PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Consells per actuar davant la presència de vespa asiàtica

Consells per actuar davant la presència de vespa asiàtica

El primer a tenir en compte és saber identificar aquesta espècie. Fa uns 3 centímetres i es caracteritza per tenir el tòrax negre, l’abdomen amb una fina línia groga al segon segment i una àmplia franja taronja al quart segment. Té el cap negre i la cara taronja i la meitat de les potes de color groc

Pel que fa als vespers, els nius embrionaris de finals d’hivern solen tenir la mida d’un ou de gallina i els amaguen sovint a voladissos de teulades, dins de coberts, en càmeres d’aire o en armaris de comptadors d’aigua, entre altres. Durant la primavera neixen les primeres obreres i es comença a parlar de vesper primari que va creixent i pot arribar a la mida d’una pilota d’handbol. Sovint les vespes es traslladen i comencen a fer un vesper anomenat secundari i que es convertirà en el definitiu. Aquest vesper pot arribar a fer un metre i sovint es detecten en capçades d’arbres, però es poden adaptar a altres espais. A finals d’estiu s’inicia la fase d’aparellament i el declivi del vesper, amb la mort –entrada la tardor- de la reina fundadora.

Quan es detecta un niu és important concretar al màxim la ubicació per facilitar-ne la detecció i notificar l’avistament per mitjà del tràmit de la seu electrònica municipal. Cal evitar sobretot capturar o molestar les vespes, davant del risc de picada, i mantenir-se a una distància prudencial al voltant de cinc metres. L’Ajuntament assumeix el seguiment i retirada dels nius de vespes asiàtiques a la via pública, tan a les zones urbanes com al rodal. Tanmateix, en propietats privades és responsabilitat de la propietat.

Si es pateix una picada de vespa asiàtica rentar bé la zona afectada amb aigua i sabó neutre i aplicar-hi una gasa o roba neta amarada amb aigua freda. Es pot aplicar també un preparat farmacèutic a base d'amoníac, o bé fred (gel), sobre la picada. Cal evitar gratar o fregar la zona afectada. En cas de picades múltiples, davant de reaccions al·lèrgiques o bé si la picada és a l’interior de la boca, cal trucar al serveis d’emergències (061).