PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Campanya "Let's Clean Up Europe!" al Ripoll

La proposta es desenvolupa en quatre fases:

  1. Per què actuar? Potenciar l'interès d'implicar-se en accions de servei a la comunitat. Valor del Servei comunitari. Treball a l'aula a càrrec del professorat, amb recursos didàctics que se li facilitaran.
  2. Perquè actuar al riu Ripoll? Conèixer el riu Ripoll i les principals problemàtiques que pateix. Es pot centrar l'atenció en diferents temes: qualitat ecològica del riu i presència de contaminació i d'abocaments (com per exemple les tovalloletes humides); sensibilitat dels ecosistemes fluvials i presència d'espècies invasores; ús sostenible o ús inadequat de l'espai... Visita a una entitat ambientalista que té cura del riu per a conèixer el seu projecte i les problemàtiques que afecten el riu.
  3. Influir en el nostre entorn proper. Realitzar una campanya de consienciació als nostre entorn (família, centre educatiu, barri...) partint de l'experiència adquirida. Treball a càrrec dels alumnes amb supervisió del professorat.
  4. Actuar al nostre entorn proper. Participació a una jornada de neteja Let's Clean Up Europe!. Activitat realitzada amb la col·laboració de la regidoria de Sostenibilitat.

A quina necessitat, repte o millora dóna resposta?
El riu Ripoll és un eix vertebrador del nostre municipi, tant a nivell natural, com social. Per poder gaudir-ne és essencial que en tinguem cura. Entre les principals problemàtiques que l'afecten hi ha l'abocament de residus (domèstics o industrials), la presència d'espècies al·lòctones invasores i l'ús inadequat de l'espai. Aquest projecte incideix en què l'alumnat conegui millor les principals problemàtiques que afecten el riu Ripoll, que aprenguin a passar a l'acció per a prendre partir en resoldre-les i puguin difondre-ho al seu entorn proper.

Definició del servei:

  • Realització d'una campanya de conscienciació. Es proposa que tots els participants, conjuntament o en petits grups, duguin a terme una actuació per a influir sobre el seu entorn proper, ja sigui les famílies, la comunitat educativa del seu centre, el barri... Aquest treball serà a càrrec dels alumnes amb la supervisió del professorat.
  • Participació en una jornada de neteja. Participació en la campanya Let's Clean Up Europe!, en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus per a realitzar accions de neteja en espais naturals del nostre entorn, durant la segona setmana del mes de maig, amb la finalitat de donar resposta als problemes ambientals originats per abocaments incontrolats. L'activitat serà al matí de 10 a 13h. La localització del servei, serà un punt a determinar al rodal de Sabadell (tius, torrents, boscos...). El material necessari per la neteja (guants, bosses) seran aportades per l'Ajuntament de Sabadell. L'alumnat haurà d'assisitir a la jornada amb roba i calçat adequats (roba d'abric si és necessari, gorra pel sol, sabata de muntanya o bamba). Els desplaçaments de l'alumnat al punt de neteja, són a càrrec del centre educatiu.

Accions d'aprenentatge:
Activitats prèvies al servei:

  • Els valors del servei comunitari. Activitat desenvolupada per el professor, a partir dels recursos facilitats.
  • Detecció dels interessos de l'alumnat. Activitat desenvolupada per el professor, a partir dels recursos facilitats.
  • Reflexió per fomentar l'anàlisi crítica per part de l'alumnat. Activitat desenvolupada per el professor, a partir dels recursos facilitats.
  • Visita a l'ADENC. Conèixer el testimoni de l'entitat que ha dut a terme una iniciativa social de conservació del medi fluvial: el projecte Fes reviure el Ripoll de recuperació ecològica del riu Ripoll. Presentació de les principals problemàtiques que pateix el riu: deixalles, contaminació, infraestructures, espècies invasores... Presentació de les propostes de serveis.

Activitats posterior al servei. Activitats desenvolupades per al professor a partir dels recursos facilitats:

  • Anàlisi crítica del servei i proposta de millora.
  • Valoració dels aprenentatges que s'han assolit.
  • Anàlis del paper del voluntariat en el nostre país.

Competències clau:
- Competència ciutadana
- Competència en comunicació lingüística
- Competència personal, social i aprendre a aprendre

Objectius:
- Fomentar el coneixement de l'entorn natural de Sabadell i divulgar entre l'entorn proper els valors de l'entorn natural i la necessitat de tenir-ne cura.
- Implicar l'alumnat en la millora del nostre entorn, de forma activa, netejant de residus una zona del riu Ripoll.
- Desenvolupar la capacitat d'autonomia i iniciativa en l'organització del treball
- Potenciar la participació en el treball en grup
- Desenvolupar les capacitats d'anàlisi i síntesi.

Desenvolupament:
Nombre d’alumnes: 1 grup classe
Temporalització i horaris: la jornada de neteja es concreta dins la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, prevista el segon cap de setmana de maig (divendres inclòs)
Horari d'execució: matí, de 10 a 13 h
Localització del servei: un punt a determinar, al rodal de Sabadell (rius, torrents, boscos...).
Abast territorial: Sabadell

Informació i inscripció:
ADENC - Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura
Persona de contacte: Adelaida Clavaguera Mora
Correu electrònic: correu@adenc.cat
Telèfon: 93 717 18 87 
 

 

Imprimeix Correu electrònic