PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

L’Ajuntament tracta preventivament 539 pins per evitar la processionària

Les actuacions es faran les nits del 6 i 7 de novembre a diferents zones de Sabadell L’Ajuntament tracta preventivament 539 pins per evitar la processionària

Els exemplars es troben als carrers de Norrkoping, Biella, Arxiduc d’Àustria, Les Palmeres, Vosges, Església de Ca N’Oriac, L’estalvi, Catul, d’Ovidi, Juli Garreta, Mauritània, Alcalde Ribé i Bernat Metge. També s’actuarà a la ronda d’Orient, a la carretera de Mollet, al parc de Nostra Llar, a l’avinguda de Francesc Trabal i a les places de Sant Salvador, del Gas, Lluís Mas, Vapor Gorina, Jaume Viladoms, Creu Alta, Taulí, Mestre Olivella, Jonqueres, Pep Ventura, de la Participació Ciutadana, del Pi, dels Virreis, dels Avets, Pompeu Fabra, del Treball, dels Merinals i de Ramón Llull.

Què és la processionària?

La processionària del pi és un lepidòpter, és a dir, una papallona que viu i s’aparella a l’estiu. Les seves larves apareixen a partir de la tardor. Durant les nits d’hivern, s’alimenten de les fulles dels pins, i durant el dia, s’agrupen en nius. A mesura que creixen i que el fred avança, construeixen nius més tancats -fins a crear la bossa característica-, que constitueixen el seu refugi durant el període de més fred. A finals d’hivern o principis de primavera, les larves baixen a terra per cercar un lloc on enterrar-se i pupar, fins que a l’estiu surten convertides en papallones.

Quin perill suposa?

Les erugues tenen uns pèls urticants que, si es toquen, poden originar reaccions al·lèrgiques. Cal anar especialment amb compte que els gossos no les llepin o molestin.

Aplicació de mesures sostenibles

Per evitar l’ús de tractaments químics que poden danyar la fauna i contaminar el medi, l’Ajuntament aplica una combinació de mesures:

  • Instal·lació de caixes nius per afavorir la presència d’ocells insectívors.
  • Creació d’espais verds que puguin acollir fauna auxiliar.
  • Increment de la diversitat d’arbres i de la vegetació dels boscos de pins.
  • Monitoratge per conèixer els llocs on hi ha bosses i aplicar-hi mesures correctores.
  • Instal·lació de trampes de captura de larves als troncs.
  • Retirada mecànica i destrucció de nius d’hivern.
  • Tractaments puntuals localitzats aeris o injectats al tronc en llocs de més incidència i més risc.

Més informació, al web de Parcs i Jardins.