PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

 

CA EN ES
       
Open Data Apps de la ciutat APP Ajuntament

Les escoles de Sabadell visiten la Central de Recollida Pneumàtica

El Programa Ciutat i Escola compta aquest any amb una nova activitat: la visita a les instal·lacions de la recollida pneumàtica de l’Eix Macià.

Aquesta activitat s’adreça als alumnes de cicle superior de primària i al primer cicle d’ESO i té per objectiu donar a conèixer la gestió dels residus municipals i la importància de la selecció en origen. De la mateixa manera, l’activitat pretén que el joves coneguin com les innovacions tecnològiques ens ajuden a millorar la qualitat de vida i optimitzar els recursos.

La visita comença davant de la parada de bústies de recollida de residus que hi ha al costat de la central al carrer de Prat de la Riba, on es poden veure les diferents fraccions que es recullen: cartró i paper, envasos, orgànica i resta.

Un cop a la central els nois podran veure el funcionament de la recollida pneumàtica i com es separa la brossa que, tot i circular per una sola canonada, va a parar al contenidor que li toca.

També es veu el mecanisme d’entrada i sortida de contenidors de la central. És d’especial interès el pont grua giratori que ha permès optimitzar els recursos constructius i de gestió de la central.

Hores d’ara s’han previst 10 visites d’una 1 hora de durada cadascuna i ja hi ha 5 escoles que han concertat dia i hora.

Es pot fer la reserva a través d'aquesta pàgina web:

http://w2.sabadell.cat/ca/educacio-per-al-desenvolupament-sostenible/residus/23212-visita-a-la-central-pneumatica-del-centre

Recollida pneumàtica

El nou sistema de recollida pneumàtica de residus al centre de la ciutat es va posar en marxa el passat mes de gener amb l’objectiu de fomentar encara més la recollida selectiva, ja que està operativa les 24 hores del dia, 365 dies l’any, i és de fàcil ús també per a persones amb mobilitat reduïda.

La totalitat de les bústies repartides pel Centre és de 140. Cada búnquer (punt de recollida) disposa de 4 bústies, una per a cada fracció que es recull, o sigui paper i cartró, envasos lleugers, matèria orgànica i resta.

La recollida de residus es fa 2 cops al dia i consisteix a posar en marxa corrent d’aire que atrau els residus dipositats pels ciutadans i ciutadanes a qualsevol hora del dia en bústies al carrer. Aquestes escombraries es transporten cap a la central a una velocitat d’entre 60 i 70 km/hora.

Un cop arriben a la Central de Recollida Pneumàtica, els residus són separats de l’aire de transport i cauen al compactador, que els introdueix al contenidor corresponent. Mentrestant l’aire de transport és tractat en una sala de filtres abans de ser retornat, net, a l’atmosfera. Els contenidors de la central, un cop plens, són carregats per al seu transport a la destinació final que correspongui.

De la recollida pneumàtica es beneficien 9.500 persones. És a dir que, juntament amb la xarxa de Can Llong, un 13% de la població té accés a la recollida pneumàtica, un percentatge molt superior a la mitjana de Catalunya (4%), Espanya (1%), Europa (0,2%) o fins i tot dels països nòrdics, pioners del sistema, i que donen servei a un 8% de la població.