PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

 

CA EN ES
       
Open Data Apps de la ciutat APP Ajuntament

La xarxa de recollida pneumàtica del centre de la ciutat comença a funcionar

La recollida pneumàtica permetrà fomentar encara més la recollida selectiva, ja que estarà operativa les 24 hores del dia, 365 dies l’any, i serà de fàcil utilització també per a persones amb mobilitat reduïda. 

La totalitat de les bústies repartides pel Centre és de 140. Cada búnquer (punt de recollida) disposa de 4 bústies, una per a cada fracció que es recull, o sigui, paper i cartró, envasos lleugers, matèria orgànica i resta.

Un cop funcioni el nou sistema, la major part dels actuals contenidors de la via pública desapareixeran (excepte el del vidre), cosa que representarà que es deixaran de fer 30.000 km l’any en transport de residus, un fet que suposa un estalvi anual de 300.000 euros i també una reducció de 7,8 tones d’emissió de CO2 a l’atmosfera. Tal i com ha assenyalat l’alcalde accidental, Joan Carles Sánchez, la posada en marxa de la recollida pneumàtica al Centre és una millora molt important per la ciutat, ja que samplia el servei a un gran nombre de ciutadans i, a més, és la primera vegada que simplanta la recollida pneumàtica a un barri consolidat urbanísticament. I ha afegit que ara ja no caldrà posar i treure els contenidors cada dia al carrers estrets del Centre, tal i com es feia fins ara. Per tant, el ciutadà podrà llençar les escombraries a qualsevol hora del dia, duna manera més neta i, alhora, en benefici per lespai públic.

Ús de les bústies

Per fer un bon ús de la recollida pneumàtica els usuaris han d’utilitzar bosses que càpiguen per la porta de la bústia, no forçar la introducció de la bossa i no abocar voluminosos, oli, pintura o runa, que s’han de dur al Punt Blau.

A més, els comerciants que tinguin a prop una bústia de recollida pneumàtica tenen una clau especial per obrir i tancar una comporta de dimensions superiors, atenent les seves necessitats.

Ampliació de la Central de recollida

La primera fase per poder implantar la recollida pneumàtica de residus al Centre va duplicat la seva capacitat. Les obres, que van fer-se a la tardor de l’any passat, van integrar a l'edifici del parc de Catalunya dues plantes soterrades per encabir el sistema de nous contenidors.

L'edifici ha quedat, per tant, parcialment soterrat, tot mantenint la planta actual per l’entrada i sortida dels contenidors i soterrant la part d'entrada de la brossa. La nova construcció té ara una superfície aproximada de 1.300 m2 i s’ha convertit en la central soterrada de quatre fraccions més gran del món.

El projecte al Centre de la ciutat està suposant la construcció de prop de 5 quilòmetres lineals de canonada, cosa que implicarà que deixaran de circular els camions de recollida de residus per la zona.

Un cop entri en servei l’obra se’n beneficiaran 9.500 persones. És a dir, que juntament amb la xarxa de Can Llong, un 13% de la població tindrà accés a la recollida pneumàtica, un percentatge molt superior a la mitjana de Catalunya (4%), Espanya (1%), Europa (0,2%), o fins i dels països nòrdics, pioners del sistema, i que donen servei a un 8% de la població.

Funcionament

La recollida de residus s’estima que es farà 2 cops al dia i consistirà a posar en marxa un sistema que crearà un corrent d’aire que atraurà els residus dipositats pels ciutadans i ciutadanes a qualsevol hora del dia en bústies al carrer. Aquestes escombraries seran transportades cap a la central a una velocitat d’entre 60 i 70 km/hora.

Un cop arribin a l’equipament de l’Eix Macià, els residus seran separats de l’aire de transport i cauran al compactador, que els introduirà al contenidor corresponent. Mentrestant l’aire de transport serà tractat en una sala de filtres abans de ser retornat, net, a l’atmosfera. Els contenidors de la central, un cop plens, seran carregats per al seu transport a la destinació final que correspongui.

Els treballs els ha realitzat l’empresa UTE ENVAC IBERIA, SA I SERVIAL per un cost de 9,1 milions d'euros, dels quals 7,8 els finança la Unió Europea.