PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació amb diverses activitats

Sabadell commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació amb diverses activitats

El mateix divendres 27 de gener, a les sis de la tarda, tindrà lloc la tradicional ofrena floral als sabadellencs deportats als camps nazis i a totes les víctimes del nazisme, al monòlit instal·lat a la plaça de Montserrat Roig. Enguany s’estrena un nou emplaçament del monòlit dins la plaça i també s’ha actualitzat la placa amb els noms dels deportats sabadellencs, afegint-hi els noms de José Garcia Campillo, Pere Sabater Carbonell i Josep Valldeperas Macià. Participaran a l’acte representants de diferents col·lectius especialment represaliats pel nazisme: el poble jueu, el poble gitano, opositors polítics, persones LGTBI, persones amb diversitat funcional, Testimonis de Jehovà, membres del Consell d’infants de Sabadell i familiars dels deportats sabadellencs.

El proper diumenge 29 de gener el Museu d’Història organitza dos itineraris guiats sota el títol “Les stolpersteine a Sabadell”, amb l’objectiu de recórrer algunes de les llambordes que hi ha ubicades a la nostra ciutat en memòria dels deportats sabadellencs als camps nazis. En el cas dels itineraris de diumenge es faran dues rutes simultànies que començaran a les 11 hores, una per la zona Sud i una altra al barri de la Creu Alta. Per participar-hi cal inscriure’s al Museu d’Història de Sabadell (Tel. 93 727 85 55).

Cal destacar que, coincidint amb els itineraris de diumenge, s’instal·larà la stolpersteine dedicada a Antonio Aguilar Sánchez davant del seu darrer domicili, al carrer Riera Villaret, 76, al barri de la Creu Alta. Fins ara es desconeixia la seva residència i la seva llamborda estava ubicada al costat del monòlit dels deportats.

El proper diumenge 5 de febrer s’organitza la sortida “1939, vers l’exili: el pas de la frontera”, per conèixer sobre el terreny diversos espais emblemàtics de l’exili republicà al final de la Guerra Civil, a la zona de la Jonquera i la Vajol. Entre d’altres, inclou la visita guiada al Museu Memorial de l’Exili (MUME). Aquesta és una activitat organitzada conjuntament amb el Museu d’Història, el Centre Cultural Torre-romeu i Sabadell per la República. Hores d’ara, les places estan exhaurides, però tota aquella persona interessada en assistir pot contactar amb el Centre Cultural Torre-romeu (688 482 608) per apuntar-se a la llista d’espera. En funció del nombre de persones interessades, s’estudiarà programar una nova sortida més endavant.

Uns dies després, el dimecres 8 de febrer el professor Martí Marín, director del Centre d’Estudis sobre Democràcies i Dictadures de la UAB, oferirà la conferència “La repressió franquista a Sabadell”. Serà al Museu d’Història a les 18.30 h.

 

Properes projeccions del VI Cicle de la Cinema sobre la Deportació als Camps Nazis

També forma part d’aquest programa el VI Cicle de la Cinema sobre la Deportació als Camps Nazis, organitzat conjuntament per l’Ajuntament de Sabadell amb l’Amical de Mauthausen, i que inclou la projecció de tres films vinculats a la temàtica, tots amb debat posterior.

Ahir diumenge 22 de gener es va poder veure “La conferència”, i a les properes sessions es projectaran els documentals “Greykey” (19 de febrer) i “Menazka (La cassola)” (19 de març). Totes dues sessions a les 18.30 hores a l’auditori Pere Quart (c. de Lacy, 11) i comptaran amb la presència dels directors dels respectius films.

Més informació i reserva d’entrades del Cicle de Cinema