PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Alumnes de les escoles Can Llong i Miquel Carreras comercialitzen els productes de les seves cooperatives, creades en el marc del programa Cultura emprenedora a l’escola

Els escolars han ubicat avui els seus punts de venda a l’exterior del Mercat Central...

Els escolars han ubicat avui els seus punts de venda a l’exterior del Mercat Centralemprenedor15

Un total de 74 escolars de cinquè de primària de l’Escola Can Llong i de l’Escola Miquel Carreras han presentat avui la feina feta durant tot el curs. Aquest dilluns, han instal·lat a l’exterior del Mercat Central els productes de les cooperatives que han creat, comptant amb el suport de l’Ajuntament de Sabadell, en el marc programa “Cultura emprenedora a l'escola”, impulsat per la Diputació de Barcelona. Els diners obtinguts amb la venda dels productes elaborats pel conjunt de l’alumnat serviran per amortitzar la inversió que cada alumne va fer a principi de curs per poder crear la cooperativa. Després, en el cas d’obtenir benefici, i tal com van establir en les bases de les seves cooperatives, un percentatge anirà destinat a l'entitat de caràcter social que triïn. D'aquesta manera, es reforça la idea que cal fomentar empreses més responsables i implicades amb el seu entorn.

Els alumnes han rebut avui la visita de l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sànchez; el diputat d’Hisenda, Recursos Interns i Noves Tecnologies de la Diputació de Barcelona, Carles Rossinyol; el tinent d’alcalde de l'Àrea de Presidència, Economia i Serveis Centrals, Josep Ayuso i el tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Ramon Burgués, que han pogut comprovar la feina desenvolupada pels estudiants, així com les habilitats de comercialització d’aquests joves emprenedors.

Tal i com ha explicat l’alcalde, “es tracta d’un projecte pedagògic molt important. Ara que es parla de la capacitat d’idear productes i incrementar la venda és bo que s’incentivi l’esperit emprenedor des de l’escola, ja que vivim en una societat comercial. D’aquesta manera, hem obert un ventall d’oportunitats per aprendre de tot el procés que han dut a terme amb la creació de les cooperatives”.

De la seva banda, el diputat d’Hisenda, Recursos interns i Noves Tecnologies ha destacat que “és un projecte potent perquè l’emprenedoria és el motor de la nostra societat. De fet, vam detectar que hi havia patit un descens de l’emprenedoria i amb aquesta iniciativa l’hem volgut impulsar. Avui hem pogut veure els nois i noies molt il·lusionats i agafant consciencia del que suposa idear i comercialitzar un projecte”.

També el regidor d’Educació ha volgut subratllar: “és bo reflexionar sobre el valor educatiu d’aquesta activitat perquè eduquem els nois i noies en l’esforç i la constància”.

El programa “Cultura emprenedora a l'escola” està impulsat per la Diputació de Barcelona i es desenvolupa a la ciutat amb la col·laboració i suport de les regidories d’Educació i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sabadell. L’objectiu és fomentar la cultura emprenedora i els seus beneficis en la vida quotidiana i professional de l’alumnat. Alhora es pretén reforçar els valors, els hàbits i les capacitats claus vinculades a l’emprenedoria, com la creativitat o la innovació o estimular l’autonomia dels nens i nenes.

Aquesta iniciativa educativa, adreçada a l’alumnat del cicle superior d’educació primària, s’està desenvolupant per segona vegada consecutiva a Sabadell en grups de cinquè de primària. L’interès és poder ampliar el número d’escoles participants en aquest projecte en propers cursos.

Projecte

Durant el programa, l’alumnat ha de constituir una cooperativa com una fórmula empresarial de gestió democràtica i participativa, que permet reforçar en els alumnes la vessant de responsabilitat social. L’alumnat treballa aquest projecte cada setmana durant el curs escolar. Per poder tirar endavant la cooperativa, primer han de definir el producte que volen comercialitzar i, per tant, han de treballar elements previs com prototips, imatge, el logotip, etc. Per les qüestions relacionades amb el disseny de la imatge, les Escoles Can Llong i Miquel Carreras han rebut el suport de l’Escola Illa de Sabadell.

Així mateix, durant el procés cal acordar unes normes per poder funcionar adequadament (estatuts de la cooperativa), conèixer la part econòmica, demanar informació i conèixer els recursos i institucions de la ciutat, entre moltes altres coses. Des del Vapor Llonch, el mateix equip tècnic que assessora persones emprenedores per materialitzar la seva idea de negoci ha ofert suport a l’equip docent i professorat de manera contínua.

A classe, aquest projecte educatiu també permet reforçar altres competències transversals vinculades als coneixement lingüístics o matemàtics, el treball col·laboratiu i en equip, la presa de decisions i assumpció de riscos, el coneixement i respecte de l'entorn, entre d’altres coses.

El paper del professorat de 5è de primària i de l’acompanyament de tot el claustre dels centres educatius és un element fonamental en l’èxit del projecte.

Programa d’Orientació i Emprenedoria

A banda d’aquest projecte per alumnat de primària des de l’Ajuntament existeixen un conjunt d’accions per fomentar la cultura emprenedora entre els joves. Es tracta de recursos que es posen a disposició dels centres educatius, que poden anar des de xerrades sobre sensibilització empresarial a tallers de creativitat o programes integrals per saber com posar en marxa una idea de negoci.