PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Arrenca el programa de Drets Humans, amb gairebé 30 activitats, per commemorar 6 Dies Internacionals

Amb el lema Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets, (article I de la Declaració Universal dels Drets Humans) l’Ajuntament  i l’Oficina del Síndic de Greuges ofereixen, des d’ara i fins el dia 20 de desembre tot un seguit d’activitats sota el paraigües  “Sabadell, ciutat de valors contra els drets vulnerats”.

El programa, que es desenvolupa per tercer any consecutiu, inclou la commemoració dels següents Dies Internacionals:

  •  Dels drets dels Infants, 20 de novembre
  • De les persones amb Discapacitat, 3 de desembre
  • Dels Drets Humans, 10 de desembre
  • Del Migrant, 18 de desembre
  • De les Ciutats per la Vida– No a la pena de mort, 30 de novembre
  • De la Sida, 1 de desembre

Es tracta d’un programa d’un total de 29 activitats, per la defensa dels drets de les persones i la no discriminació per raó d’edat, origen, orientació sexual i capacitat.

En concret, i per la commemoració del Dia Internacional dels Drets dels infants, s’ha organitzat una trobada de joves de diferents centres educatius i joves de la XESI (Xarxa Educativa Solidària Intercultural) que sota el lema  “Contra la vulneració dels drets dels infants” participaran en un concurs de preguntes sobre els seus drets. La trobada serà dijous dia 20 de novembre a les 9 del matí a la Fira de Sabadell ( c. de les tres Creus,202).

Altres activitats programades per celebrar aquest dia són el documental i posterior debat “No és un joc” sobre les condicions de vida i de treball dels nens i nenes de Llatinoamèrica, divendres 21 de novembre a les 11.00 del matí al Casal Pere Quart, organitzat per la Unió Comarcal de Comissions Obreres (CCOO). I la festa del DUDI (Dia Universal dels Drets dels Infants), amb la participació de diferents esplais de la ciutat i organitzat pel Moviment d’Esplai del Vallès (MEV), dissabte 22 de novembre a les 5 de la tarda a la plaça de l’Alcalde Marcet.

Enguany i per primera vegada el programa inclou la commemoració del Dia Internacional de les Ciutats per la Vida - No a la pena de mort, arrel de l’adhesió de la ciutat de Sabadell a la iniciativa de la Comunitat de Sant Egidio (Cities for life, Cities against the Death Penalty) en junta de portaveus el passat 30 d’octubre. L’adhesió suposa el compromís de crear espais d’informació i sensibilització en relació a aquesta pràctica i vers l’evolució de la campanya abolicionista al món. Responent  a aquest, el proper diumenge 30 de novembre a les 7 de la tarda es faran diverses projeccions contra la pena de mort a la façana de l’ajuntament, a càrrec de diverses escoles de disseny de la ciutat. L’acte és organitzat per Amnistia Internacional, la comunitat de Sant Egidio i l’Ajuntament de Sabadell.

Per altre part i com cada any, el programa d’activitats commemora el Dia Internacional dels Drets Humans amb un acte institucional que, sota el  títol “La justícia Universal: Vulneració de Drets” oferirà una xerrada a càrrec del Sr. Aitor Martínez, advocat especialista en jurisdicció universal i membre de la Fundación Internacional Baltasar Garzón (FIBGAR). L’acte serà dimecres 10 de desembre a les 7 de la tarda a la Casa Duran (c. del Pedregar,7) i serà presentat per la Sra. Maria Assumpció Vilà, Síndica de Greuges de Barcelona. És organitzat pel Síndic de Greuges de Sabadell i la Regidoria de Drets  Civils.

Aquest any, el programa inclou part del Cicle de Diàlegs entorn a la migració, la identitat, la integració i la convivència que s’està duent a terme a la nostra ciutat amb la col·laboració del programa Tot un Món i del seu director, Carles Solà. En concret, hi figuren els diàlegs, Què faig, em quedo o em torno? que tindrà lloc a la Biblioteca de la Serra ( plaça. de Cristòbal Ramos,1), dimecres 26 de novembre a les 7 de la tarda, "Sóc estranger i sóc invisible?" el dia 3 de desembre a les 7 de la tarda a l’espai Àgora de Sabadell ( c. de Sol i Padrís, 93) i  “Al meu barri hi viu gent de moltes cultures: aprofito aquest tresor?", divendres 12 de desembre a les 7 de la tarda a la Biblioteca de Can Puiggener (plaça del primer de maig, 1).

El dia 18 de desembre, i dins de l’acte institucional per celebrar el Dia Internacional del Migrant tindrà lloc el darrer diàleg "M’han dit, he sentit.. rumors sobre els immigrants", a les 7 de la tarda a la Casa Duran. L’acte comptarà també amb l’actuació musical de Tango Sur que oferirà l’espectacle “Tangos de ida y vuelta” i comptarà amb la presència de la Xarxa Antirumors de Sabadell i amb la participació d’agents antirumors, que desplegaran un estand informatiu amb els materials de sensibilització de la xarxa, tot oferint als assistents la possibilitat de poder adherir-se, i de fer-se una foto a fi de simpatitzar amb la xarxa, al photocall contra els rumors. Al mateix dia, al matí, es presentarà a l’ Estruch (c. de Sant Isidre 140) un rap contra els rumors que ha estat elaborat al llarg d’aquest any,  per joves de diferents centres educatius de Sabadell. El rap constitueix un excel·lent material de sensibilització entorn al tema dels prejudicis i els rumors.

Fora d’aquestes activitats i actes, l’oferta d’aquest programa és molt variada: conta amb videofòrums, documentals, pel·lícules, xerrades, taules rodones, tallers, campanyes, i altres actes lúdics com festes, musicals, dansa.. organitzades per diverses entitats de la ciutat.

Com a recursos, dins del programa és a l’abast de tothom els monogràfics editats per part de la Regidoria de Drets Civils: sobre els Refugiats i el Dret d’Asil, sobre els Rumors, sobre els Drets dels Infants, sobre els Drets Humans i sobre Capacitats diverses (el monogràfic sobre Refugiats i Dret d’Asil sortirà publicat a partir del 10 de desembre)

El programa “Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets” és promogut per l’Ajuntament de Sabadell i el Síndic de Greuges, i és fruit també del treball amb taules i consells de participació i la col·laboració d’entitats com:

ACTUAVALLÈS I AMNISTIA INTERNACIONAL I ASOCIACIÓN GARDELIANOS SABADELL TACUAREMBO I AULA D’EXTENSIÓ UNIVERSITÀRIA I BIMS I CEAR (CENTRE SARA/COMISSIÓ CATALANA D’AJUDA AL REFUGIAT) I COL·LEGI D’ADVOCATS DE SABADELL I COMUNITAT DE SANT EGIDIO BARCELONA I CONSELL DE SOLIDARITAT I COOPERACIÓ I CTS (CENTRE DE FORMACIÓ CREATIU I TÈCNIC SABADELL) I ESCOLA DE CULTURA DE LA PAU I ESCOLA ILLA I ESDI (ESCOLA SUPERIOR DE DISSENY) I ESPAI ÀGORA SABADELL I FISCALIA DE SABADELL I FUNDACIÓ ATENDIS I FUNDACIÓ BALTASAR GARZÓN I FUNDACIÓ VICENTE FERRER I INDIAN SUNRISES I INSTITUT DE DRETS HUMANS I INSTITUTS PARTICIPANTS A LA XESI (XARXA EDUCATIVA SOLIDÀRIA INTERCULTURAL) I LLIGA DELS DRETS DELS POBLES I MANS UNIDES I MEV-MVECC I OXFAM-INTERMÓN I RODA DE LA PAU. CIUTADANS ANÒNIMS PER LA PAU I SAIS (SABADELL ACULL INFANTS SAHRAUÍS) I SALUT MENTAL SABADELL I SMATSA I SOLIDARIS AMB EL POBLE SAHRAUÍ I SONRISAS DE BOMBAI I TOT UN MÓN I UNIÓ COMARCAL DE CCOO DEL VALLÈS OCCIDENTAL - SECRETARIA DE FORMACIÓ I CULTURA DE LA CONC

Finalment comentar que el programa d’actes del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat i el Dia Internacional de la Sida, seran presentats en posterioritat, per les regidories corresponents.


 

Presentació del programa als mitjans de comunicació

El dimecres 19 de novembre es presenta el programa als diferents mitjans de comunicació locals:  "L’Ajuntament de Sabadell i l’Oficina del Síndic ofereixen prop de 30 activitats per a commemorar el Dia del Drets Humans"

 

Descarregar nota de premsa


Recull de premsa

Recull de les notícies aparegudes al diferents mitjans de comunicació, relacionades amb el programa.

Descarregar document


 

També et pot interessar...