PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Notícies sobre voluntariat:

La participació de les entitats de la ciutat, un marcat caràcter sabadellenc i una nombrosa oferta d’activitats al carrer, trets fonamentals de la Festa Major 2013

La Festa Grossa de la ciutat compta amb més de 200 propostes i actuacions destacades com ara Els Catarres, Los Manolos i La Salseta del Poble Sec..

La Festa Grossa de la ciutat compta amb més de 200 propostes i actuacions destacades com ara Els Catarres, Los Manolos i La Salseta del Poble Sec

Del 6 al 9 de setembre la ciutat tornarà a viure la seva Festa Gran amb més de 200 propostes amb la festa tradicional, música, i activitats per a públic familiar, infantil i juvenil. L’esport continuarà sent un dels grans protagonistes de la festa.

El tret oficial de sortida de la festa serà divendres, 6 de setembre, amb el pregó, a càrrec de l’Elisabet Carnicé  i  l’espectacle inaugural amb els “Brodas Bros” i la col·laboració de l’Escola de Dansa Bots.

Quim Carné, regidor de Cultura, ha anunciat quins seran els caps de cartell d’aquest any a la festa i ha destacat “la festa Flaixback, Els Catarres, Los Manolos, Sabadell Flamenco Art Ensemble, Lluís Coloma i la Salseta del Poble Sec”. Pel que fa al pressupost, Carné ha comentat “que és el mateix que l’any passat, uns 200 mil euros, la qual cosa suposa un 67% menys de pressupost respecte el 2008”. Carné ha assenyalat quines són les diferents línies de la Festa Major sabadellenca “la cultura popular, l’artística, l’esportiva, la juvenil i familiar i la cívica”. També ha destacat que “el 70% de l’activitat de la festa ve de la mà de les entitats locals” i que “aquest any les Barraques de Festa Major tornaran a ubicar-se al Vapor Turull”.

 

Per la seva banda, el regidor d’Esports, Josep Ayuso, ha explicat “la importància de la Festa Major de Sabadell, des de Sabadell i per a Sabadell. Amb un ampli programa esportiu pensat pel públic juvenil i familiar”. Ayuso també ha destacat algunes de les activitats estrella de la festa més esportiva com ara “la cursa atlètica i la tradicional passejada amb bicicletes i patins”.

En la roda de premsa d’aquest matí, Eva Espinosa, de l’Escola Illa ha mostrat el cartell de Festa Major guanyador d’aquest any del qual ha volgut destacar “els colors vius i l’esperit de festa”.

L’activitat de la festa es concentrarà en l’espai públic de l’Eix Central: des de la plaça de l’Alcalde Marcet fins a la plaça de l’Imperial, la Plaça St. Roc, La Rambla, el pati del Casal Pere Quart, la plaça Vallès, la plaça del Mercat Central i el Passeig de la Plaça Major amb el Racó Cubà. El Parc Catalunya es manté com a escenari de la ja tradicional fideuà i el Castell de Focs. L’Eix Macià com a espai per a la Fira d’Atraccions i enguany, com a novetat, s’incorpora com a escenari per als concerts de format mitjà.

A més, cal destacar que més d’un 70% de les activitats del programa de Festa Major, estan participades, impulsades o produïdes per entitats de Sabadell, el que és una mostra de l’aposta pel teixit associatiu de la ciutat i un reconeixement també a la seva tasca.

La música de la Festa

El divendres, 6 de setembre, a 2/4 de 12 a l’Eix Macià arribarà de nou la Festa Flaixback, en col·laboració amb la popular emissora de ràdio. La nit de música començarà a escalfar motors a les 11 de la nit, amb l’actuació dels Meerkat Trops.

En aquest mateix escenari gaudirem i retrobarem la rumba catalana de Els Manolos el dissabte 7 a 2/4 de 12 de la nit. L’endemà, Els Catarres, després de l'increïble èxit de la primera gira, tornen amb Postals el seu segon àlbum, a les 11 de la nit .

Un any més, la Coordinadora de Músics serà present a la Festa Major amb actuacions el dissabte i el diumenge a la plaça del Vallès. Aquest serà l’escenari de grups com Xarrupa que vessa, Rockhopper Penguins, Warner Bros que actuaran dissabte 7 a partir de 2/4 de 12, i els grups Los Ternura, Indira i Stereocode que ho faran l’endemà en el mateix horari.

La música també estarà present a la plaça de Sant Roc amb el concert de Lluís Coloma Septet, el divendres.

Dissabte 8 a la nit, La Banda de Sabadell uneix la seva potència musical al malabarisme creatiu del bufador de tubs Xavi Lozano i a la calidesa de la veu de la mezzosoprano Esther Condal per oferir un espectacle fresc i divertit, The Swing Show.

Diumenge 9 ens engalanem per gaudir del millor flamenc de la mà de Perico Sambeat i Marc Miralta amb Sabadell Flamenco Art Ensemble, acompanyats d’un ampli elenc  de grans artistes on la combinació de música, ball i cante faran un espectacle únic, ple de ritmes i emocions. 

Dilluns, 10, a les 8 del vespre, es celebrarà com ja és habitual el Concert de Corals.

El Rom Cremat i Les Havaneres a càrrec de Cavall Bernat i Bufa Marinada tornen a la  plaça del Mercat. Serà dissabte, 7 a les 11 de la nit.

Balls amb Orquestra

Els balls amb orquestra són un altre dels components característics de la celebració. Dissabte 7 al vespre, el Racó Cubà, que s’ubicarà al Passeig de la Plaça Major, després del seu sopar solidari ens farà ballar amb les seves propostes al ritme del son cubà.

 

El punt àlgid serà  diumenge 8, quan el final de la cercavila infernal a La plaça del Mercat, marcarà l’inici de l’actuació d’un clàssic de festa major: la Salseta de Poble Sec.

Les activitats més tradicionals

La Festa Major de 2013 comptarà un any més amb les cercaviles d’inici de festa, la cercavila de Festa Major, la cercavila infernal, el ball del rodet, el ball de la bola i la plantada i la cercavila de gegants, amb la novetat que enguany es podran visitar els Gegants al vestíbul de l’Ajuntament, de la mà dels geganters.

No poden faltar les sardanes, que es ballaran a la plaça de l’Alcalde Marcet, a les 22h cada dia de la festa.

Cal destacar la tradicional jornada castellera de Festa Major, diumenge 8. Dues colles consolidades com a colles de 9 pisos: Els castellers de Barcelona i Els Minyons de Terrassa, actuaran junt amb Els Castellers de Sabadell que volen sorprendre la plaça preparant castells d’extrema dificultat.

Un dels reptes més importants de l'actuació serà veure la plaça de Sant Roc plena de simpatitzants de la colla de la ciutat, donant-los suport i col·laborant en unes sòlides pinyes verdes. És per això que Els Saballuts iniciaran una campanya de repartiment de samarretes verdes a tots aquells que els ajudin a fer pinya als darrers assaigs i a plaça.

La plaça del Vallès continuarà sent escenari de les danses d’arreu, que en aquesta ocasió arriben protagonitzades per entitats de Sabadell i representatives de diferents indrets com l’Esbart Sabadell Dansaire, el Centro Regional de Murcia, La Asociación Andaluza San Sebastián de los Ballesteros, el Centro Aragonés, els balls de Bollywood, la Asociación Latinoamericana, la Asociación Peruana de Sabadell...

Per la seva part, la plaça del Mercat de Sant Joan acollirà tallers de Tango Argentí, a càrrec de Sabadell Tango que s’encarregarà d’ensenyar tango dissabte, diumenge i dilluns per la tarda fins les 9 de la nit. La nit de dilluns serà el moment de practicar el Tango amb la Milonga Social que s’allargarà fins la 1 de la matinada.

I una altra de les cites que ja s’ha convertit en tota una tradició és la fideuà per a 3.000 persones al Parc Catalunya. Serà, com és habitual, dissabte de Festa Major, amb un preu simbòlic de 2 euros, amb cobert, pa, beguda i cafè.

D’altra banda, el castell de focs, a càrrec de La Pirotècnia La Valenciana serà l’encarregat de tancar oficialment la Festa Major de Sabadell, el dilluns 9 de setembre.

Teatre, música i humor

La Festa Major d’enguany recupera l’Eix central de la ciutat des de la pl. de l’Àngel fins la pl. de l’Imperial, com a escenari. La Rambla i el Passeig acolliran, a l’hora de la fresca, les propostes sorprenents dels espectacles itinerants. Així, divendres 6, serà el torn de “Bangaluru” de la cia. Todozancos. Dissabte 7, el teatre “Cíclic” de la cia Laitrum i, diumenge 8 “Bowts” de la cia. Galiot Teatre, tot un seguit de propostes per al públic familiar.

El contrapunt musical a La Rambla, anirà a càrrec  dels  escamots de l’OSV (Orquestra Simfònica del Vallès) el dissabte i diumenge.

El Pati del Casal Pere Quart acollirà cada nit a les 10, actuacions de teatre musical. Així, divendres 6, el taller de teatre de Ferran Casablanques presentarà l’obra “Spring awakenig” dirigida per Carles de la Rosa. Els grans clàssics de Broadway estaran representats el dissabte 7 per “Brown” a càrrec de Tallers Escènics, sota la direcció de Isabel Garrido. I finalitzarà diumenge 8 amb l’espectacle “Homenatge al Genio” produït per la joventut de la festaire i protagonitzat per Joan Solé.

La casa Turull, seu del Museu d’Art de Sabadell, divendres i diumenge a 2/4 de 10 del vespre serà l’escenari de l’obra de teatre de petit formar  “Es ven piano” a càrrec de la companyia Algalliner.

Festa per a tota la família

Les activitats per al públic infantil i juvenil seran també protagonistes de la gran celebració de la ciutat. Entre les propostes destaca la festa que s’organitza en col·laboració amb el Club Super 3 diumenge, 8 a 2/4 de 7 de la tarda, a l’Eix Macià. El Pau ens presentarà “superaventura” el nou espectacle dels súpers.

Els patis de contes són una altra de les propostes presents al programa de la festa. Són sessions a diferents patis de la ciutat com els del Museu d’Art, el Museu d’Història, l’Alliance Française i l’Escola Bressol Cau Catau, que s’ompliran d’històries per als més menuts.

Un any més, l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) protagonitzarà els concerts menuts, en aquesta ocasió a la seu de l’entitat. Aquests concerts tenen com a objectiu fer arribar la música clàssica als més petits, tot proporcionant-los un primer contacte amb aquesta disciplina.

A destacar les activitats i tallers que hi ha programades pel matí de dissabte a la pl. de Gabriel i Pujol i façana de la Biblioteca Vapor Badia, a càrrec de DetotsKolors i el grup d’animació infantil La residual, que en una cercavila fins la plaça del Doctor Robert enllaçarà amb l’espectacle de Rah Mon Roma.

Dilluns 9, els més agosarats podran provar de pujar al trapeci, o a qualsevol altra aparell del Circ de Rodolfo i Rita de la cia. Passabarret que s’instal·larà a la pl. del Dr. Robert per ensenyar-nos el circ des de dins i gaudir després del seu espectacle.

No podem oblidar que l’espai Familia’RT al Museu d’Art amb activitats per petits i grans al voltant de l’exposició permanent, la Casa Turull i l’exposició temporal dedicada aquest any a  Xavier Oriach.

La Festa Esportiva

Els esports seran, un any més, protagonistes a la Festa Major de Sabadell. De fet, el programa compta amb una quarantena de propostes esportives. Entre les novetats d’enguany, es replantegen les tradicionals curses de Festa Major, que es celebraran diumenge, 8 de setembre, a partir de les 9 del matí. La 35ª. Cursa Popular de Sabadell i la 8ª Mitja Marató Ciutat de Sabadell quedaran incloses en l’anomenada “7-14-21”: tres curses amb un mateix recorregut, amb sortida i arribada a la plaça de la Creu Alta. La primera, la Cursa Popular, preveu una volta al recorregut (7 quilòmetres). La segona serà de 14 quilòmetres, amb dues voltes a l’itinerari. La tercera, que serà la Mitja Marató, constarà de 3 voltes a un circuit de 7.033 metres.

Cal destacar, així mateix, que les tres curses, organitzades per l’Ajuntament de Sabadell, Sabadell Atletisme i l’Associació Esportiva Mitja Marató Sabadell, tindran registre de temps a través d’un xip que s’incorporarà al mateix dorsal. En aquest sentit, és important tenir en compte que el dorsal amb xip es podrà recollir ja dissabte, 7 de setembre, al Pavelló de Cal Balsach (davant del lloc d’on sortiran les curses).

Les inscripcions a les tres curses ja estan obertes. A la Cursa Popular, la inscripció pot fer-se de forma presencial a El Corte Inglés de Sabadell, Intersports Molins i Prorunners Sabadell o bé per Internet a www.sabadell.cat. Pel que fa a la Mitja Marató i a la cursa de 14km, els participants es poden inscriure de forma presencial a Intersports Molins, Porrunners Sabadell, al Club Natació Sabadell (c/ Montcada) o a la Joventut Atlètica Sabadell, o bé a través dels webs www.mitjasabadell.cat ó www.sabadellrunseries.com .

La participació a la Cursa Popular és gratuïta, la inscripció a la cursa de 14 km. té un cost de 10 euros i a la Mitja Marató de 15 euros. El nombre màxim d’inscripcions a la Mitja serà de 1.300 participants i a la cursa 14 km. de 800. L’organització destinarà part de la inscripció per col·laborar amb el Rebost Solidari de Sabadell.

La Festa Major 2013 comptarà, així mateix, amb un altre clàssic de les propostes esportives: la 8ª Cursa Popular Infantil de Sabadell es portarà a terme a 2/4 de 12 del matí del mateix diumenge, 8 de setembre. També organitzada per l’Ajuntament, Sabadell Atletisme i l’Associació Esportiva Mitja Marató de Sabadell, i amb sortida i arribada a la plaça de la Creu Alta, aquesta cursa serà per a infants i joves nascuts entre els anys 2001 i 2008. Hi haurà un recorregut de 600 m. pels més petits, d’1 km per als mitjans i de 2 km per als més grans. No hi haurà classificació per categories. Els participants es poden inscriure ja a través d’Internet a www.sabadell.cat.

Passejada en bicicletes i patins

Tampoc no faltarà a la Festa la Passejada Popular amb Bicicletes i Patins, que es portarà a terme dilluns, 9 de setembre a les 11 del matí. Un esdeveniment organitzat per l’Ajuntament, amb la col·laboració de diverses entitats i empreses, amb sortida i arribada a la ronda de Ponent. Es tracta d’una passejada no competitiva oberta als més grans de 7 anys. Com és habitual, a partir de 2/4 d’11 a la rda. de Ponent es celebrarà la Gimcana Infantil amb Bicicletes, que arriba a la 9a. edició i s’adreça a infants de 3 a 7 anys que, per edat, no poden prendre part a la Passejada. Organitza l’Associació Esportiva Sabadell Ciclista.

El mateix dilluns de Festa Major, a 2/4 de 6 de la tarda, es celebrarà la 8a. Cursa Ciclista Infantil i Juvenil, que enguany canvia lleugerament de localització. Es manté a l’Eix Macià, però es trasllada al tram entre Lluís Companys i plaça de Catalunya (abans estava entre av. Paraires i pl. de la Concòrdia). Es tracta d’un circuit de 600 metres, on es faran curses per categories d’edat.

Esports a tota la ciutat

Les propostes esportives de Festa Major tindran diversos escenaris distribuïts per la ciutat. Així, a la plaça de l’Argub, i entre altres propostes, hi haurà tai-txi, futbol, handbol, etc. El passeig de la plaça Major acollirà diferents exhibicions esportives, a Can Marcet es continuaran portant a terme els bateigs subaquàtics i, un any més, el Pavelló del Nord acollirà el Torneig de Bàsquet de Festa Major, organitzat pel Club Esportiu Sant Nicolau. Serà dissabte, 7 de setembre i comptarà amb presència d’equips ACB.

També dissabte, 7 de setembre, a la plaça del Mercat Central es portarà a terme l’activitat La Dansa i l’Esport al teu abast, amb exhibicions i classes obertes de gimnàstica, pilates, esport training, etc. Una proposta organitzada pel Club Gimnàstic Catalunya, Gimnàs Municipal de Sabadell, El Gimnàs, Pilates i Fuerza Salud, comptant amb la col·laboració de l’Ajuntament.

D’altra banda, un any més, el Parc Central acollirà diferents activitats d’escacs, entre les quals destaca l’Open Internacional d’Escacs Ciutat de Sabadell, que es celebrarà a la ciutat del 2 d’agost al 10 de setembre.

 

Descobrint la ciutat

A banda de tot el programa d’activitats de festa, un any més la Festa Major és l’oportunitat per visitar i descobrir alguns dels edificis i espais emblemàtics de la ciutat que obren les seves portes amb visites guiades com la Casa Duran, la Torre de l’Aigua, el Campanar de Sant Fèlix, el Teatre Principal, l’Ajuntament de Sabadell. l’Arsenal i Polvorí de l’Aeroport o el Museu d’Història.

També és el moment de gaudir dels itineraris que ens porten i mostren els Orígens de Sabadell pel Riu Ripoll, les Històries del Carrer donant un tomb per la ciutat el Modernisme a Sabadell. Alhora, el Museu d’Història presenta dues exposicions: l’una dedicada al fotògraf Joan Balmes i Benedicto, que amb més de 80.000 fotografies esdevé tot un retrat de la ciutat de postguerra. L’altra, és dedicada a la professió dels tintorers, en la línia encetada ja fa molts anys de mantenir viva la memòria del passat tèxtil de la ciutat. Les exposicions del Museu d’Història comptaran amb visites guiades i també es podrà gaudir d’un taller per nens de més de cinc anys “Vols parar taula?”

Enguany, l’Arxiu Històric de Sabadell s’afegeix a la Festa Major amb una exposició al Casal Pere Quart que, amb motiu del 30è aniversari de la Casa Ponsà com a seu de l’Arxiu, presenta una mostra dels 8 segles dels documents que conserva. També s’incrementa el nombre de visites guiades del cap de setmana a la Casa Ponsà.

També es podrà descobrir l’activitat artística de la ciutat començant amb la retrospectiva del pintor sabadellenc Xavier Oriach, organitzada pel Museu d’Art de Sabadell amb la col·laboració de  l’Alliance Française i el patrocini del Banc de Sabadell.

Els museus amplien els seus horaris durant aquests dies per què tothom pugui gaudir de les seves propostes.

La Festa Major compta amb el patrocini de: Tus, Fundació Banc de Sabadell, Cevasa, El Corte Inglés, Cassa, BBVA i Viena. La col.laboració de la Diputació de Barcelona i el suport de Osvaca. Escorxador de Sabadell, Grup Vendex, Forners Pa Sant Julià, Cafès Pont, Hotel Catalonia, Ràdio Sabadell, Fundació de l’Esport Sabadellenc, Intersport Molins i Coca Cola.