PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

LES STOLPERSTEINE A SABADELL. ITINERARIS GUIATS

En commemoració del Dia de l'Holocaust (27 de gener). Un itinerari serà a la Creu Alta i un altre a la zona Sud

Fotografia de l'activitat

Durada aprox.: 2’00 h

Cal inscripció al telèfon del Museu d’Història de Sabadell (937278555)

El diumenge 29 de gener a les 11 h del matí, el Museu d’Història de Sabadell (MHS) us convida a participar en l’itinerari Les stolpersteine a Sabadell. La memòria dels deportats sabadellencs als camps nazis. Una activitat gratuïta, que s’inscriu en el marc dels actes organitzats per commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust (27 de gener de 2022).

Enguany es proposen dos itineraris diferents alhora, i n’haureu d’escollir un, prèvia inscripció al Museu (937278555):

- L’itinerari de les stolpersteine de la Creu Alta, que començarà a les 11:00 h a la plaça de les Dones del Tèxtil.

- L’itinerari de les stolpersteine de Sabadell Sud, que començarà a les 11:00 h a la plaça Comtal.

Les llambordes Stolpersteine

Creades per l’artista alemany Gunter Demnig, aquestes llambordes s’han convertit en un reconeixement simbòlic internacional a les víctimes de l’holocaust nazi. Es tracta d’unes peces quadrades fetes de formigó i recobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de cada persona deportada i que es col·loquen en el paviment de davant de les cases o llocs on les víctimes van viure o treballar lliurement abans d’haver de deixar la seva ciutat, primer a causa de la Guerra d’Espanya, després a causa de l’exili forçat, i finalment amb motiu de la deportació i la concentració en els camps nazis durant la Segona Guerra Mundial.

En alemany stolpersteine significa “pedres que fan ensopegar” i volen servir per homenatjar les víctimes del nazisme i com a eina per l’educació per la pau, la

llibertat i el respecte a les persones. Cada llamborda és única i es realitza de manera artesanal, com a gest de respecte i d’humanitat que vol contrastar amb l’extermini massiu que va practicar el règim nazi.

Actualment, a Sabadell tenim documentats 63 deportats als camps nazis entre els anys 1940-1945, dels quals 40 hi van morir i 23 van sobreviure.

Els itineraris

Es tracta d’uns recorreguts urbans guiats que passaran pels darrers domicilis on visqueren i/o nasqueren alguns dels sabadellencs i sabadellenques exiliats a França des de l’any 1939 i que en el marc de la Segona Guerra Mundial acabaren essent deportats als camps de concentració i d’extermini nazis. L’itinerari serveix per entendre el context històric d’aquella època, resseguir els itineraris personals d’aquestes víctimes de la deportació, conèixer diversos aspectes de les seves biografies i detallar alguns dels aspectes de la memòria i del record que n’han preservat les seves famílies.

Imatge: Conjunt de les primeres llambordes stolpersteine dels deportats sabadellencs que es van instal·lar a la ciutat (fotografia: Genís Ribé / MHS, 2018).


 Data i Horari: 

Dia: Diumenge 29 de gener de 2023

Horari: a les 11 h

Afegir al teu calendari


 Lloc: 

Carrers i places de la ciutat.

Adreça: a, , Sabadell

Planol


Més informació

Organitza: