PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

En marxa el primer equipament de nova creació dins la xarxa de centres de serveis socials municipals

Amb el nou espai, entre la plaça de la Sardana i el carrer de Covadonga, ja són 4 els espais d’atenció a la ciutadania dins aquesta xarxa i es treballa en la creació de dos equipaments més En marxa el primer equipament de nova creació dins la xarxa de centres de serveis socials municipals

En la configuració d’aquesta xarxa i d’altres espais d’Acció Social destinats als i les professionals, l’Ajuntament inverteix més d’1,3 milions d’euros. Amb tot, es millora el servei al conjunt de ciutadans i ciutadanes, tot garantint la privacitat en l’atenció a l’usuari, i es proporcionen als professionals espais on poder desenvolupar la seva tasca de manera més còmoda i funcional.

Tal com ha explicat avui el regidor d’Acció Social, Eloi Cortés:

“aquest és el primer equipament que es posa en marxa en el marc del nou desplegament de centres d’Acció Social. El fet de plantejar des de zero aquest Centre de Serveis Socials Bàsics Centre, el primer equipament propi dels serveis socials municipals, ens ha permès adaptar-ho a les necessitats de l’equip de professionals per poder una millor atenció a la ciutadania i amb espais que s’ajusten a la comoditat per a totes les persones usuàries”.

El nou equipament Centre

Per tal de posar en marxa el nou equipament de Serveis Socials Bàsics Centre, a la plaça de la Sardana,  s’han portat a terme tot un conjunt d’actuacions al local per condicionar-lo en termes d’accessibilitat, habitabilitat i confort. El projecte ha inclòs algunes accions de desmuntatge i enderroc, reparacions en l’estructura i en la façana, reposició de persianes, col·locació de fusteries d’alumini i la ubicació d’envans i divisions interiors, a més de pintura, instal·lacions -- tot incloent-hi les de telecomunicacions--, ubicació de mobiliari i equipament necessaris. En la posada en funcionament de l’espai, l’Ajuntament ha invertit més de 382.000 euros.

La creació del nou equipament representa una segona fase dins el desplegament d’un conjunt de centres d’Acció Social als diferents barris. En una primera fase, es va condicionar un centre d’atenció a la ciutadania al centre cívic de Torre-romeu i s’han ubicat espais per a professionals als centres cívics de Can Llong i de Can Deu.

Si ens centrem únicament en la xarxa dels sis equipaments destinats pròpiament a l’atenció als ciutadans i ciutadanes (o el que és el mateix, Centres de Serveis Socials Bàsics, CSSB), a hores d’ara els quatre espais que ja estan funcionant són els ja esmentats del Centre (a la plaça de la Sardana) i el de Torre-romeu (al centre cívic del barri), més el CSSB Nord (al centre cívic de Ca n’Oriac) i el de Can Puiggener (també al centre cívic d’aquest barri). Els propers mesos, s’hi afegiran el nou CSSB Sud (entre el carrer de Francesc Casañas i el passeig dels Almogàvers) i el de Ponent (al carrer de Brasil), que estaran llestos entre aquest any i el vinent.

Canvi de model en l’organització dels Serveis Socials

La nova xarxa s’emmarca en el canvi de model organitzatiu dels serveis socials municipals, a través del qual s’han creat equips específics per a l’atenció de problemàtiques relacionades amb l’habitatge/exclusió residencial, infància i adolescència en risc o dependència. Aquesta especialització ha permès situar millor l’atenció social bàsica per tal que es pugui donar una millor acollida a l’usuari i que els i les professionals d’aquest àmbit puguin destinar més temps a la valoració de casos i a atendre les situacions de més vulnerabilitat.

El canvi de model s’ha acompanyat de la conformació d’aquesta nova xarxa d’equipaments, que alhora dona resposta a la necessitat d’espais propis per a la tasca dels Serveis Socials Bàsics, que fins ara s’havien ubicat als CAP de la ciutat.

Als nous equipaments, es dona atenció bàsica però també compten amb espais perquè els professionals dels equips especialitzats s’hi puguin traslladar per atendre casos si cal i, d’aquesta manera, estalviar temps i desplaçaments a l’usuari.

Als nous espais es fa l’acollida dels usuaris dels barris que cobreix cada equipament, que en el cas del CSSB Centre són Centre, Creu Alta i Gràcia (cal recordar, però, que per tal d’accedir al sistema i programar visita, cal trucar primer al telèfon únic d’accés als Serveis Socials). També en aquests centres s’hi atenen les demandes relacionades amb dependència i atenció domiciliària de les persones dels barris de referència, a fi de facilitar-hi l’accés.

Un cop realitzada l’acollida de l’usuari/a i el diagnòstic de la problemàtica, se’n fa el seguiment al mateix servei o bé es deriven als professionals de les unitats especialitzades.

Telèfon Únic d’accés als Serveis Socials i programació de visites

Per accedir al sistema de serveis socials municipals, existeix un telèfon únic d’atenció (93 745 33 30), que funciona com a centraleta per atendre consultes o peticions i programar les primeres visites als diferents serveis i equipaments. Amb el telèfon unificat d’accés al sistema, s’estalvien al ciutadà temps i recursos i es garanteix que la seva petició o demanda arribi des d’un principi a la unitat d’atenció o de suport correcta. Així mateix, la mesura afavoreix l’eficiència en la gestió d’Acció Social en tots els seus àmbits d’actuació.