PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell presenta el projecte Activa Vallès+60 davant el món local com a experiència transformadora en el marc d’una jornada de la Diputació de Barcelona

Sabadell presenta el projecte Activa Vallès+60 davant el món local com a experiència transformadora en el marc d’una jornada de la Diputació de Barcelona

En aquest marc, la tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu, Montse González ha presentat el projecte Activa Vallès+60. Com ha assenyalat Montse González

“els ajuntaments de Sabadell, Badia del Vallès, Castellar del Vallès i Cerdanyola del Vallès ens hem aliat en aquest projecte per  sumar sinergies donat que és un territori on confluexien projectes estratègics entorn al sector de la gent gran”.

Activa Vallès+60 és una iniciativa finançada per la Diputació de Barcelona amb més de 600 mil€ dins el programa Treball, Talent i Tecnologia per promoure el Treball digne, la millora competencial del Talent local i el creixement econòmic sostenible a través de la Tecnologia. El cas d’Activa Vallès +60 s’ha centrat en promoure l’ocupació de qualitat i la competitivitat de les empreses dedicades a la millora de la qualitat de vida de la gent gran. Entre els objectius del projecte també està fomentar la cooperació territorial i impulsar la creació de nous serveis i productes tecnològics.

Alhora  el projecte pretén donar sortida a la necessitat de la professionalització dels perfils d’àmbit assistencial o millorar el coneixement d’ús d’eines digitals. Per fer front a aquests reptes ja s’estan desenvolupant accions de formació, reciclatge i assessorament a professionals per incrementar les oportunitats d’accedir a feines més qualificades i millor remunerades. En aquest sentit s’està fent formació professional tant per a persones en situació d’atur com en actiu. La formació és eminentment vivencial i aplicable a la realitat laboral actual.

Concretament, a través d’aquest projecte s’estan fent cursos de millora de competències digitals. També  s’estan desenvolupant mòduls per a aprendre a utilitzar la tecnologia en el lloc de treball dins del programa dels cursos amb certificat de professionalitat d’atenció sociosanitària que estan en marxa. A més, s’han previst properament mòduls de 20 hores com a màxim de psicogeriatria, salut mental i demències, atenció centrada en la persona gestió emocional i cura de la persona cuidadora, entre d’altres coses.

Anàlisi del sector

La posada en marxa del projecte ha arrencat amb l’elaboració d’un estudi que  confirma el potencial del sector dedicat a la gent gran al territori en el que destaca l’existència d’un important volum d’empreses i agents com ara universitats o centres de recerca dedicats a oferir productes i serveis a persones amb una edat superior als 60 anys.

L’anàlisi que s’ha desenvolupat  ha permès identificar 152 empreses i entitats en  el conjunt dels quatre municipis dedicades a oferir productes i serveis per a persones majors de 60 anys. Aquestes empreses i entitats sumen 2.471 professionals i el seu volum de facturació arriba al 197M€ a l’any. El 40% d’aquestes empreses ofereixen serveis de salut especialitzats  on es situen centres mèdics especialitzats per aquest segment de la població en àmbits com traumatologia, audiologia o ortopèdia entre molts altres, el 36% són empreses de serveis assistencials i sociosanitaris com ara residències i centres de dia i en el 24 % restant se situen fabricants de productes, activitats esportives, d’oci,  entre d’altres, dissenyades per a gent gran.

En paral·lel, en la primera fase del projecte iniciat l’any 2021, s’han entrevistat a 32 empreses en profunditat per determinar reptes i accions a desenvolupar durant 2022.