PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El tabú social com a obstacle en la prevenció del suïcidi protagonitza una taula rodona amb motiu del Dia Mundial contra l’Estigma

Dimecres 1 de març, a les 17 h, a l’Auditori del Centre Cívic de Cal Balsach El tabú social com a obstacle en la prevenció del suïcidi protagonitza una taula rodona amb motiu del Dia Mundial contra l’Estigma

La trobada permetrà conèixer tan els recursos preventius com els adreçats a persones supervivents. Però, sobretot, s’hi tractarà sobre com afecta negativament que el suïcidi encara sigui un tema tabú.

Participaran en aquest col·loqui Glòria Iniesta, representant de l’entitat Prevenció del Suïcidi i Atenció al Supervivent (APSAS); Carles Alastuey representant de l’entitat Després del Suïcidi – Associació de Supervivents (DSAS); Clara Rubio representant de l’Associació Catalana de Prevenció del Suïcidi (ACPS) i Sílvia Llopis, supervivent del seu propi suïcidi i col·laboradora d’APSAS. La periodista de Ràdio Sabadell, Raquel Garcia, serà l’encarregada de conduir el debat.

Un problema de salut pública

El suïcidi és un problema de salut pública. Comporta una pèrdua evitable de vides, i s’acompanya d’un impacte important físic, psicològic, emocional i social en les persones i familiars afectats, així com en la comunitat en el seu conjunt. A Catalunya, l’any 2021, van suïcidar-se 435 homes i 141 dones (segons les dades de l’INE).

Probablement les persones properes a aquestes 576 persones podrien haver-se estalviat un patiment afegit a la pèrdua si el suïcidi no estigués estigmatitzat. I, per altra banda, el tabú associat a aquest fenomen també pot interferir i complicar-ne la prevenció.

Actualment, l’Ajuntament de Sabadell ha iniciat un procés per tenir en compte el punt de vista de les entitats més representatives que treballen per a la millora de la salut mental col·lectiva. Aquest procés servirà de punt de partida pel pla local de salut mental i prevenció de les addiccions. La lluita contra l’estigma i el suïcidi ha estat un dels punts que s’hi ha plantejat.

 

Més informació: