PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

 

CA EN ES
       
Open Data Apps de la ciutat APP Ajuntament

Un total de 100 llars de Sabadell han estalviat el 13% del seu consum elèctric amb la campanya dels comptadors intel·ligents

Tal com ha comentat el regidor de Sostenibilitat, Lluís Monge, en la roda de premsa d’aquest matí, “es tracta de la 5à fase d’aquest programa energètic per a les llars. Sabadell va ser la primera ciutat en implantar aquest sistema. L’Ajuntament cedeix aquest aparell que dóna informació instantània del consum en funció del nombre d’aparells i dels tipus d’aparells connectats. Això ofereix l’oportunitat d’aprendre un ús responsable dels aparells i, fins i tot, de triar els aparells més eficients energèticament. Els comptadors intel·ligents ens ajuden a canviar i a millorar els nostres hàbits”.

La campanya cedeix un comptador intel·ligent (mesurador instantani d’energia elèctrica) durant sis mesos de forma gratuïta, acompanyat d’un programari específic per millorar el consum elèctric i reduir la factura. Es faran sessions informatives als usuaris admesos durant el mes de novembre. La sol·licitud s’ha d’entrar per registre municipal signada amb tota la informació complementària fins al 31 d’octubre.

El comptador ajuda a detectar pics de consum i a identificar millores a implantar com ara el canvi de bombetes per altres de més eficients, a optimitzar l’ús del forn o a comprar regletes que redueixen els consums ocults d’standby i aparells que no es fan servir.

L’estalvi aconseguit en el consum elèctric per les 100 famílies que han participat des del 2009 és de mitjana del 13,1%, que correspon a un total de 160 kWh per habitant anuals. L’estalvi econòmic és d’uns 58 euros anuals per llar.

En el perfil de les llars participants hi predominen els habitatges plurifamiliars, amb una superfície menor a 150 m2, amb un interval de 2 a 4 habitants, una potència contractada menor a 6 kW. Els patrons de consum al llarg del dia indiquen que aquest es produeix bàsicament entre les 8 i les 23 h amb pics que coincideixen en els moments dels àpats (aproximadament 8, 14 i 21 h).

Aquest projecte s’emmarca dins de l’Estratègia Municipal per a la Mitigació del Canvi Climàtic (EMMCC) de la ciutat, i ha estat reconeguda per la Unió Europea com a experiència d’èxit en la lluita contra el canvi climàtic pel sector residencial.

Nova reforma de les tarifes elèctriques

Arran de la nova reforma del sector elèctric que ha modificat substancialment les tarifes elèctriques, s’obren noves possibilitats d’estalvi econòmic a la factura elèctrica, especialment a l’hora de reduir el terme fix (potència contractada). Aquest ha pujat fins a un 70% en funció de la potència contractada existent.

La informació aportada pel comptador servirà als participants per poder decidir quina és la potència contractada òptima en cada cas i procedir a sol·licitar el canvi. Una reducció d’1 kW de potència contractada suposa un estalvi de 34 EUR anuals.

També aporta informació per poder valorar el canvi de contractació amb discriminació horària, on el preu del kWh consumit és diferent en funció de l’hora del dia en que es consumeixi (més econòmic en horari nocturn).