PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

 

CA EN ES
       
Open Data Apps de la ciutat APP Ajuntament

CIPO presenta "Cipoactivity" un videojoc per a persones amb discapacitat

Ahir es va presentat a l'Escola d'Enginyeria de la UAB el videojoc CIPOACTIVITY, creat per CIPO i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El videojoc no necessita cap comandament, sinó que permet jugar només movent el cos, gràcies al fet que un dispositiu anomenat Kinect capta el moviment del cos. El videjoc comprèn quatre jocs: de música, de colors, de relaxació i El bosc dels jocs, que, a la vegada, inclou quatre minijocs. A través d'aquests jocs, la persona pot fer una coreografia aeròbica, exercicis gimnàstics, de relaxació i treballar capacitats cognitives i motores com la concentració o l'equilibri. El videojoc busca potenciar el benestar físic i emocional de persones amb diferents graus de discapacitat intel·lectual i trastorns mentals i d'edats diverses. Es treballen capacitats cognitives i motores com l'atenció, la concentració, l'equilibri, la memòria, la coordinació, la flexibilitat, la respiració, la visualització o l'estimulació sensorial.

Aquesta eina ha estat desenvolupada per investigadors del Centre d'Accessibilitat i Intel·ligència Ambiental de la UAB, en col·laboració amb l'equip de psicòlegs de CIPO i ha comptat amb l'ajut econòmic de l'Obra Social "laCaixa", dins el marc del programa d'Ajuts a Projectes d'Iniciatives Socials.

CIPO, S.C.C.L. neix l’any 1968 a partir de la iniciativa i de l’esforç d’un grup de pares i mares de joves amb discapacitat intel•lectual de Sabadell, com una alternativa normalitzada a l’acabament de l’etapa escolar dels seus fills i filles. Aquest grup de pares i mares, com ja havien fet durant l’etapa escolar (creant el que aleshores s’anomenaven “escoles especials”), posen en marxa un taller perquè aquestes persones puguin accedir al món laboral.

L’activitat inicial del taller es basa en el manipulat de productes tèxtils, bàsicament, d’acord amb el tipus d’indústria existent a Sabadell en aquella època. Posteriorment, es posa en funcionament una bugaderia industrial que es converteix en l’activitat bàsica del taller, quedant l’activitat del manipulat de productes com a complementària, i destinada a les persones amb discapacitat amb menys habilitats i capacitat productiva.

L’any 1991 es crea l’empresa CIPO-FLISA, amb la participació de CIPO, que aporta l’activitat de la bugaderia, amb els seus clients i treballadors, i la participació de FLISA, empresa recolzada per l’entramat empresarial de la ONCE. Aquest fet suposa la pèrdua de l’activitat més productiva de CIPO, i la necessitat de replantejar l’activitat del taller.

A partir d’aquí, l’activitat productiva s’ orienta cap el sector de serveis, creant-se els departaments de jardineria i neteja i mantenint l’activitat del manipulat de productes. Amb el pas dels anys, aquestes activitats es van consolidant fins arribar al moment actual, en el què la base de l’activitat productiva de CIPO és l’activitat de medi natural i jardineria, juntament amb altres activitats relacionades amb el medi ambient, el reciclatge i la sostenibilitat. Avui, CIPO compta amb els següents serveis: Medi Natural i jardineria, serveis generals, serveis industrials, centre ocupacional, formació i servei d'acolliment residencial, i  amb el grup de suport familiar.
 
Aquesta diversificació de l’activitat productiva ha permès CIPO superar moments difícils del mercat. També ha permès la complicitat de les administracions locals en la mesura que CIPO s’ha presentat i ha guanyat concursos de diferents ajuntaments, tant de Sabadell com de la província de Barcelona.

 

Font: CIPO, SCCL