PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell treballa per trencar el mur de la invisibilitat del conflicte del Sàhara

Sabadell treballa per trencar el mur de la invisibilitat del conflicte del Sàhara

Totes les visites i reunions han servit per reafirmar els llaços d'amistat i cooperació de Sabadell amb l'Argub, amb qui existeix agermanament des de l'any 1989, i per encarar els nous reptes i necessitats de la població refugiada.

Els i les representants del govern sahrauí (ministres i el delegat del Front Sahrauí a Catalunya, que va acompanyar la delegació) van fer un clam a la delegació per tal de visibilitzar el conflicte i que Europa no se n’oblidi, ja que l’oblit implica menys ajuda i que la situació als camps sigui encara més extrema.

El viatge institucional, que va tenir lloc del 3 al 7 de marc, va ser organitzat per conèixer in situ la realitat als campaments de Tindouf després del 2020. A partir d’aquest any la població als campaments ha augmentat en 5.000 famílies de més, ja que fugen de les zones limítrofes amb el Marroc on s’han instal·lat camps de mines. Actualment hi viuen 173.000 persones en condicions extremes.

Marta Morell, tinenta d’alcaldessa responsable de Cooperació, ha explicat algunes de les impressions del viatge:

“Ens hem pogut reunir amb diferents persones del govern de la República Sahrauí i ha servit per reafirmar els llaços d’amistat que mantenen des de fa anys Sabadell i l’Argub. També hem acordat que organitzarem més activitats de difusió perquè les persones joves no coneixen la realitat d’aquest conflicte”.

En aquest sentit és fonamental la funció de la Mitja Lluna Sahrauí, que fa un paper fonamental ja que 125.000 persones viuen de l'ajut humanitari i aquí destaca el paper fonamental de les dones en el repartiment d'aliments: un cop al mes es reparteixen 17 kilos de menjar per persona. Cal destacar que es reparteixen 15 litres d’aigua per persona i dia. Per això l’ajuda humanitària és una prioritat.

De les reunions amb les personalitats polítiques i associatives, se’n desprèn la necessitat d’instar l’ONU al compliment dels acords internacionals i poder celebrar el referèndum d'autodeterminació del poble sahrauí. De fet, Morell ha afegit que

“l’Ajuntament segueix compromès en ajudar la població dels camps de persones refugiades. I per això demanem que el govern de la Generalitat recuperi el lideratge de la cooperació amb el Sàhara que havia tingut en el passat i torni a posar aquest conflicte en un lloc prioritari de l’agenda política”.

En aquest sentit, el projecte que es desenvolupa a Sabadell amb col·laboració de TACC, té les persones joves com a objectiu prioritari i la sensibilització en el centre educatiu. Els projectes dels camps de solidaritat dels joves als camps o les activitats de sensibilització Joves en Acció ajuden a difondre la realitat del Sàhara.

En aquest sentit i en el marc del Dia de les Persones Refugiades, el 20 de juny a la ciutat es duran a terme un conjunt d’activitats de sensibilització sobre la situació dels campaments, amb la instal·lació d’una haima a la placa del Doctor Robert durant tot el dia i un contacontes infantil.

Per altra part, cal destacar també el projecte de cooperació de Sabadell amb els campaments en la vessant sanitària i destacar la bona valoració del Ministre de Sanitat i dels equips sanitaris que vam visitar de les Comissions Mèdiques del Taulí que baixen als camps cada any. El sistema sanitari té moltes necessitats i aquesta cooperació tècnica és prioritària. Es va posar èmfasi en la idoneïtat de treballar en un projecte de Salut Mental que des del Taulí ja estan encarant.

I respecte als infants sahrauís també durant aquest viatge s’ha visitat les instal·lacions on s’organitza el programa Vacances en Pau i es va comprovar la importància d’aquest programa que permet que 2.400 infants passin uns dies al nostre país.