PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Recomanacions per a una bona conservació de fruites, verdures i hortalisses

Un consum sostenible i conscient en garanteix la qualitat dels productes Recomanacions per a una bona conservació de fruites, verdures i hortalisses

Les fruites i les verdures de temporada són més gustoses, solen ser més econòmiques i són més sostenibles per al medi ambient, sempre que també procurem que siguin de producció local. Quan consumim productes frescos de temporada, trobem que són més gustosos i més econòmics, i a més la seva producció, conservació i transport no té un cost ambiental tan elevat.

Per això, es recomana escollir fruites i hortalisses de proximitat i de productors locals per contribuir a l’economia local, al desenvolupament rural i del territori, a la vinculació dels àmbits rural i urbà i a reduir la contaminació derivada del transport. Així mateix, triar-les a granel o en envasos totalment reciclables, biodegradables o fabricats amb materials reciclats.

Per evitar el malbaratament d’aliments, s’aconsella ajustar la quantitat per comprar segons el càlcul del què es menjarà i segons la capacitat de la nevera; i escollir-les en el punt just de maduració tenint en compte que algunes segurament es menjaran al cap d’uns dies.

Conservació òptima

Per garantir el millor sistema de conservació, cal guardar els productes en un lloc fresc (15-20 ºC), preservat de la llum directa i ben ventilat per evitar l’excés d’humitat. Les fruites i hortalisses que no s’hagin de consumir en 3-4 dies és millor conservar-les al frigorífic i sense rentar. Les peces de fruita més madures o que s’han malmès es poden reaprofitar per fer macedònies, sorbets (sense afegir-hi sucre), cremes, batuts, etc. o afegir-les a les amanides i altres primers o segons plats.

Menjar fruita i verdura amb seguretat

Si es renten bé les fruites, no cal pelar-les. Les hortalisses, sobretot si s’han de consumir crues, també cal rentar-les amb cura. Totes les fruites i verdures s’han de rentar adequadament, en especial aquelles que no es cuinaran abans de consumir-les. El rentat elimina la brutícia dels vegetals i els possibles gèrmens o microorganismes que hi pot haver. Aquests gèrmens són generalment sensibles a la cocció; però en absència de cocció s’ha de minimitzar el risc associat al consum d’aliments crus amb accions en diferents punts del recorregut de la granja a la taula.

En els estadis de producció i distribució ja es duen a terme nombroses accions que marca la normativa de seguretat alimentària per minimitzar aquests riscos, com ara l’aplicació de bones pràctiques de producció en la fase primària i el control de la qualitat microbiològica dels adobs orgànics o de les aigües. Però a les llars també s’han de conèixer les bones pràctiques generals i aplicar-les quan es preparen els aliments.

Més informació: canalsalut.gencat.cat