PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

 

CA EN ES
       
Open Data Apps de la ciutat APP Ajuntament

El Sabadell Smart Congress tanca amb una assistència de prop de més de 750 congressistes

Imatge d'enllaç permanent incrustadaEl Sabadell Smart Congress, que ha tingut lloc els dies 25 i 26 de febrer, ha aconseguit atreure l’atenció de més de 750 congressistes aproximadament un 70% més de visitants que a l'anterior edició, repartits en un 72,75% d'acreditats a l'espai de conferències i exposició i un 27,25% d'acreditats per visitar només l'espai d'exposició. Aquest any, el congrés ha tingut forta presència d'empreses amb 136 confirmades, i un 22% del públic han estat representants d'administracions públiques com alcaldes, alcaldesses, Regidors/es i tècnics d'Ajuntaments sobretot dels que pertanyen a la RECI (Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents). A més, aquest any hi ha hagut força presència d'universitats i centres de recerca com la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, ESADE, l'Escola de Disseny ESDI, IESE Business School, Universitat de Girona, Universitat Oberta de Catalunya, Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. Enguany el congrés s’ha orientat al voltant de les tendències d’urbanisme a les ciutats de mida mitjana, les noves tecnologies en l’àmbit de la salut i el finançament de projectes de ciutats intel·ligents.

https://pbs.twimg.com/media/B-rdhWBW0AACAu5.jpgQuant a les ponències que han atret més públic han estat, d’una banda, la inauguració a càrrec de l’alcalde de Sabadell, Sr. Joan Carles Sánchez; Sr. Víctor Calvo-Sotelo, secretari d’Estat de Telecomunicacions i per la Societat de la Informació; Sr. Jordi Puigneró,director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya; Sr. Íñigo de la Serna, alcalde de Santander i president de la RECI i Sr. Jordi Hereu, que va ser alcalde de Barcelona i actualment consultor de IdenCity. De la Serna va destacar que s'ha de treballar per permetre el creixement econòmic d'aquestes activitats vinculades amb les tecnologies del futur per "facilitar la vida a la gent i les empreses, i no posar ni pegues ni obstacles". En aquest sentit, Puigneró va posar èmfasi en la necessitat d'enfortir la capacitat productora d'Europa de la tecnologia urbana intel·ligent: "Si no generem indústria, els asiàtics vindran igualment i serem consumidors de la seva tecnologia, per tant hem de treballar per ser productors". L'Alcalde de Sabadell, Sr. Joan Carles Sánchez, va apuntar la necessitat que les ciutats petites i mitjanes tinguin accés i no quedin excloses dels serveis de les tecnologies del futur per gestionar els seus espais, lluny de la realitat de les grans ciutats com Barcelona.

IImatge d'enllaç permanent incrustada d’una altra banda, la ponència marc del primer dia del congrés, amb la Sra. Tia Kansara, fundadora i directora de Kansara Hackney (KH), primera consultora d’estil de vida sostenible al Regne Unit; i el Sr. Pablo Chillón, expert en nous models de governança de ciutats, van comptar amb prop de 200 assistents cadascuna. Destacar també que entre els ponents, un total de 33, un 20% han estat d’àmbit internacional. Com el Sr. Eddie Bet-Hazavdi, que va explicar el model israelià de ciutat, a la mateixa sessió que la Sra. Mercè Griera, va explicar els projectes europeus més importants i de major inversió econòmica. Una altra sessió molt interessant va ser la que va comptar amb la participació de l'Alcalde de Sabadell, Sr. Joan Carles Sánchez, l'Alcalde de Girona, Sr. Carles Puigdemont, l'Alcaldessa de Logroño Sra. Concepción Gamarra, el Tinent d'Alcalde de Málaga, Sr. Mario Cortés i el Tinent d'Alcalde de Tarragona, Sr. Javier Villamayor, on tots aquests representants polítics van parlar dels seus models de ciutat "Smart City" en el que estan treballant. Seguidament es va realitzar una ponència amb els tècnics de les ciutats intel·ligents més importants com el Sr. Jose Antonio Teixeira de la ciutat de Santander, Sr. Carlos Ventura de la ciutat de Rivas-Vaciamadrid, Sr. J. Ramón Ferri de la ciutat de València i Sr. Xavier Izquierdo de la ciutat de Sabadell.

Durant el segon dia del congrés les ponències que més van destacar van ser la del Sr. Tobias Wallisser, (fundador i co-director de European division of Lava Architects), que va explicar els canvis de les ciutats gràcies a les noves tecnologies, i la ponència sobre "Projectes innovadors per la societat actual", amb la Sra. Marina Martínez, Sr. Antoni Brey i on el Sr. Pol Navarro va mostrar els avanços tecnològics aplicats als productes financers. També es va realitzar una ponència molt interessant sobre "La salut a través de les noves tecnologies", on va participar el Dr. Lucas Krauel (impulsor de la cirurgia amb impressió 3D), Felip Fenollosa i Joan Guanyabens.

Imatge d'enllaç permanent incrustadaParal·lelament a l'espai de conferències, el Sabadell Smart Congress; oferia petites xerrades a l'Speaker's Corner instal·lat dintre de l'espai d'exposició i obert a tothom, on es va realitzar la "Presentació IEEE" a càrrec del Sr. Carlos E. Jiménez, la presentació de "District of Future (DoF): Implementat a Sabadell, Corby i Orléans", a càrrec de representants de l'Ajuntament de Sabadell, Everis i IDP, "El disseny d'una motocicleta de càrrega" impartit per membres de l'Escola Superior de Disseny de Sabadell, els "Nous usos dels drons" amb representants de l'empresa HEMAV entre d'altres presentacions...

Imatge d'enllaç permanent incrustadaEls més petits també van estar presents al congrés gràcies a la visita dels alumnes de l'escola Sallarés i Pla de Sabadell, on van gaudir de l'espai d'exposició del congrés, visitant els diferents estands, de la simulació del carrer intel·ligent i sobretot d'una maqueta d'una Smart City cedida per Citilab Cornellà, on també es va realitzar una petita explicació de la mateixa als alumnes assistents.

L'espai d'exposició aquest any ha sigut el que més ha cridat l'atenció als visitants gràcies a la la recreació d’un carrer de Sabadell amb les possibles aplicacionsi productes innovadors en temàtica smart city com ara punts de recàrrega per vehicles elèctrics de l’empresa GAMESA i una mostra de vehicles elèctrics del concessionari de Sabadell d’AUSER RENAULT, també un parquímetre que alhora és punt de recàrrega per vehicles elèctrics MEYPAR, un carregador de telèfon mòbil a la via pública d’STREET CHARGE, un fanal amb il·luminació LED amb sensor atmosfèric de l’empresa ODIN, un tòtem de promoció Comercial de GOODDEAL i un de promoció turística d’INFOCKET, una escombradora elèctrica que s'utilitza per la neteja de la via pública a Sabadell (facilitada per AGORA SERVEIS I CONSULTORIA), així com una moto de disseny ecoeficient d’ESDI. A més, també hi havia una bústia de recollida pneumàtica d'ENVAC com les que hi han instal·lades al centre de la nostra ciutat, i una mostra de casa passiva amb alta eficiència energètica i sostenible, eficient, aïllada i ventilada, de l’empresa Papik i una mostra de casa de 0 emissions de l'empresa NOEM.

L'espai d'exposició es completava amb els estands d'importants empreses, com FCC, Telefónica, Aigües Sabadell, CLECE, Àgora Grup, TUS, Ros Roca, Aquology, Made2dream, Indigo i Evectra.

Imatge d'enllaç permanent incrustadaSabadell ha estat la capital de les ciutats intel·ligents mitjanes i petites d’Espanya durant el congrés, per la coincidència amb la Junta Directiva de la Red Española de Ciudades Inteligentes (RECI), formada per les 25 ciutats fundadores d’aquesta entitat, entre les quals es troba Sabadell. La reunió la van presidir el dia 25 de febrer al matí el president de la RECI, Iñigo de la Serna; l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, i el secretari d’Estat de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Víctor Calvo-Sotelo.

Protocol d’intencions i projectes europeus

En el marc del Sabadell Smart Congress l’Ajuntament de Sabadell i els municipis de L’Hospitalet de Llobregat i Tarragona han signat un protocol d’intencions amb l’objectiu d’establir canals de comunicació institucionals entre les tres ciutats, que contribueixin a impulsar projectes de modernització dels serveis públics mitjançant l’ús de les tecnologies de la informació i la comunichttp://estaticos.elperiodico.com/resources/jpg/3/3/1424986639133.jpgació.

Cadascun dels municipis aportarà els seus coneixements en relació a un projecte “Smart City” a fi que les altres dues ciutats el puguin replicar. En el marc d’aquest protocol els tres signants es comprometen a impulsar les “smart regions” de les quals formen part cada ciutat: l’Àrea Metropolitana de Barcelona, de la qual forma part L’Hospitalet de Llobregat; el Clúster TIC Catalunya Sud, del qual forma part Tarragona i l’Àmbit B-30 per part de Sabadell.

Projecte Europeu Triangulum

També durant el congrés s’ha presentat el projecte Triangulum, que finançarà la Comissió Europea, dins del programa d’Innovació Horitzó 2020, com una de les iniciatives de més impacte dins el bloc de ciutats intel·ligents i comunitats d’aquest programa. Aquest projecte transformarà districtes urbans en barris intel·ligents en tres ciutats precursores (Manchester, Eindhoven i Stavanger) i després transferirà els conceptes allà aplicats a altres tres ciutats (Praga, Leipzig i Sabadell). Un total de 22 socis europeus hi estan implicats.

Sabadell Urban Challenge 2015

https://pbs.twimg.com/media/B-tHaF9W8AAzpgz.jpgParal·lelament al congrés ha tingut lloc el concurs d’aplicacions mòbils (apps), i objectes urbans, Sabadell Urban Challenge 2015, del qual van resultar finalistes amb una menció especial i trofeu amb la recreació de la Torre de l'Aigua de Sabadell, l'equip de "ARGOS" amb una sistema que mostra l'estat de les places d'aparcament (buides/plenes) i indica el temps que porta estacionat el vehicle mitjançant la comunicació amb sensors i connectivitat per cable, cosa que augmenta la fiabilitat del sensor. I l'equip de "Ralergo" amb una app que permet a l'usuari /pacient conèixer, en funció de les patologies alergèniques que pateixi, la potencial exposició alergènica quan selecciona una ruta o una ubicació dins de la ciutat. És a dir, una aplicació que assenyali la millor ruta per la nostra salut alèrgica: la ruta alergosaludable. I el guanyador del Sabadell Urban Challenge en la categoria d'apps va ser l’aplicació "Familyar" de l’empresa Indigo Group-Adaptative City, que és una app per facilitar i millorar la comunicació de les persones grans amb la seva xarxa de confiança o amb els serveis d'assistència social o sanitària, amb l'objectiu de prevenir el risc d'aïllament i reduir la soledat. I en l'apartat d'objectes urbans intel·ligents el guanyador va ser TNL Equipamientos Ambientales amb un nou sistema per la recollida de residus sòlids urbans per grans volums gràcies a un sistema de compactació, que pot reduir dràsticament la freqüència de recollida amb els camions d'escombraria. Una solució urbana que consisteix en un equipament específic amb una solució intel·ligent, dotada d'un sistema de comunicació i connectivitat amb una eina de software on-line per el control i la gestió, que permet l’optimització dels serveis i l’amortització de la inversió, i contribueix a minimitzar els impactes mediambientals dels serveis de recollida. El jurat del concurs va estar conformat per la Sra. Rosa Paradell (Smart City Business Institute), el Sr. Josep Roca (UPC), Sra. Blanca Arellano (UPC), Sr. Xavier Sancliment (Consultor) i un representant de l'empresa Àgora Grup.