PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

A FONS: Pla per a l’Equitat i l’Èxit Educatiu, un full de ruta a 10 anys per reduir les desigualtats

L’adequació i nova creació d’equipaments educatius, noves escoles bressol públiques, l’impuls de la formació professional i sociolaboral a la ciutat o programes pilot per abordar la segregació escolar i l’abandonament prematur dels estudis. Són algunes de les nombroses mesures proposades pel Pla per a l’Equitat i l’Èxit Educatiu, un full de ruta a 10 anys vista (2017-2027) que treballarà per reduir les desigualtats educatives i contribuirà a què la igualtat en el dret d’accés a una educació de qualitat sigui real entre tots els sabadellencs i sabadellenques.

L’adequació i nova creació d’equipaments educatius, noves escoles bressol públiques, l’impuls de la formació professional i sociolaboral a la ciutat o programes pilot per abordar la segregació escolar i l’abandonament prematur dels estudis. Són algunes de les nombroses mesures proposades pel Pla per a l’Equitat i l’Èxit Educatiu, un full de ruta a 10 anys vista (2017-2027) que treballarà per reduir les desigualtats educatives i contribuirà a què la igualtat en el dret d’accés a una educació de qualitat sigui real entre tots els sabadellencs i sabadellenques. Tot plegat comptant amb el conjunt d’agents socioeducatius del territori. El document, també anomenat Pla Èqxit, ha estat aprovat aquest mes d’octubre al Ple de l’Ajuntament, després d’un llarg procés d’elaboració marcat per la participació.

El Pla Èqxit és un full de ruta a llarg termini però també un compromís de ciutat, atès que en el procés de confecció han pres part representants i col·lectius de tota la comunitat educativa, grups polítics i tots aquells ciutadans i ciutadanes que hi han volgut participar. El document final és el resultat del treball conjunt realitzat pel Servei d’Educació de l’Ajuntament amb la comunitat socioeducativa durant 9 mesos (de novembre de 2016 a juliol 2017). Un treball lligat a un procés participatiu, articulat bàsicament a l’entorn del Fòrum Educatiu de Sabadell, que ha portat a terme 3 edicions monogràfiques amb uns 150 participants, i del Consell Escolar Municipal. En els dos àmbits s’ha treballat al voltant de dues temàtiques globals – Polítiques socioeducatives i Polítiques de Planificació Escolar--.

 

Diagnosi

El Pla per a l’Equitat i l’Èqxit Educatiu parteix d’una radiografia socioeducativa, és a dir una diagnosi de la situació educativa de Sabadell on s'han detectat els principals dèficits i on s’han evidenciat dades preocupants en àmbits com l’absentisme, la segregació escolar, l’abandonament prematur dels estudis o les taxes de graduació en diferents nivells educatius, entre altres. Davant la diagnosi, el Pla identifica 4 reptes principals, 16 objectius estratègics i nombrosos d’específics o accions concretes per portar a terme.

 

 

 

Principals accions

Les actuacions concretes s’inscriuen en diferents àmbits i etapes educatives (veure’n un resum al mapa adjunt). A les ja mencionades a l’inici d’aquest article se sumarien accions per a una millor atenció a l’alumnat amb necessitats educatives específiques, projectes per fomentar el retorn a la formació d’aquells joves que han quedat fora del sistema o l’impuls del lleure educatiu, especialment a zones on aquest és deficitari, entre moltes altres mesures.

Compromisos

Així mateix, el Pla Èqxit incorpora compromisos per garantir el seu desplegament. Entre aquests, es dissenyarà un pla de treball anual i s’establiran indicadors i instruments d’avaluació i presentació periòdica de resultats. També continuaran els espais de participació i es crearan comissions permanents de seguiment. En la part econòmica, l’Ajuntament aposta per mantenir la despesa mitjana en Educació per sobre del 7,5% del pressupost municipal en els propers 10 anys.

 

 

Pla per a l’Equitat i l’Èxit Educatiu. Document