PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

L’Ajuntament destina prop de 2 milions d’euros a la millora dels centres educatius de la ciutat

Coincidint amb l’inici de curs, la Policia Municipal activa el dispositiu per garantir la seguretat dels escolars i facilitar la mobilitat i des d’Espai Públic es vetlla per uns entorns escolars en les millors condicions possibles L’Ajuntament destina prop de 2 milions d’euros a la millora dels centres educatius de la ciutat

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha destacat que aquest és

“un esforç que es fa des de l’Ajuntament perquè hi ha un clar compromís per l’educació. Entenem que hem de garantir la igualtat d’oportunitats i per tant fem aquest esforç absolutament convençuts i contents que aquest curs comenci amb total normalitat”.

Entre les accions, l’Ajuntament ha adequat i cedit a la Generalitat el solar on s’ha de construir el nou edifici de l’Institut Narcisa Freixas, situat entre la carretera de Barcelona i els carrers dels Calders i de Martí l’Humà. L’adequació del terreny ha comportat una despesa de l’entorn de 240.000 euros.

D’altra banda, l’Escola Can Deu ha estat un dels centres on s’ha portat a terme una intervenció destacada. Les accions han inclòs l’ampliació i renovació de la cuina i menjador, una nova sala de mestres i també la renovació de la coberta a través de la substitució de la làmina impermeabilitzant i la reconstrucció d’elements per evitar-hi humitats. En total, al centre educatiu s’han invertit més de 77.500 euros.

A més de la cuina-menjador de l’Escola Can Deu, també s’ha renovat la de  l’Escola Miquel Carreras, amb una inversió superior als 48.300 euros i s’està treballant en el projecte de cuina pròpia de l’Escola Amadeu Vives. Així mateix, s’ha insonoritzat el menjador de l’Escola Tarlatana. 

A l’Escola Sant Julià, s’han destinat més de 30.000 euros per millorar les façanes de l’edifici. 

Pel que fa als espais de pati i pistes esportives, s’estan instal·lant grades a la pista de l’Escola Joaquim Blume i s’hi s’estan ubicant espais d’ombra, amb un pressupost d’uns 65.000 euros. També s’ha rehabilitat la pista esportiva de l’Escola Teresa Claramunt, amb una inversió superior als 28.000 euros i properament s’actuarà a les pistes de les escoles Enric Casassas i Miquel Martí i Pol.

Així mateix, s’estan redactant els projectes per millorar els patis de l’Escoles Roureda i La Trama. També, i com és habitual durant l’estiu, les darreres setmanes s’han portat a terme actuacions d’adequació i manteniment de sorrals al conjunt de centres educatius.

A l’Escola Francesc Bellapart s’està reparant la coberta per garantir la impermeabilització, el que comporta una inversió de més de 52.500 euros. Paral·lelament s’hi han fet altres actuacions com la reparació de la porta d’accés de vehicles, entre altres.

De la mateixa manera, s’han portat a terme o es realitzaran properament petites intervencions als diferents centres de Sabadell per afavorir la qualitat i facilitar el desenvolupament de l’activitat educativa. Les tasques van des de pintura de diferents elements i espais fins a millores al terra, mobiliari o muntatge d’elements esportius, substitució de parapilotes, elements d’accessibilitat o actuacions relacionades amb serveis com l’aigua o l’electricitat.

Confort tèrmic a les escoles bressol i millores a les Escoles d’Adults

En relació a les escoles bressol municipals, les properes setmanes es preveu adjudicar les actuacions per a la millora del confort tèrmic a les escoles bressol Can Llong, Arraona, Espronceda, Andreu Castells i Calvet d’Estrella. S’hi inclouen millores en l’aïllament tèrmic i la protecció solar, la instal·lació de sistemes de bioclimatització consistent en refredar l’aire per un procés d’evaporació 100% natural, la posada en marxa de sistemes de climatització mitjançant bombes de calor i sistemes d’aire condicionat, així com millores en la ventilació natural creuada d’algunes aules. El projecte compta amb un pressupost global proper als 222.600 euros, dividit en cinc lots, un per escola.

En un altre àmbit, està en procés d’adjudicació el projecte de pintura interior i exterior de l’Escola d’Adults de Can Rull, que tindrà un cost proper als 46.000 euros. I a l’Escola d’Adults de La Concòrdia es substituirà la instal·lació elèctrica.

A tots aquests projectes caldria, a més, sumar la construcció del nou espai cultural al Bosc de la Concòrdia, que substituirà l’antiga seu de La Llar del Vent, tot oferint millors condicions per al desenvolupament d’activitats lligades al lleure educatiu. Al nou espai cultural s’han invertit més de 386.000 euros.

Més d’1 milió d’euros per a la mobilitat dels entorns escolars

Amb l’objectiu d’afavorir una mobilitat més segura, els darrers mesos s’han començat a implementar tot un conjunt d’accions que beneficiaran totes les escoles a tots els barris de la ciutat i sumaran més d’1 milió d’euros. Les actuacions passen per millorar la seguretat i senyalització a 16 centres educatius, que comportarà una inversió de 547.995 euros. També s’invertiran 100.000 euros en la millora de 92 entorns escolars  i més de 400.000 en els nous camins escolars de les escoles Sant Julià, Samuntada i Joaquim Blume. Les accions a aquests tres darrers centres són projectes EDUSI i estan cofinançats al 50% pel fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER.

Dispositiu de Policia Municipal per a la fluïdesa i seguretat del trànsit

També en relació amb la mobilitat escolar i coincidint amb l’inici del curs la Policia Municipal posa de nou en marxa el dispositiu que es mantindrà al llarg de l’any lectiu per vetllar per la seguretat dels nens i nenes i les famílies. També vetllarà per garantir que es respectin les normes de circulació i per la fluïdesa i seguretat del trànsit, sobre tot a les hores d’entrada i sortida d’escola. En aquest sentit, les actuacions inclouen regular la circulació en punts sensibles o d’alta concentració de persones i vehicles, vetllar pel respecte a les normatives i els àmbits de prioritat per a vianants. Tot plegat amb un sistema de funcionament flexible, que s’anirà adaptant segons les necessitats.

Neteja i manteniment dels entorns escolars

De la mateixa manera, els serveis municipals estan vetllant especialment perquè els entorns escolars estiguin en les millors condicions possibles, tant a nivell de neteja com de manteniment de voreres i espai públic.

Xifres d’alumnat

Enguany inicien el curs escolar a Sabadell 31.520 infants i adolescents, en el tram que va d’escola bressol (en la seva oferta pública) fins a 4t d’ESO (oferta global): 1.196 infants a les escoles bressol públiques, 19.527 als centres d’Educació Infantil i Primària i 10.797 als centres d’Educació Secundària Obligatòria. En total són 446 alumnes menys que el curs anterior. Això no obstant, cal destacar l’increment de 108 alumnes a les escoles bressol públiques, coincidint amb la gratuïtat de P2. Pel que fa als programes i accions educatives, des de l’Ajuntament es continuarà treballant per l’èxit educatiu i l’equitat entre els nens i nenes de tota la ciutat.

Més informació