PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Entrevista març

jr

 Entrevista

Justa Revolta :"Hem de ser moltes, hem de ser valentes i cal que ho canviem tot"

Aquest mes de març entrevistem a aquest col.lectiu feminista de Sabadell compromès amb la lluita per a la igualtat i el benestar de les persones.

 

Tal com diuen en el seu blog, Justa Revolta és un col.lectiu feminista de Sabadell que es va constituir al novembre del 2003 i que lluita per acabar amb les desigualtats socials derivades del patriarcat. L'escenari de la seva lluita és principalment Sabadell, tot i que també es coordinen a nivell del Vallès i Països Catalans. Les entrevistem col.lectivament a través del correu electrònic.

Què enteneu per la suma de conceptes “justa revolta”?

Lluitem perquè avui en dia vivim immerses en l'ordre econòmic capitalista, el qual genera desigualtats socials entre les persones, depenent de la posició que s'ocupa socialment.

Aquestes desigualtats es traslladen a les relacions interpersonals mitjançant el sistema patriarcal, que (servint-se d'institucions socials com ara la família, l'escola o els mitjans de comunicació) estableixen gèneres jerarquitzats, que divideixen les persones en dues categories (la masculina i la femenina) des d'abans que naixem.

Aquest sistema de gèneres dóna supremacia, i per tant, domini, al gènere masculí per sobre del femení, provocant així una situació de submissió i dependència de les dones vers als homes.

 Lluitem contra el sistema capitalista i patriarcal, per trencar amb el rol de dona submisa i amb l’explotació de la classe treballadora. Per unes relacions més justes i igualitàries que avancin cap a una transformació social que posi al centre la sostenibilitat de la vida, permetent-nos recuperar la sobirania de les nostres vides i del nostre temps. Per això cal un canvi, una revolta.

Revolta significa desordre o agitació que produeix un canvi violent en l'ordre establert. Creieu que és possible un canvi sobtat?

Revolta *segons el DIEC+ és l’acció de revoltar-se, és a dir d’alçar-se contra l’autoritat establerta. I això és el que fem nosaltres, lluitem contra aquesta autoritat que ens oprimeix i reprimeix, que ens vol obedients i submises per tal que contribuïm a la producció i a la reproducció del sistema capitalista i patriarcal.

El canvi sobtat no és possible sense un treball previ de revisió dels propis rols subjectivitats, necessitats, desitjos i identitats, cap a unes relacions més justes i igualitàries. Sense la creació de xarxes de suport mutu, que permetin deixar d’estar aïllades i recuperar l’organització col·lectiva. Sense estructures que permetin sostenir les vides de forma cooperativa, recuperant el control sobre dels recursos i els processos que les garanteixen.

Perquè per aconseguir un canvi sobtat hem de ser moltes, hem de ser valentes i cal que ho canviem tot.

Quins són els vostres referents ideològics, pensadores, activistes?

Justa Revolta forma part del Moviment Popular de Sabadell, on intentem ser la punta de llança del feminisme dins un moviment més ampli, doncs entenem que la transformació social que volem aconseguir passa també per una transformació com a poble i com a classe, per tant, entenem que la nostra lluita feminista va lligada a aquestes dues lluites.

El nostre subjecte de lluita per tant és la classe treballadora, feminista i independentista.

El nostre feminisme és de classe, que planteja la lluita tenint en compte el vincle estructural, històric i concret que existeix entre la lluita de classes i la lluita feminista, que al final és la lluita de les desposseïdes dins el capitalisme, que explota unes i altres de diferent manera per aconseguir el seu fi.

Ens identifiquem doncs, amb la corrent feminista d’arrel marxista amb una perspectiva interseccional, i ens sentim força atretes pel feminisme radical. De referents en tenim moltes i de molt diverses, ens agrada recordar la campanya del 8 de març de 2013, conjunta amb l’antiga Plataforma Sabadell Lluitant, on dèiem;

“Som hereves de la lluita feminista, de les vagues de 1910, de 1946, de 1976 i de totes les dones que lluiten per la millora dels seus drets laborals”

“Som hereves de la lluita feminista, des de les condemnades del 1789 per la revolta del pa fins a les dones que s’organitzen en la lluita contra els desnonaments del 2008 passant per les mestres, metgesses i infermeres, que lluiten contra la ofensiva neoliberal”

El patriarcat, què és i com ens afecta?

És una organització social i de les relacions de poder entre gèneres que es desenvolupen en un determinat marc històric i contextual i que creen desigualtats, discriminacions i explotacions diverses les quals impacten negativament en la subjectivitat i les relacions socials; es tracta de relacions de poder de gènere que travessen tot l’entramat social, i que s’articulen amb altres eixos de desigualtat social en la societat global en la qual vivim (classe, ètnia, edat, sexualitat, religió, cultura, etc.), per la qual cosa comprenen un conjunt heterogeni d’expressions pel que fa al seu impacte en la subjectivitat i en les relacions socials, així com un interval de graus de gravetat diversos.

En aquest sentit i seguint Maria Jesús Izquierdo, el sexisme i el patriarcat estan en cadascú de nosaltres homes i dones, tots i totes som objectes d’ell i podem esdevenir subjectes quan el transformem.

Ens podeu dir alguns dels aspectes que cal combatre amb més fermesa del patriarcat?

El patriarcat és un sistema que no només genera “coses palpables” sinó també subjectivitats, necessitats, desitjos i identitats. Per tant, cal combatre’l de manera holística, ja que és molt difícil abstraure un aspecte de la resta. Un exemple: podem lluitar contra la violència masclista, que és un dels elements més visibles i explícits però no ho aconseguirem canviar del tot si no desmuntem la part ideològica que es troba a la base d’aquestes pràctiques: la cultura de la violació.

La perspectiva de gènere i el feminisme les podem aplicar i les hem d’aplicar en tots els àmbits de les nostres vides, ja que és transversal i afecta a totes les esferes. Per això és important que ens posem “les ulleres liles” i d’aquesta manera ens preguntem per què les coses són com són. A casa, a l’escola, a la feina, al carrer, a l’Ajuntament, de festa, amb la família, amb els amics, amb la parella… a tot arreu hi cal feminisme.

El patriarcat a més de perjudicar a la dona, perjudica la societat en sí mateixa?

La societat és patriarcal. La pregunta és: ens sentim felices en la societat actual? accedeix la gent al benestar que desitja? Com es sostenen les condicions que possibiliten les vides en les societats actuals? En mans de qui estan els recursos per cobrir les necessitats vitals? Qui els controla i qui decideix sobre aquests?

Aquestes preguntes, que cada dia són més quotidianes, desestabilitzen no només a la societat patriarcal, sinó també al sistema capitalista.

El feminisme és una batalla de dones o una batalla de tota la societat?

Si utilitzem com a argument de la lluita feminista la separació entre sexes/gènere estem de nou utilitzant l'argument del patriarcat: són temes de dones, per tant només els interessa modificar-ho a elles, etc.

És bo que tothom en prengui consciència i que la lluita per a canviar la situació no només provingui de les dones, sinó que sigui col·lectiva. En aquest sentit, l'experiència de gran part del moviment feminista ha fet pal·les que sinó impliquem l'altra part, el canvi no és possible, a no ser que ens aïllem, però totes tenim relació en algun moment amb els homes i entenem que la lluita és contra el sistema patriarcal i les relacions que produeix, no contra els homes en concret.

Creiem que entendre el feminisme com una batalla de tota la societat pot afavorir a un millor desenvolupament del treball feminista, per tenir en compte a totes les parts, com el patriarcat ens afecta diferent i com els homes s'han de despendre de privilegis i drets que han adquirit. També per integrar diferents perspectives, necessitats, mirades, etc. Si es vol construir una societat que inclogui la diversitat hem d'incloure la màxima diversitat de perspectives sempre i quan siguin transformadores.

Amb tot això, Justa Revolta som un col·lectiu feminista mixta, tot i que això no significa que ens oposem als espais no mixtes. De fet, en algunes formacions pròpies també han estat no mixtes per analitzar com ens afectaven alguns temes des de la nostra posició de dones.

Us han dit mai feminazis? Què amaga aquest insult tant mesquí?

L’insult feminazi es fa servir per a desprestigiar la lluita feminista i per a negar l’anàlisi que el feminisme fa de la realitat. La idea que transmet és que el feminisme lluita per la superioritat de les dones i que les feministes volen imposar les seves idees. El que s’aconsegueix fent servir aquest tipus d’insults és distorsionar totalment el discurs i les reivindicacions feministes i portar el debat cap a temes més superflus com el nom que pren el moviment (“per què es diu feminisme i no igualitarisme?”) o les formes amb les quals ens reivindiquem (“així no aconseguireu res, hauríeu de ser menys radicals”).

El què ens mostren aquests insults és la negació a la reflexió sobre els privilegis que cadascú té en funció de la seva posició en la jerarquització social.

També podríem dir moltes coses sobre la banalització del nazisme que comporta aquesta expressió!

Dueu a terme accions de denúncia, campanyes, xerrades i tallers formatius. Podeu destacar algun que considereu especialment rellevant?

Aquest any el nostre tema principal és l’espai públic i hem engegat una campanya amb el nom “Assenyalem les desigualtats, generem espais feministes”. Considerem important repensar els espais des d’una perspectiva feminista, on es situï la sostenibilitat de la vida al centre de l’anàlisi. Referenciades per l’urbanisme feminista, creiem necessari repensar els espais amb relació a la diversitat de persones i situacions que hi participen i en les múltiples necessitats que s’hi expressen, tant individuals com col·lectives. Volem treballar per una transgressió feminista que trenqui les dinàmiques masclistes a l’espai públic, reapropiant-nos- el i fent-lo també nostre. Alhora considerem necessari generar espais on es promogui el gaudi i el benestar, que millorin la vida de les persones, que promoguin les cures i generin comunitat. Dins d’aquesta campanya, engegarem diferents accions de denúncia, campanyes, xerrades i tallers formatius...

Ens agradaria també destacar:

- La Fira del Llibre Feminista, la segona edició serà l’11 de març, organitzada pel Moviment Popular de Sabadell MPS, Bruixes del Nord i XES Durant tot el dia es realitzaran activitats diverses: debats, xerrades, presentacions de llibres i activitats poètiques complementàries que estimularan l’intercanvi d’idees i reflexions entorn el feminisme i la problemàtica social de l’ofensiva patriarcal.

- El Seminari de Justa Revolta, que es realitza durant el mes de juliol, que engloba diferents xerrades i tallers formatius, cada any amb una temàtica en concret, amb la intenció de formar-nos per trencar amb aquests rols que ens estereotipen i ens sotmeten, i que ens impedeixen alliberar-nos tan a nivell individual com social, per poder arribar a crear algun dia una societat més justa i amb menys desigualtat.

Quantes militants/col·laboradores sou? Està oberta a homes l’entitat? Quan us reuniu?

Enguany, som més d’una vintena entre militants i col·laboradores. Com dèiem, Justa Revolta és un col·lectiu feminista mixt, i per tant el col·lectiu està obert als homes. Ens reunim setmanalment, on posem en comú la feina de les diferents comissions que formen el col·lectiu.

Hi ha alguna cosa que us agradaria destacar?

Per qui estigui animat o animada a participar amb nosaltres ens podeu escriure a justarevolta@gmail.com

Ens podeu seguir per les xarxes socials, ens trobareu a:

http://justarevolta.blogspot.com.es/

facebook.com/justa.revolta

Twitter.com/justa_revolta