PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

 

CA EN ES
       
Open Data Apps de la ciutat APP Ajuntament

L’Ajuntament de Sabadell rep el premi europeu Civitas pel projecte de gestió de mobilitat a la Gran Via

Sabadell ha rebut el segon premi europeu Civitas en la categoria d’innovació tècnica pel projecte de gestió de mobilitat a la Gran Via. El regidor d’Espai Públic, Cristian Sánchez, ha recollit el premi a la localitat de Brest (França) on s’ha lliurat el guardó. Tal i com ha destacat Sánchez “és una gran satisfacció rebre aquest reconeixement, perquè ens anima a continuar pensant en el benefici dels ciutadans i ciutadanes. A més, l’Ajuntament treballa per replicar aquest model en altres àrees de la ciutat i està previst que la centralització semafòrica i el sistema de comptadors de trànsit s’ampliï a d’altres zones de la ciutat abans de final d’any, en el marc de l’estratègia Sabadell Ciutat intel·ligent”.

Aquest reconeixement l’atorga la xarxa europea Civitas Forum Network, de la qual Sabadell forma part, concebuda com una plataforma d’intercanvi d’idees i experiències entre totes les ciutats compromeses en introduir estratègies ambicioses de transport urbà sostenible. Actualment en formen part més de 200 ciutats, de 32 estats europeus, que són les que han pogut presentar candidatures a aquest premi, com ha fet Sabadell.

El guardó consta de 6 premis, en 3 categories: innovació tècnica, participació pública i ciutat Civitas de l’any. Sabadell ha obtingut el 2n premi (runner-up) de la categoria d’innovació tècnica pel projecte de gestió integral de la mobilitat a la Gran Via. Aquest projecte ha estat clau per afavorir la fluïdesa del trànsit i la sostenibilitat ambiental en un dels eixos viaris principals de la ciutat, amb una circulació d’uns 25.000 vehicles diaris en cada sentit. El projecte també ha afavorit la permeabilitat entre els barris que travessa aquest eix viari, evitant que suposi una barrera física pels veïns i vianants. Entre les diverses tecnologies que s’han implantat per afavorir la gestió del trànsit a la Gran Via destaquen les següents:

  • Sincronització semafòrica i telegestió centralitzada dels semàfors, a través d’una xarxa wimax.
  • Càmeres fixes i mòbils.
  • Sistema de recollida d’informació a través de comptadors de trànsit.
  • Sistema de detecció automàtica d’incidents (DAI).

Els resultats de la implantació d’aquest sistema han estat molt positius pel que fa a optimització de la capacitat viària, disminució d’emissions degut al menor temps de viatge i número d’aturades durant el recorregut per la Gran Via, cosa que alhora beneficia la fluïdesa de les línies d’autobús que hi circulen, i increment de la seguretat dels vehicles i dels vianants. 

El premi s’ha atorgat en el marc de la conferència Civitas Forum Conference que ha tingut lloc a Brest (França) del 30 de setembre al 2 d’octubre de 2013, i que ha reunit representants polítics i tècnics de les ciutats membres de Civitas, així com empreses i entitats que han participat en les diverses ponències programades al voltant del tema de la mobilitat sostenible.

La Xarxa Civitas és una iniciativa co-finançada per la Unió Europea, de la mateixa manera que la xarxa Civinet, amb objectius similars en l’àmbit d’Espanya i Portugal, de la qual Sabadell també forma part.