PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

 

CA EN ES
       
Open Data Apps de la ciutat APP Ajuntament

L'Ajuntament de Sabadell present a l'última Junta Directiva de la RECI

L'Ajuntament de Sabadell va estar present el passat 9 de maig a la Junta Directiva de la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents (RECI), formada pels alcaldes dels 25 municipis fundadors i reunida a Rivas Vaciamadrid per aprovar la incorporació de cinc noves ciutats que han sol·licitat la seva adhesió. Es tracta de Santiago de Compostel·la, Ciudad Real, Getafe (Madrid), Pozuelo de Alarcón (Madrid) i L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona). Amb ells, RECI passa a estar constituïda per 53 municipis.

Un altre aspecte a destacar ha estat l'aprovació d'un esborrany de propostes de modificació de la Llei de Contractes del Sector Públic destinades a facilitar la col·laboració públic-privada en l'àmbit de les smart cities. Aquest document, que ha estat elaborat per un grup de treball específic de RECI en el qual col·laboren Garrigues i Fundetec, pretén donar resposta a les necessitats a les quals actualment s'enfronten els ajuntaments a l'hora de contractar els serveis necessaris per convertir la seva ciutat en una ciutat intel·ligent.

D'altra banda, s'ha aprovat la signatura de sengles convenis amb la Universitat Politècnica de Madrid, un amb la finalitat d'establir un marc col·laboratiu en el desenvolupament d'activitats que vinculen l'ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) amb la gestió eficient de les infraestructures i els serveis urbans, la reducció de la despesa pública i la millora de la qualitat dels serveis; i un altre específic per a l'intercanvi d'experts per a ponències, assessorament, tutoria d'alumnes i altres iniciatives de formació, difusió i recerca. Així mateix, s'ha acceptat la proposta del portal i-ambiente.es per convertir-se en mitjana sponsor de RECI i contribuir a la difusió de les seves activitats.

Íñigo de la Serna, president de RECI i Alcalde de Santander, ha destacat l'esperit col·laboratiu i solidari d'aquesta Xarxa, en la qual els ajuntaments comparteixen les seves experiències i cedeixen a la resta les seves aplicacions i desenvolupaments per optimitzar els recursos i avançar de la mà, recolzats en les tecnologies, en la millora de la competitivitat del país. Així mateix, ha afirmat que Espanya està a l'avantguarda pel que fa al treball conjunt de les smart cities, i RECI és un referent per a la resta dels països, ja que és l'única xarxa al món d'aquestes característiques.

Per la seva banda, José Massa, alcalde de Rivas Vaciamadrid, ha subratllat l'aposta que aquesta ciutat manté des de fa anys per aplicar les noves tecnologies per fer més fàcil la vida dels seus ciutadans. “La pertinença a la RECI reforça les nostres intencions entorn d'una acció col·lectiva que, a més, genera clars beneficis mediambientals", ha afegit.

GRUPS DE TREBALL
La Junta Directiva ha repassat i aprovat també els avanços realitzats pels cinc Grups de Treball de la Xarxa, que ja es van anunciar en la reunió del VI Comitè Tècnic celebrat al març a Logronyo. Aquests són els aspectes més rellevants:

Des del grup d'Innovació social es treballa, en col·laboració amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), en la creació d'un indicador que determini el nivell de maduresa de la política de dades obertes d'una entitat. També s'està elaborant un document col·laboratiu sobre bones pràctiques de les entitats locals en Internet i les xarxes socials, i en l'àmbit del turisme s'ha acordat l'engegada de tres projectes de smart destinations: una guia de col·laboració públic-privada per a la promoció d'una destinació turística, una relació de nous models de negoci i serveis per l'abans, durant i després del viatge, i un mapa de la gestió de la innovació en les destinacions turístiques intel·ligents.

En el grup d'Energia s'està preparant una guia metodològica d'actuació per a la certificació energètica dels edificis municipals, s'han posat en comú diferents iniciatives per a la millora de l'eficiència energètica de les instal·lacions d'il·luminació en aquests edificis i en l'enllumenat públic i s'han analitzat les auditories energètiques dutes a terme per diferents ajuntaments amb la finalitat de realitzar inversions per millorar aquestes instal·lacions.

Des del grup de Medi Ambient, Infraestructures i Habitabilitat es pretén elaborar un model comú d'ordenança municipal sobre gestió de reg i estalvi d'aigua, i es treballa en la definició d'indicadors de models urbans sostenibles.

El grup de Mobilitat urbana ha engegat la prova pilot d'usabilitat del distintiu RECI de vehicle elèctric en 12 ciutats (Madrid, Barcelona, Sevilla, Valladolid, Palencia, Pamplona, Vitòria, Màlaga, Santander, Sabadell, Còrdova i Palma de Mallorca), com a pas previ a la seva implantació en la resta de municipis de la Xarxa. També està col·laborant en la realització d'una guia sobre Open Data que inclourà una proposta d'estandardització i interoperabilitat en Sistemes Intel·ligents de Transport.

Finalment, el grup de Govern, economia i negocis col·labora en l'elaboració d'un esborrany per a la normalització dels sistemes integrals de gestió de la ciutat intel·ligent, amb la finalitat de facilitar la presa de decisions estratègiques i disposar d'elements transversals d'intercanvi d'informació i operació.

SOBRE RECI
La Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents http://www.redciudadesinteligentes.es va ser constituïda al juny de 2012 amb l'objectiu d'intercanviar experiències i treballar conjuntament per desenvolupar un model de gestió sostenible i millorar la qualitat de vida dels ciutadans, incidint en aspectes com l'estalvi energètic, la mobilitat sostenible, la eAdministració, l'atenció a les persones o la seguretat. Actualment està formada per 49 ciutats: A Coruña, Albacete, Alcalá de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Alicante, Alzira, Aranjuez, Ávila, Badajoz, Barcelona, Burgos, Cáceres, Castellón, Còrdova, Guadalajara, Elx, Fuengirola, Gijón, Huelva, Las Palmas de Gran Canària, Logroño, Lugo, Huesca, Madrid, Majadahonda, Màlaga, Marbella, Móstoles, Motril, Murcia, Palencia, Palma de Mallorca, Pamplona, Ponferrada, Oviedo, Rivas Vaciamadrid, Sabadell, Salamanca, Santander, Segòvia, Sevilla, Tarragona, Torrejón d'Ardoz, Torrent, València, Valladolid, Vitòria-Gasteiz i Zaragoza. La fundació Fundetec és la seva oficina tècnica.