PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El Servei d’Urgències i Emergències Socials atén unes 840 persones en els seus vuit primers mesos de funcionament

Pobresa energètica i exclusió residencial són les problemàtiques més destacades...

Pobresa energètica i exclusió residencial són les problemàtiques més destacades

Des que es va posar en marxa, l’1 de març, i fins als primers dies de novembre, el Servei d’Urgències i Emergències Socials (SUES) ha atès unes 840 persones. En total s’han registrat 1.270 atencions directes i s’han generat 493 nous expedients d’usuaris, el que significa que prop de 500 persones han entrat en aquests mesos, a través del SUES, al circuit de serveis socials.

Entre les problemàtiques destaquen, sobretot, les relacionades amb la pobresa energètica i l’exclusió –o risc d’exclusió– residencial (desnonaments). També la relacionada amb les persones sense llar. En tot cas, la problemàtica econòmica està present en la majoria d’atencions.

El regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, ha destacat que “amb el SUES hem assolit una fita i un compromís fonamentals en la nova visió de la Regidoria i de l’acció social, que ha comportat una nova eina que millora tant els mecanismes de treball dels professionals com els serveis que rep la ciutadania”.

“El funcionament del nou Servei –ha afegit el regidor– ha permès destinar un equip estable de professionals en exclusiva a la resposta ràpida i atenció d’urgències o situacions sobrevingudes, que també es coordinen amb els equips d’acció social del territori i amb entitats de la ciutat. És un pas important per iniciar el desplegament d’un nou model més adaptat a les necessitats actuals dels nostres veïns i veïnes i als desafiaments que com a administració pública tenim en l’àmbit social”.

En la resposta que ha donat el SUES als usuaris i usuàries, destaca la informació puntual (325 casos) i també l’elaboració d’informes d’exclusió derivats de la Llei 24/2015, concretament per tall de subministraments bàsics (232 casos) o de pèrdua de l’habitatge (37). També s’han fet 178 derivacions als serveis socials distribuïts al territori i en 125 casos s’han tramitat prestacions econòmiques d’urgència. Altres actuacions passen per derivacions a altres serveis, accions de coordinació, derivació per alimentació d'urgència al Rebost Solidari o a allotjament d’emergència, entre altres.

Pel que fa als casos de derivació als Serveis Socials del territori, un 25%, respon a situacions de pobresa energètica, un 20% a problemàtiques d’habitatge o desnonamentsi un 12% són persones sense llar. Altres problemàtiques, però en molt menor mesura (sobre l’1% en cada cas) estan relacionades amb violència de gènere o addiccions.

La Regidoria està treballant per oferir més alternatives d’atenció telefònica al SUES i en l’establiment de nous protocols o millora dels existents amb els serveis socials territorials i específics o amb les entitats i altres agents. També es vol avançar en les eines de coordinació i integració tecnològica i en els sistemes d’anàlisi i balanç de dades.