PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

La Festa Major recupera la normalitat i tornarà a omplir carrers i places amb més de 300 activitats a tota la ciutat

La celebració comptarà amb els concerts del Vaparir Tour de Radio Flaixbac, Miki Núñez, Suu i Beth i tindrà a la Joventut de La Faràndula com a pregonera La Festa Major recupera la normalitat i tornarà a omplir carrers i places amb més de 300 activitats a tota la ciutat

La celebració recupera activitats característiques com els grans concerts, les propostes de cultura popular als carrers (l’any passat van tenir lloc a la Fira Sabadell), la passejada en bicicletes i patins, la Mitja Marató o la fira d’atraccions. Al programa seran, així mateix, protagonistes els grups i propostes locals, mantenint l’aposta de la Festa Major pel Km 0.

La programació s’ha dissenyat conjuntament amb les Comissions ciutadanes de la Festa Major: la de Programació, la de Comunicació i la Taula de Cultura Popular i Tradicional, que porten molts mesos treballant en l’edició d’enguany. Alhora, hi ha tota la tasca de la Comissió de Festes Populars de Sabadell.

 Les propostes de la celebració les organitzen o hi prendran part prop d’una vuitantena d’entitats i col·lectius, comptant també amb la implicació i suport de col·laboradors i patrocinadors.

Pregó i caps de cartell

 El tret oficial de sortida tindrà lloc divendres, 2 de setembre amb el Seguici Inicial de la Festa i el pregó, enguany protagonitzat per la Joventut de la Faràndula. A continuació tindrà lloc l’espectacle inaugural.

 Tot i que l’inici formal de la celebració serà divendres, prèviament, com és tradició, tindrà lloc la trobada inicial de la Festa Major, oberta a les entitats i que enguany es celebrarà dijous, 1 de setembre, a l’Estruch.

 El mateix dijous arriba un dels plats forts de la programació, amb el concert del Vaparir Tour de Radio Flaixbac a l’EspaiConcert de l’Eix Macià. Aquest escenari acollirà, de fet, les actuacions d’alguns dels grans noms de la Festa com Miki Núñez, dissabte; Flashy Ice Cream, divendres; i Suu, diumenge.

 Beth serà una altra de les artistes convidades de la celebració. Actuarà divendres a la plaça de Sant Roc.

 Entre les propostes infantils destaquen Versions per a Xics i Reggae per a Xics, que pujaran a l’escenari de la Font de Can Rull, estrenat l’any passat i que es manté com una de les principals localitzacions de la Festa. 

Múltiples espais

 La Festa Major de Sabadell torna els espais públics. En total hi haurà més d’una desena d’ubicacions principals, a les quals cal sumar equipaments com el Casal Pere Quart, l’Estruch o els Museus Municipals i molts altres espais on tindran lloc o per on hi passaran alguna o diverses activitats.

Entre les localitzacions, la Font de Can Rull es consolida com a espai per a activitats infantils i familiars. L’Eix Macià acollirà els concerts de gran format, la Fira d’Atraccions i també les activitats de Barraques, organitzades per la Comissió de Festes Populars. S’aprofita així l’amplitud i llargada d’aquest gran eix de ciutat, amb espai suficient per distribuir cadascuna de les propostes. Al Parc de Catalunya també s’hi portaran a terme activitats, entre les quals, la Fideuà.

Enguany, com a novetat, es crea un nou espai per a balls i concerts de petit format, com jazz o swing, a la plaça del Gas.

La plaça de Frederic Mompou acollirà una mostra d’arts escèniques, on es podran veure més d’una vintena de propostes de teatre, dansa, titelles, poesia, etc. per a tots els públics. 

 La plaça de Sant Roc es manté com un dels principals escenaris. Hi tindran lloc el pregó i l’espectacle inaugural, nombroses activitats de Cultura Popular,  com la Jornada Castellera i el Ball del Rodet, i concerts: a més de la Beth, hi actuaran la Banda de Música de Sabadell, que també tocarà al Parc del Taulí, D’Kantaka i el tradicional Concert de Corals. Així mateix l’Orquestra Simfònica del Vallès oferirà el concert Herois del Cinema, amb algunes de les bandes sonores més significatives en la història del setè art.

 A la plaça de la Creu Alta hi haurà diferents propostes de música jove en el marc de la segona edició del SAM Fest (Sabadell Acció Musical).

 Els balls regionals tornaran a la plaça del Vallès, on també s’hi celebrarà la Nit d’Havaneres.

 Dins la voluntat d’estendre la Festa arreu, la plaça del Pi --al nord-- acollirà el primer dels Balls amb Orquestra, que tornen al programa. Serà dissabte, 3 de setembre, amb l’Orquestra Litoral. Aquesta formació protagonitzarà diumenge un segon Ball, aquest cop a la plaça de Montserrat Roig.

 Pel que fa al Ball de fi de festa, serà dilluns a l’EspaiConcert de l’Eix Macià, a càrrec d’Hotel Cochambre. Serà tot just després del tradicional Castell de Focs que, com sempre, dilluns a la nit simbolitzarà el tancament de la celebració.

 A tots aquests espais, cal afegir-hi equipaments com l’Estruch o el Casal Pere Quart, on s’hi portaran a terme concerts, recitals poètics i diverses propostes de les entitats.

 Així mateix, tradicionals propostes de cultura popular com la Cercavila de Festa Major o la Cercavila Infernal recorreran nombrosos carrers. 

Més d’una trentena d’activitats esportives

El programa de la Festa Major inclou més d’una trentena d’activitats esportives organitzades per 30 entitats de la ciutat. Es recuperen la Mitja Marató, la cursa de 14 Km i les curses infantils, que es sumaran a la Cursa Popular. Totes tindran lloc diumenge, dia 4,  amb sortida i arribada al Pavelló Municipal de Sol i Padrís.

Durant la setmana anterior, dimarts i dijous, la Joventut Atlètica Sabadell farà dos entrenaments (amb places limitades) per als corredors que vulguin preparar les proves. 

Torna al programa la pedalada popular i la gimcana de bicicletes i patins que l’any passat no es va poder celebrar a causa de la pandèmia. La passejada, dilluns de Festa Major, començarà i finalitzarà a la Ronda de Ponent.

D’altra banda es potencia la Festa del bàsquet, amb la col·laboració dels clubs de la ciutat i que es celebrarà a la plaça de la Sardana/Fira Sabadell. Serà dissabte dia 3 a la tarda, amb activitats per als mes petits, basquet inclusiu i finalment un 3x3 de basquet.

Destacar també els tradicionals batejos submarins a la piscina de Cal Marcet, les portes obertes del Club de Tir, les diverses activitats esportives que el Club Natació Sabadell organitza a les seves instal·lacions i els tornejos de Festa Major del Club de Tennis, Cercle Sabadellès i els Falcons, així com els escacs de la Societat Coral Colon.

Exposicions i visites guiades

 Els Museus Municipals tornaran a ser protagonistes. A banda de les exposicions permanents, el Museu d’Història acollirà les exposicions Sarajevo-Sabadell. Diàleg entre dues Guerres, comissariada per Plàcid Garcia Planas i Ricard Mas i Quina llauna! Donació del taller de llauneria de Joan Puigdomènech Mira, comissariada per Roser Enrich.

Al Museu d’Art es podrà veure Els cercles de Feliu Elias a Sabadell, fruit de la col·laboració entre el Museu sabadellenc el Museu Nacional d’Art de Catalunya. Als museus hi haurà visites guiades i altres activitats familiars com les sessions de contes.

Mocadors i polseres

Un dels elements que tindrà continuïtat a la Festa serà la distribució de mocadors amb l’escut de Sabadell, com a element simbòlic de la celebració.

També enguany es distribuiran polseres identificatives per a infants, on es podrà anotar el nom i telèfon de referència per tal que, si algun nen o nena es perd, sigui més fàcil localitzar-ne els familiars. Les polseres es repartiran als espais on es concentrin el gran gruix de propostes per a infants i famílies

Transport públic

Pel que fa al transport públic, durant la Festa Major hi haurà servei d’autobús urbà nocturn gratuït durant totes les nits de dijous dia 1, divendres 2, dissabte 3, diumenge 4 i dilluns 5 i fins a l’inici del servei de l’endemà.     

Així mateix, per tal de facilitar la mobilitat a l’espai d’activitats infantils i familiars de la Font de Can Rull, s’ha previst un servei de llançadora de bus des del Mercat Central fins al Trenet del Parc Catalunya. La llançadora circularà el 3 i 4 de setembre amb una freqüència de 30 minuts, del Mercat Central a la cruïlla d’Andreu Nin amb Lluís Companys. Farà parades a la pl. del Sastre i a la pl. de Catalunya i funcionarà en dos trams horaris, entre les 10.45 i les 14.15 h. al matí i des de les 17.15 fins a les 20.45 h a la tarda.

D’altra banda, hi haurà un servei nocturn ininterromput de tren fins a Barcelona. A l'igual que l'any 2019 i partint d’una demanda de l’Ajuntament, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) posarà a disposició de la ciutadania un tren per hora i sentit de la línia S2 per contribuir a incrementar la mobilitat amb transport públic aquells dies.

Finalment, com ja és habitual, es manté el servei de les línies nocturnes interurbanes N61, N64 i N65.

Talls de trànsit

Coincidint amb la Festa Major, l’Eix Central, des de la Via Massagué fins a la confluència de la Rambla amb la Gran Via quedarà tallat al trànsit rodat divendres dia 2 a les 15h i fins dimarts dia 6 a les 6h.

Pel que fa a l’avinguda de Francesc Macià, es tallarà des de la pl. de Catalunya fins a pl. de la Concòrdia des del dia 29 d’agost a les 8h i fins al 6 de setembre a les 18h.

L’avinguda de la Concòrdia, com cada festiu, quedarà tallada des de diumenge de Festa Major a les 7 h fins al dilluns a les 21 h.

 Pel que fa a l’avinguda Barberà, entre pl. de Barcelona i la pl. de la Creu de Barberà, es talla des de dissabte a les 7 fins al dilluns a les 21h.

 L’avinguda de Matadepera, entre els carrers de Posets i de la Bonaigua, quedarà tallada de dissabte dia 2 a partir de les 10h. pel muntatge del ball de la nit. Diumenge i dilluns, com cada dia festiu, quedarà tallada des de c. Balaguer i fins la rda. de la Roureda de les 7h fins a les 21.00 h.

 Per últim, i amb motiu dels concerts a la plaça de la Creu Alta, es tallarà la circulació a la ctra. de Prats, entre els carrers de Francesc Layret i de Lluís Carreras i l’Avda. de l’11 de setembre, entre els carrers de Sant Isidre i de Vilacinca. La restricció serà des de divendres dia 2 i fins dilluns dia 5, des de les 18h i fins les 7h de l’endemà.

La Festa Major a la xarxa 

Tota la informació de la Festa Major es podrà consultar al web http://www.sabadell.cat/festamajor.

 A més, amb l’objectiu de fer-la més participativa, l’Ajuntament proposa de fer servir l’etiqueta #FMSBD22 a les xarxes socials per publicar qualsevol comentari, fotografia o vídeo relacionat amb la Festa.

Cartell

El cartell de la Festa Major 2022 porta per títol Destapa la Festa i és obra d’Emma Abella Bandera, que ha obtingut el primer premi al concurs organitzat per Transport Urbans Sabadell (TUS), com a empresa col·laboradora de la celebració.

Al certamen hi ha pogut participar l’alumnat matriculat el curs 21/22 als ensenyaments reglats de les escoles d’Art i/o disseny de Sabadell i també exalumnes graduats en aquests centres el curs 20-21. Igualment hi podien prendre part estudiants de Sabadell matriculats el curs 21-22 a altres escoles d’art.

El primer accèssit del concurs ha estat per a Claudia Aragoncillo Victori i el segon accèssit per a Júlia González Piñol 

Col·laboracions i suport

La Festa Major és possible també gràcies al compromís de patrocinadors i col·laboradors: Diputació de Barcelona, Transports Urbans de Sabadell, CEVASA, Ediciones MIC, Osvaca, Salas, Wala, Cafès Pont, Auser, Serrat, Coca-Cola i Radio Sabadell.