PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell participa a la sessió de cloenda del programa C4i “Communication for integration”

Membres de l’Ajuntament de Sabadell van participar a la conferència “Building inclusive societies” (Construint ciutats inclusives) com a cloenda dels programes europeus “Diversity in economy and local integration” (Diversitat en l’economia i la integració local) (DELI) i del programa “Communication for integration” (Comunicació per la intregració) (C4i), organitzada pel Comitè de les Regions de la Unió Europea. La conferència va incloure un total de 21 ciutats europees i ha tingut com a objectiu avaluar els resultats en pro de la integració intercultural, tant en l’àmbit econòmic, donant suport a les iniciatives empresarials de les persones estrangeres, com en l’àmbit social fomentant una visibilització positiva de la diversitat i qüestionant les percepcions i actituds negatives davant les persones estrangeres. També ha permès plantejar quines haurien de ser les directrius polítiques davant els reptes de la integració i la gestió de la diversitat. A la conferència hi van participar representants del Consell d’Europa, de la Comissió Europea i del Parlament Europeu, junt el Consell d’Europa i el Comitè de les Regions.
 
Sabadell ha participat en el projecte Communication for integration (C4i) desde l’’inici de gener de 2014 fins al mes de juny de 2015, junt amb 10 ciutats europees més: Amadora, Portugal; Botkyrka, Suècia; Erlangen, Alemanya; Limerick, Irlanda; Loures, Portugal; Lublin, Polònia; Nuremberg, Alemanya; Patres, Grècia; Bilbao i Barcelona.
 
El projecte C4i té per objectiu lluitar contra els rumors basats en prejudicis i estereotips, contrastant-los amb dades objectives i fonamentades utilitzant tècniques virals de difusió de la informació i la creació d’una xarxa d’agents antirumors que ha implicat a entitats, ciutadans i a l’administració local.
 
Des de l'inici ha comptat amb el consens polític gràcies a la signatura de l’acord municipal, al gener del 2014, entre totes les forces polítiques Sabadell lliure de racisme, xenofòbia i homofòbia i amb la participació activa de persones i entitats presents a la comissió de la convivència.
 
El projecte s’ha donat a conèixer a tota la ciutadania i a les entitats a través dels consells de districte i les taules de participació de la regidoria.
 
En el transcurs dels dos anys d’implementació del projecte s’han organitzat més de 60 activitats adreçades a la ciutadania en general, o a públic més específic com ara treballadors municipals, joves i dones. Les activitats s’han concretat en: formació d’agents antirumors (un total de 9 cursos adreçats a treballadors municipals, ciutadans i entitats, i joves); programes intergeneracionals de joves i gent gran: Vacunat contra els rumors iCuina2.0; tallers amb joves (tallers de Rap per la convivència, tallers de teatre social Convivim com); tallers interculturals: Mes gastronòmic intercultural; jornades per donar a conèixer les diferents pràctiques religioses:Jornada de portes obertes als diferents centres de culte; conferències i diàlegs   per   sensibilitzar   a   la   ciutadania:   Diàlegs   tot   un   món;   accions de sensibilització en fires i mostres per donar a conèixer el projecte: Mostra de Solidaritat i Cooperació. En total han estat més de 3.500 persones les que han participat en les activitats, 19 entitats ciutadanes i 6 centres de  formació.
 
Com a resultat de les accions de formació i de sensibilització a la ciutadania s’ha pogut formar  a un total de 198 agents antirumors. Entre les entitats participants hi formen part: el Col·legi d’Advocats de Sabadell, CCOO, UGT, Fundació Privada Idea, Indian Sunrises, Moviment Ecumènic de Sabadell, Secunde, Ludoteca Margarida Bedós, Espai Jove-Ludojove, Associació Juvenil Esquitx, Ampa Institut Jonqueres, SCAI (Servei Ciutadà d’Acollida als Immigrants), FAIV (Federació d’Immigrants del Vallès), Associació de dones africanes de Sabadell, Associació Africana de Sabadell, Fundació Sid Moskitia, Associació Afrocatalana, Agermanament Sense Fronteres, Fundació Quetzal, Associació Escola Educació Especial Xaloc, Associació Alternatiu i Consum Responsable i Creació Cultural.
 
La xarxa, que s’ha reunit periòdicament per tal de coordinar les seves actuacions, ha creat el seu propi compte de facebook com a canal de comunicació i interrelació www.facebook.com/xarxaantirumors
 
Per tal de donar a conèixer el projecte s’han organitzat diverses rodes de premsa i conferències; s’han difós notes de premsa als mitjans; s’ha elaborat un programa a Ràdio Sabadell contrarestant cadascun dels rumors contra els immigrants més estesos a la ciutat, s’han elaborat vídeos per sensibilitzar a la ciutadania, com el rap Canvia el punt de vista, elaborat per joves de diversos instituts –amb més de 29.000 entrades a Youtube–, s’ha desenvolupat el web: www.sabadell.cat/antirumors i altres materials de comunicació i difusió com: díptics explicatius del projecte, postals amb els rumors més estesos  i un contraargumentari amb dades objectives per a fer-los front, estovalles, davantals, photocall (per on han passat més de 400 ciutadans), i mupis amb les fotos del photocall, que fins ara han estat distribuïts per tota la ciutat.
 
Gràcies als resultats obtinguts, el passat desembre 2014 la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Sabadell va aprovar per unanimitat una proposició per Impulsar les polítiques de sensibilització per desmuntar els rumors i enfront la diversitat i en pro de la convivència a Catalunya, que junt amb l’Ajuntament de Barcelona, va ser traslladada a institucions i organismes com la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Federació de Municipis i l’Associació Catalana de Municipis, amb la conseqüent aprovació conjunta.

També gràcies als resultats del projecte i a la metodologia desenvolupada es planteja ampliar el treball a altres comunitats susceptibles a patir discriminació.

Cal dir també que al mes d’octubre de 2014 l’Ajuntament de Sabadell va ser avaluat pel programa Intercultural Cities com un dels ajuntaments més actius i avançats en la gestió de polítiques de la diversitat. Fruit d’aquesta experiència junt amb la d’altres ciutats, el Consell de Ministres del Consell d’Europa va recomanar l’aplicació d’una estratègia similar a altres ciutats membres amb la guia "Pas a pas: guia pràctica per aplicar el model urbà d'integració intercultural".

S'ha editat un recull de les experiències del programa corresponents a totes les ciutats participants: Cities free of Rumours: How to build an anti-rumour strategy in my city:

Galeria d'imatges

paraigues3

paraigues2
bruseles1 europa3
europa4 europa5

europa6

europa2

Vídeo final del projecte C4i

 

 

També et pot interessar...