi i per ser assessorats en qualsevol qüestió relacionada amb el consum de tabac, alcohol i altres drogues i de pantalles. Només cal que consultin per telèfon o Whatsapp al 680 402 795.

Com cada any, al voltant d’aquesta data, l’Ajuntament de Sabadell posa en valor els equipaments que formen part de la xarxa ”entorns sense fum”, de la qual formen part centres educatius, biblioteques, centres cívics i altres equipaments concorreguts per infants. El seu objectiu és que en espais on no estaria prohibit fumar, com ara les entrades d’aquests equipaments, freqüentats per infants, es senyalitzen amb una placa i s’acorda que no s’hi fumarà per evitar actuar com a models negatius de conducta. També és una mesura per protegir els infants del fum de segona i tercera mà.

Amenaça mediambiental

Amb el lema «el tabac, una amenaça pel medi ambient»,  l’Organització Mundial de la Salut, fa èmfasi en ressaltar la motivació ambiental de cara a deixar de fumar. Sobre aquest aspecte, la regidora de Salut, Sònia Sada, ha assenyalat que

"quan es consumeix tabac, a part de la salut pròpia i de les persones amb la quals es conviu, també s’estan cremant recursos on ja són escassos alhora que es genera la necessitat de gestionar uns residus que podríem evitar"

En aquest context ambiental l’Ajuntament ha editat un punt de llibre amb el lema “Gràcies per plantar cara al tabac” que pot, un cop utilitzat, plantar-se. És una tira de paper que porta incrustades llavors de margarites. Cal trencar-la a trossets, deixar-la durant una nit cobert d’aigua, dipositar-lo a sobre d’un test amb terra i cobrir-lo lleugerament amb ella. Procurar que es mantingui el paper humit, al cap d’unes setmanes començaran a brotar les llavors.

En rebran l’alumnat que ha participat en les diverses iniciatives promogudes per l’equip de salut comunitària, els equipaments adherits als entorns sense fum i també les i els professionals de taules de treball que treballen, en xarxa, per a la reducció del consum de tabac. Amb aquest gest es pretén que no s’oblidi la motivació ambiental com un alta aspecte important a considerar.

Més informació