PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El grup de recerca GENOCOV de la UAB impulsa un projecte que permet generar hidrogen per produir electricitat a partir d'aigües residuals

L’aplicació de la nova tecnologia permetrà a les empreses obtenir en forma d’hidrogen més de 4 vegades l’energia que destinen al tractament d’aigües.
La Universitat Autònoma de Barcelona ha impulsat un projecte que permet generar hidrogen per produir electricitat a partir del tractament de les aigües residuals. Aquest hidrogen, un dels combustibles verds amb més futur, pot ser utilitzat com a font d’energia en la pròpia empresa.
 
La nova tecnologia, que desenvolupa el grup de recerca Genocov del Departament d’Enginyeria de la UAB i membre del centre TECNIO BIOGLS, permetrà a les empreses canviar el concepte del tractament d’aigües d’un procés consumidor d’energia cap a un procés amb una producció neta. Experiments preliminars dels investigadors demostren que es pot obtenir en forma d’hidrogen més de 4 vegades l’energia necessària per al tractament.
 
El projecte, que porta per nom PENSAR (Producció d’ENergia Sostenible a partir d’Aigües Residuals), té el suport de la línia de valorització tecnològica Valtec d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya.
 
La nova tecnologia aprofita l’energia química que contenen les aigües residuals aprofitant-la per a la producció bioelectroquímica d’hidrogen. Així, es pretén minimitzar els costos de tractament de les aigües residuals i, a la vegada, recuperar part de l’energia que s’hi inverteix. Es calcula que els costos energètics dels sistemes de tractament d’aigües residuals es situen al voltant del 2% de la producció  total d’electricitat a Espanya.
 
Albert Guisasola, professor agregat interí de la UAB, explica que “amb el suport que ens ofereix el programa Valtec podrem aplicar tots els coneixements adquirits en els últims anys de recerca de laboratori en la construcció d’una planta a escala pilot, que tindrem en funcionament l’any que ve”. Un cop es demostri la viabilitat de la tecnologia a gran escala, aquesta podrà ser utilitzada per empreses del sector alimentari o càrnic, entre d’altres.
 
Programa Valtec de valorització tecnològica
 
El programa Valtec d’ACCIÓ  impulsa projectes que transformen el coneixement científic en una tecnologia útil pel mercat industrial.  Així, es pretén donar valor comercial a una nova tecnologia perquè sigui transferida a les empreses. En els últims 4 anys, Valtec ha destinat 10,5 milions d’euros a projectes majoritàriament del sector biotecnològic.