PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El Vapor Llonch acull el curs d’hostaleria de la Fundació Secretariat Gitano, el primer certificat de professionalitat organitzat pel Programa Acceder de l’entitat

Avui l’alcalde de Sabadell ha pres part a la inauguració oficial de l’activitat, que compta amb 15 alumnes ...

Avui l’alcalde de Sabadell ha pres part a la inauguració oficial de l’activitat, que compta amb 15 alumnes

L’auditori del Vapor Llonch ha acollit aquest matí l’acte inaugural del curs d’hostaleria que el Programa Acceder de la Fundació Secretariat Gitano (FSG) ha iniciat a mitjans d’aquest mes de setembre.

Es tracta del primer certificat de professionalitat organitzat per Acceder i hi assistiran 15 alumnes. La inauguració ha comptat amb l’assistència de l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez; el director de la xarxa ocupacional del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Jesús Quiroga; la tinenta d’alcalde i regidora de Serveis Socials a l’Ajuntament de Sabadell, Marta Farrés, i la directora a Catalunya de la FSG, Carme Méndez.

L’alcalde de Sabadell ha destacat que “el nostre principal objectiu és crear ocupació donant facilitats perquè es creï, ja que necessitem generar llocs de treball que permetin viure dignament” i ha comentat que “hi ha un assetjament ideològic al paper dels ajuntaments. En aquests moments hi ha sobre la taula una modificació legal que pretén treure als ajuntaments les competències en ocupació, quan ho podem gestionar millor des de la proximitat. Nosaltres continuem amb el nostre compromís de mantenir els serveis del Vapor Llonch”.

Per la seva banda, el director de la xarxa ocupacional del SOC, Jesús Quiroga, ha subratllat que “la suma de l’esforç de cadascú i de l’esforç de l’administració permet ensortir-se’n. Aquest és el repte que tenim”. La directora a Catalunya de la Fundació Secretariat Gitano, Carme Méndez, ha explicat que “vam començar al 2001 a treballar amb el Vapor amb el programa Acceder. Creiem que ha estat un model de treball conjunt que ha fet possible la promoció de molts gitanos i gitanes de la ciutat”.

El curs, reconegut pel SOC, que donarà certificació de professionalitat d’operacions bàsiques de restaurant i bar i es portarà a terme fins a mitjan de desembre, consta de 290 hores, de les quals 80 constituiran un mòdul de pràctiques professionals no laborals a empreses. S’impartirà al Vapor Llonch – on el Programa Acceder de la FSG té la seu– i a l’Escola d’Hostaleria - Restaurant del Vapor, a més de les empreses on els alumnes faran les pràctiques.

Durant el curs, els alumnes assoliran coneixements sobre diversos àmbits relacionats amb la restauració, com ara l’aplicació de normes i condicions higiènicosanitàries als establiments, la dotació bàsica d’un restaurant, aprovisionament i emmagatzematge i preparació i servei de begudes i menjar ràpid en un bar, entre altres qüestions.

A banda de la formació pròpia del certificat de professionalitat, es realitzaran 4 sessions temàtiques intercalades: obtenció oficial del certificat de manipulador / manipuladora d’aliments; competències necessàries per treballar en el sector; visita d’empresa del sector de la restauració; i coneixement de la situació actual del sector de la hostaleria i restauració.

Perfil de l’alumnat

L’alumnat que participa a la formació es troba a l’atur i amb dificultats per accedir al mercat de treball. Es tracta de persones que no han finalitzat la formació obligatòria, que tenen poca experiència laboral o bé que procedeixen d’un sector d’activitat amb una demanda d’ocupació decreixent.

El curs s’adreça majoritàriament a persones d’ètnia gitana –atès que la FSG, a través del Programa Acceder, té com a objectiu la inserció laboral d’aquest col·lectiu–, tot i que també hi participen persones no gitanes, ja que així ho permet el Programa Acceder.

Així mateix, en el procés de selecció, s’ha tingut en compte preferentment les persones menors de 30 anys, ja que tenen un major índex d’atur que la resta de la població, i que tinguin competències comunicatives i una clara orientació al client.

Fundació Secretariat Gitano

La Fundació Secretariat Gitano és una ONG sense ànim de lucre dedicada a la promoció integral de la població gitana des de fa més de 30 anys. Durant aquest temps ha esdevingut una entitat de referència a Catalunya i a Europa per l’enfocament estratègic en les intervencions amb la població gitana.

Entre aquestes destaca el programa ACCEDER, finançat pel Fons Social Europeu, que està implantat a Sabadell des de l’any 2001 treballant conjuntament amb el servei de Promoció Econòmica de la ciutat.