PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell participa en un projecte transversal per a la inclusió social d’adolescents i joves per mitjà de l’esport

Un “grup d’experts” del projecte que impulsa la Diputació de Barcelona va celebrar ahir una sessió de treball a la Pista Coberta d’Atletisme Sabadell participa en un projecte transversal per a la inclusió social d’adolescents i joves per mitjà de l’esport

La sessió celebrada a la Pista Coberta és la primera de les cinc trobades previstes per poder tractar diferents eixos temàtics. El primer eix ha girat al voltant de minimitzar l’abandonament esportiu i el sedentarisme de joves i adolescents. El segon eix serà una reflexió sobre la connexió entre formació i treball i com afavorir projectes a través de l’esport que fomentin l’equitat. El tercer eix estarà centrat sobre la salut i hàbits de vida saludables i el quart tractarà de com incentivar el retorn social dels joves que participen en programes esportius, per mitjà de la mentoria i voluntariat. Finalment, es farà una darrera trobada de cloenda i validació del treball fet pel grup.

“Joventut esportiva. Societat activa” és una acció adreçada especialment a joves i adolescents en risc d’exclusió, ja que la pràctica esportiva és un element de protecció i prevenció. El projecte ha tingut una experiència pilot a quatre ciutats de la llera del Besòs: Barcelona, Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac. Consisteix en què cada municipi escull uns equips d’educadors esportius, els espais on es realitzen les activitats esportives i la planificació de les activitats.

La Diputació de Barcelona aporta recursos econòmics a cada ciutat participant i s’encarrega de la capacitació i el seguiment dels equips d’educadors esportius, a més de proporcionar elements per avaluar la implantació del projecte. El treball es du a terme coordinadament amb diversos departaments municipals, agents socials i entitats.

La figura de l’educador esportiu és el d’una persona professional que agrupa els coneixements esportius i d’intervenció social al territori. Les seves funcions bàsiques són connectar els joves amb els dispositius locals i amb els agents esportius locals, acompanyar-los en el seu procés, treballar al costat dels entrenadors i personal de monitoratge per assessorar en la resolució de conflictes, treballar la cohesió de grup i dur a terme accions de prevenció.

S’encarrega també de coordinar la captació del jovent i planificar les activitats esportives, de temporada o puntuals, que tinguin lloc als equipaments o a l’espai públic, segons el programa que el projecte estableixi a cada municipi.