PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

La nova campanya d'afectivitat i sexualitat "Relacions Sexuals sense Risc" té previst arribar a més de 4.000 joves de la ciutat

Un any més, l'Ajuntament de Sabadell, impulsa la campanya d'afectivitat i sexualitat Relacions sexuals sense risc adreçada especialment als joves, a fi de fomentar la prevenció en les relacions sexuals, sensibilitzar vers els hàbits saludables i evitar les conductes de risc. A la campanya, que comença el proper el 2 de novembre, i que finalitzarà el 4 de desembre, s’espera que hi participin més de 4.000 joves, la meitat, procedents dels centres educatius.

sexualitat15 caratulaEls objectius específics de la campanya són treballar la importància de l’afectivitat en les relacions sexuals, desmitificar creences i mites en temes sexuals, familiaritzar el col·lectiu jove amb l’ús del preservatiu, , analitzar i ampliar el grau de coneixement en temes de VIH i altres infeccions de transmissió sexual.

Les Regidories de Drets Civils i Salut, com a impulsores, pretenen garantir l’accés a la informació, com a base per a una igualtat efectiva d’oportunitats entre tots els ciutadans i ciutadanes, tot incidint en temes cabdals en la promoció de la salut com són les relacions afectives.

Afectivitat i Sexualitat, relacions Sexuals sense Risc és una iniciativa de l’Ajuntament de Sabadell amb la participació de l’entitat Actua Vallès i l’Institut Català de la Salut, i que compta amb la col·laboració la Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya, i l’Institut Català de les dones, que enguany cedeix una exposició.

Gimcana, xerrades, exposicions i cinefòrum adreçades als centres educatius i a la comunitat educativa

Una de les propostes que la campanya ofereix als centres educatius de la ciutat serà la “Gimcana relacions sexuals sense risc”, adreçada al alumnat de 3r d’ESO. Es tracta d’una activitat lúdica  formativa de dues hores de durada, que inclou la projecció d’un vídeo i de 4 proves, la temàtica de les quals gira al voltant dels següents continguts: sexualitat compartida i responsable, utilització del preservatiu,  afectivitat, prevenció de la SIDA i altres infeccions de transmissió sexual (ITS), i mites i creences.

També als centres educatius i al llarg de tota la campanya s’oferiran les “Xerrades sobre sexualitat i diversitat sexual”, adreçades a mares i pares i alumnat dels centres de secundària de la ciutat. Una altra de les propostes del programa són les“Sessions amb el professorat”, que ofereixen assessorament als docents de tercer d’ESO a fi de poder continuar el treball educatiu a l’aula sobre educació sexual i afectiva i concretament en el tema de la diversitat sexual, mitjançant el dossier “Taller Educació de la sexualitat i afectivitat”

L’exposició ”Violència masclista en la parella: desmuntem els mites”. Cedida per l’Institut Català de les Dones, convida a una revisió dels mites associats a l’amor romàntic oferint idees per a transformar-los i avançar així vers l’assoliment d’unes relacions sanes i lliures de lliure de violència masclista. L’exposició serà itinerant pels diferents centres educatius que ho sol·licitin estarà disponible del 2 al 27 de novembre. En el marc de la campanya també s’ha programat el cinefòrum “Trànsit”, que inclourà el visionat i debat d’una pel·lícula que versa sobre la importància de la prevenció per evitar infeccions de malalties de transmissió sexual, així com destacar la rellevància de la confiança i el respecte en les relacions afectives i sexuals.

Tallers de prevenció sobre el VIH i accions de sensibilització a propòsit del dia mundial contra la sida

Per la seva part, Actuavallès, portarà a terme entre el 2 de novembre i el 4 de desembre“Tallers de prevenció del VIH”, en els que mitjançant dinàmiques de grup, es tractaran diversos aspectes de la sexualitat i la prevenció de les malalties de transmissió sexual. Aquests tallers es portaran a terme a les escoles d’adults i altres centres educatius.

També, cal recordar queen commemoració del Dia Mundial contra la SIDA ( 1 de desembre) i aprofitant la campanyaRelacions Sexuals Sense Risc, els servei Sabadell Atenció Jove (SAJ) i el servei municipal de Promoció de la Salut es desplaçaran el divendres 27 de novembre, als locals d’oci de la Zona Hermètica per tal d’apropar els recursos sobre hàbits saludables al públic jove.

Continuen, d’altra banda, les visites concertades a laTarda Jove. Es tracta d’una aproximació a aquest recurs de ciutat, específic per a joves que tracta temes de salut sexual, a partir d’una xerrada conduïda pels professionals del servei. Les visites que s’adrecen a l’alumnat de centres de secundària de la ciutat, es porten a terme durant el curs escolar amb cita prèvia i tenen lloc al Programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (PASSIR), ubicat al CAP Sant Fèlix.

Cal recordar, que el Sabadell Atenció Jove (SAJ) disposa del’Assessoria Psicojove, adreçada tant a joves com a professorat. Es tracta d’un servei que durant tot l’any atén dubtes i inquietuds relacionades amb la sexualitat i l’afectivitat. L’assessorament és confidencial i gratuït i cal demanar-hi cita prèvia.