PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Amb la implicació de les entitats, la Cavalcada 2015 consolida el discurs tradicional que recull la història popular, amb algunes novetats

La cita arribarà com sempre la tarda-vespre del 5 de gener. Abans de visitar les llars de la ciutat, ses Majestats, Melcior, Gaspar i Baltasar, recorreran Sabadell en la tradicional Cavalcada de Reis...

La Cavalcada de Reis recorrerà la ciutat de sud a nord

La cita arribarà com sempre la tarda-vespre del 5 de gener. Abans de visitar les llars de la ciutat, ses Majestats, Melcior, Gaspar i Baltasar, recorreran Sabadell en la tradicional Cavalcada de Reis. Enguany el recorregut serà de sud a nord i posarà en escena la imatge de la història popular dels Tres Reis Mags vinguts de diferents continents: Melcior, el Rei Blanc, vindrà d’Europa; Gaspar, el Rei Ros, vindrà d’Àsia i Baltasar, el Rei Negre, vindrà d’Àfrica. Avui, l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, i el regidor de Cultura, Quim Carné, han visitat les carrosses de ses Majestats, que ultimen els detalls a Fira Sabadell.

Tal i com ha expressat l’alcalde aquest matí en la visita a les carrosses “aquest any, de nou, la cavalcada ens permetrà tornar a la tradició i trobar-nos amb els tres reis als seus camells. Per això vull convidar a tothom a viure la nit més màgica de l’any amb il·lusió, ja que és l’espectacle cultural més vist al llarg de l’any per tota la ciutadania”. L’alcalde ha afegit: “A més, aquest també és el moment per demanar als Reis que es compleixin els nostres desitjos i per demanar que Sabadell continuï sent una ciutat on els valors de la convivència i de la tolerància siguin els protagonistes”.

De la seva banda, el regidor de Cultura ha destacat que: “Estem convençuts que tothom gaudirà amb les carrosses dels tres camells que estan a l’imaginari de tota la ciutadania. Aquest any, a més, l’estrella que guiarà a Ses Majestats és nova i de ben segur el conjunt de la cavalcada farà les delícies de grans i petits”.

Cada Rei portarà un seguici més nombrós que el de l’any passat, format per un grup d'encapçalament amb tres patges a cavall, torxers i portadors d'estendarts, i tot seguit, vindran les tres carrosses: la primera portarà el rei i els seus patges. A la segona hi anirà el seguici que prepara els regals i a la tercera es transportaran els regals ja embolicats juntament amb els caramels que es llençaran durant la cavalcada.

En total, es llençaran més unes 6 tones de caramels durant tot el recorregut, que han estat cedits per diferents empreses de la ciutat i que són aptes per a celíacs. I és que, un any més, l'Ajuntament de Sabadell s'adhereix a la Campanya promoguda per l'entitat Celíacs de Catalunya el dia de Reis, amb el lema "Cap Nen Celíac sense Caramels".

A la Cavalcada prendran part prop d’una vintena d’entitats que aporten gairebé 300 voluntaris i voluntàries entre figurants, actors i percussionistes.

Com l'any passat, els grups de percussió de les colles de foc de la ciutat seran els encarregats d’anunciar l’arribada de ses Majestats pels carrers de Sabadell. Així, aniran al capdavant de la Cavalcada amb una antelació d’uns cinc minuts respecte a la Banda de Música de Sabadell, que des de dalt d’un trenet obrirà amb la seva música alegra i festiva el seguici solemne.

Es consolida la comparsa de l’estel a partir del model de l’any passat amb un grup d’astròlegs que estrenen vestuari i una imatge renovada de l’estel.

Calessa per als xumets i vespes per recollir les cartes

Un any més, els nens i les nenes que ja s'han fet prou grans com per deixar el xumet, el podran lliurar als Reis, que als primers llocs del seguici, portaran una calessa per recollir-los. Els xumets es podran lliurar als voluntaris de la comitiva.

D’altra banda, les vespes del Vespa Club portaran bústies per recollir les cartes de darrera hora que els nens i nenes podran donar als carters reials que acompanyaran el seguici al llarg del recorregut.

Clau de la ciutat i recorregut

L'arribada de Ses Majestats està prevista per diumenge, 5 de gener, a 2/4 de 6 de la tarda, a la plaça de la Nova Creu, tocant a la ctra. de Barcelona. Allà seran rebuts per l’alcalde, Joan Carles Sánchez. Serà llavors quan es lliurarà als Reis la clau de la ciutat perquè puguin entrar a totes les llars de Sabadell i deixar-hi els regals.

La durada estimada de la cavalcada serà d’unes 3 hores. La comitiva sortirà a les 6 de la tarda des de la plaça de la Nova Creu, amb el següent recorregut:ctra. de Barcelona, av. de Barberà, Rambla, pl. Dr. Robert, pg. de la Plaça Major, pg. de Manresa, via de Massagué ( a la via Massagué es farà una parada tècnica )av. Onze de Setembre, pl. de la Creu Alta, ctra. de Prats de Lluçanès, c. de Francesc Layret, av. de la Concòrdia, av. de Matadepera.

Final a la zona nord: Avinguda de Can Deu a les 21:15 h.,aproximadament.

Les entitats, els patrocinadors i el pressupost

Les entitats, grups, col·lectius o empreses que participen o col·laboren en la cavalcada són: Associació Defensa Forestal, Associació Afrocatalana Amics de Casamance, AV Creu De Barberà (grup de teatre), Banda de Música de Sabadell, Ball de Diables de Sabadell, Bots Escola de Dansa, Bruixes del Nord, Centinelles d’Arkemis, Centre Parroquial Sant Vicenç, Club del 600 de Sabadell, Colla Jove de Sant Antoni, Colla Vella de Sant Antoni, Diables de la Creu Alta, Forques de Can Deu, Joventut de la Faràndula, Parc de Bombers de Sabadell, Sabadell Comerç Centre, Teatre El Ciervo, Teatre l’Encert i Vespa Club.

Els patrocinadors són: TUS S COOP C LTDA, Foment del reciclatge SA, Serveis del Medi Ambient, S.A., Genescà, Drogas y Pinturas la Moderna, S.A., Coca Molina Advocats, Cafès Pont, S.L., Superwagen SA, Turris Panen SL,  Representaciones Alimenticias del Vallès SL. IKEA; BBVA.

El pressupost, com els dos últims anys, és de 60.000 euros.