PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Anar a la pagina inicial de cultura

Imatge de l'activitat    

Del 18 i 19 de maig de 2024 | 18 de maig. Dia Internacional dels Museus | 18 de maig. Nit dels Museus 2024 | 19 de maig. Activitats familiars gratuïtes


 

 

Una iniciativa que se celebra a tot el món amb jornades de portes obertes, visites guiades i moltes activitats més al voltant dels museus.

  • El Dia Internacional dels Museus és un esdeveniment organitzat pel Consell Internacional de Museus (ICOM) des de 1977. Un dia on els museus són els veritables protagonistes, obrint les seves portes i oferint una atractiva oferta d'activitats per sensibilitzar els visitants de la seva importància en el desenvolupament de la societat.
  • Aquest 2024 l’ICOM proposa celebrar el Dia Internacional dels Museus amb el lema 'Museus per l'educació i la investigació', que subratlla el paper fonamental de les institucions culturals a l'hora de proporcionar una experiència educativa holística. Aquest dia aposta per un món més conscient, sostenible i integrador.
  • La Nit dels Museus és una iniciativa creada l’any 2005 pel Ministeri de Cultura francès i apadrinada des de 2011 pel Consell d’Europa i la UNESCO, i que aquest any tindrà lloc el dissabte 18 de maig.
  • La Nit dels Museus té com a objectiu fer que els museus siguin més accessibles al públic en general i en particular a un públic més jove. Vol, també, generar una xarxa de museus europeus en un esdeveniment comú, festiu i amistós.

  

El DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS 2024 A SABADELL

 2024DiaInternacionalMuseusCartell

Per tretzè any consecutiu els museus de Sabadell s’uneixen a la celebració del Dia Internacional dels Museus: el Museu d’Art, el Museu d’Història i el Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont han programat una jornada de portes obertes i diverses activitats gratuïtes els dies 18 i 19 de maig .

LA NIT DELS MUSEUS a Sabadell. Museus oberts fins les 24h.

El dissabte 18 de maig, amb motiu de la Nit dels Museus, tots els museus allargaran el seu horari habitual fins a les 24h.

Durant aquest dia l’entrada als museus és gratuïta i es poden visitar les Joies del Museu a més de les exposicions permanents i temporals, així com gaudir de les actuacions artístiques que s’han organitzat amb la col·laboració de diferents entitats de la ciutat.

La programació detallada es pot seguir a les webs i xarxes socials de les diferents institucions organitzadores:

 

 

Programació

Descobreix les Joies dels Museus


Tots els espais museístics de Sabadell s’uneixen a la celebració del Dia Internacional dels Museus amb jornades de portes obertes i activitats gratuïtes. Cada espai mostrarà una Joia del Museu procedent del seu fons:

 

Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont

Dissabte 18 de maig d’11 a 14 h i de 17 a 24 h; diumenge 19 de maig d’11 a 14 h.

La Joia del Museu: Recreació de l’aspecte en vida del Dimetrodon. Jaciment de Mola d’Amunt (Pallars Jussà, Lleida). Edat: Permià (280 milions d’anys)

El Dimetrodon (“dent de dues mides”) era un gènere de rèptils sinàpsids, un gran grup de vertebrats que inclou els mamífers. Era un animal carnívor que es caracteritzava per tenir una gran vela a la part dorsal del cos. Aquesta vela se sostenia gràcies a unes llargues expansions de les vèrtebres i la seva funció no está clara: podria haver servit per estabilitzar la columna vertebral o tenir una funció termoreguladora. També s’ha suggerit que podia haver estat un reclam sexual durant les èpoques d’aparellament.

El Dimetrodon va viure durant el Permià a l’Amèrica del Nord i a Europa. Als Pirineus només se n’han trobat petjades, que confirmen que les espècies europees eren molt més petites que les d’Amèrica.

Aquesta recreació escultòrica forma part de l’exposició temporal “Què tenim sota els peus? 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i el Pirineu”, una mostra produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i l’Aran que recorre bona part de la història de la Terra a partir de jaciments i fòssils d’aquest territori, des de les roques més antigues que la formació dels Pirineus va fer aflorar, fins als sediments més recents, formats per acció de les glaceres i rius, i incloent un tastet de diverses formes de vida —animals invertebrats, vertebrats i plantes— que hi havia.

L’exposició no mostra només “tresors del passat”, sinó que vol ajudar a comprendre alguns dels mecanismes de l’evolució. L’exposició acaba en el moment actual, amb una reflexió sobre l’impacte que la nostra espècie está tenint sobre els ecosistemes actuals.

  • Exposició permanent: “Avui investigues tu!”
  • Exposició temporal: “Què tenim sota els peus? 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i el Pirineu”
Joia del Museu

 

 

Museu d’Art de Sabadell

Dissabte 18 de maig de 17 a 24 h; diumenge 19 de maig d’11 a 14 h.

La Joia del Museu: SNIKUS. AMICS DE SEMPRE

INAUGURACIÓ: Dissabte, 18 de maig, a les 20h.

Fins el 31 d’agost de 2024

Amb la col·laboració de Caelis Galeria i el suport de la Generalitat de Catalunya i Diputació de Barcelona

Darrere del nom artístic de Sniqus hi ha el pintor búlgar resident a Sabadell, Nico Atanasov, del qual presentarem la seva obra més recent pensada especialment per al Museu d’Art.

A través d’un viatge nostàlgic als seus dies d’infantesa a la granja dels seus avis, on els animals eren els seus millors amics, l’artista ret homenatge als seus altres amics: els artistes dels llibres que va conèixer de petit. “AMICS DE SEMPRE” és un emotiu recordatori de la innocència i la inspiració que han marcat l’artista en el seu camí fins avui.

Inspirat per les paraules d'un dels millors surrealistes catalans, Modest Cuixart, sobre la seva qualitat d'imaginació i creació infinita de noves formes, decideix començar a formar part del món de l'art l'any 2003. Per al seu procés de creació, arriba un moment que tot es converteix en una vibració de colors i formes intuïtives que conviden a treure les teves pròpies conclusions més enllà del títol o de les pròpies formes. No tot el que es veu significa el mateix per a tothom. Et mostra una realitat o irrealitat que és molt teva que depèn de tu mateix si tu també la faràs teva.

Els seus punts, ratlles, cercles, laberints amagats s'uneixen per mostrar-te sentiments, escenes de la vida i més enllà, passions, fracassos i alegries, personatges motivacionals. Formes que demostren les virtuts i defectes d'aquesta experiència màgica-tràgica anomenada vida. En molts dels seus quadres tenen un doble sentit que et fan replantejar-te tota la perspectiva.  

Joia del Museu

Exposició permanent:

La col·lecció 1875-1936. Academicismes del segle XIX i De l’Art Nou als anys trenta. Exposició permanent

Tot és fum. La casa fàbrica Turull. Vídeo instal·lació artística.

Exposició temporal:

 

ORDRE I DESORDRE DEL MÓN  

Col·lecció d’Art Banc Sabadell / Museu d’Art de Sabadell

Del 4 d’abril al 24 de juny de 2024


 

 

Museu d’Història de Sabadell

Dissabte 18 de maig de 17 a 24 h; diumenge 19 de maig d’11 a 14 h.

 La Joia del Museu: Terra de Cendres. La incineració a Can Piteu - Can Roqueta fa 3000 anys.

Fa 3.000 anys, la plana del Vallès estava ocupada per comunitats pageses que van adoptar un ritual funerari singular: la incineració. Això va significar un important canvi ideològic, perquè fins llavors els difunts eren inhumats en sepultures col·lectives excavades al subsol.

Ara, l’Equip Can Piteu - Can Roqueta reprèn vint anys de recerca arqueològica entorn de la necròpolis per mitjà del projecte El Vallès a finals de la prehistòria. Canvis i continuïtats a Can Roqueta i a l’entorn del riu Ripoll.

 Joia del Museu

Exposicions permanents:

  • El poblament del territori de Sabadell.
  • Sabadello, el naixement d’una vila.
  • Manufactura i menestrals.
  • Màquines tèxtils dels segles XIX i XX.

 

 

Activitats


 

Els Museus de Sabadell han organitzat expressament per al Dia Internacional dels Museus i la Nit de Museus els tallers infantils i familiars, visites guiades i actuacions al voltant dels seus continguts que es detallen a continuació per ordre cronològic.

 

 

DISSABTE 18 DE MAIG, NIT DELS MUSEUS


El dissabte 18 de maig, hi haurà jornada de portes obertes i visites guiades als Museus en aquests horaris:

- 18:00 Joia de l’ICP Miquel Crusafont: Recreació de l’aspecte en vida del Dimetrodon

Dimetrodon és un rèptil carnívor  de 280 milions d’anys que es caracteritzava per tenir una gran vela a la part dorsal del cos. Us imagineu per a què servia?

Visita guiada a l’exposició temporal “Què tenim sota els peus” 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i al Pirineu”. El Dimetrodon és una recreació escultòrica d’un animal extint  que forma part de l’exposició que fa un recorregut per la història de la terra d’aquest territori i que, al mateix temps, vol fer-nos reflexionar sobre la petjada de la nostra espècie en el planeta Terra-

- 19:00 Joia del Museu d’Història “Terra de cendres. La incineració a Can Piteu-Can Roqueta fa 3000 anys”.

Fa 3.000 anys, la plana del Vallès estava ocupada per comunitats pageses que van adoptar un ritual funerari singular: la incineració. Això va significar un important canvi ideològic, perquè fins llavors els difunts eren inhumats en sepultures col·lectives excavades al subsol.

Ara, l’Equip Can Piteu - Can Roqueta reprèn vint anys de recerca arqueològica entorn de la necròpolis per mitjà del projecte El Vallès a finals de la prehistòria. Canvis i continuïtats a Can Roqueta i a l’entorn del riu Ripoll.

- 20:00 Joia del Museu d’Art: inauguració i visita guiada a “SNIQUS. AMICS DE SEMPRE” de Sniqus.

Darrere del nom artístic de Sniqus hi ha el pintor búlgar resident a Sabadell, Nico Atanasov, del qual presentarem la seva obra més recent pensada especialment per al Museu d’Art.

A través d’un viatge nostàlgic als seus dies d’infantesa a la granja dels seus avis, on els animals eren els seus millors amics, l’artista ret homenatge als seus altres amics: els artistes dels llibres que va conèixer de petit. “AMICS DE SEMPRE” és un emotiu recordatori de la innocència i la inspiració que han marcat l’artista en el seu camí fins avui.

Inspirat per les paraules d'un dels millors surrealistes catalans, Modest Cuixart, sobre la seva qualitat d'imaginació i creació infinita de noves formes, decideix començar a formar part del món de l'art l'any 2003. Per al seu procés de creació, arriba un moment que tot es converteix en una vibració de colors i formes intuïtives que conviden a treure les teves pròpies conclusions més enllà del títol o de les pròpies formes. No tot el que es veu significa el mateix per a tothom. Et mostra una realitat o irrealitat que és molt teva que depèn de tu mateix si tu també la faràs teva.

Els seus punts, ratlles, cercles, laberints amagats s'uneixen per mostrar-te sentiments, escenes de la vida i més enllà, passions, fracassos i alegries, personatges motivacionals. Formes que demostren les virtuts i defectes d'aquesta experiència màgica-tràgica anomenada vida. En molts dels seus quadres tenen un doble sentit que et fan replantejar-te tota la perspectiva.  

 

 

Actuacions Nit de Museus

  • A les 21:30 h, ODA, de MAother Dansa al MAS.

ODA és una composició lírica en moviment destinada a lloar un espai, una idea, l'art.

MAother dansa és una associació fundada l’any 2016 a Sabadell per Elisabeth Ollé, Olga Ventura i Montse Argemí. Sorgeix de la inquietud d’apropar la dansa jazz i contemporània a tots els públics produint espectacles que pretenen, a través d'aquest llenguatge corporal, explicar històries a tots els nivells.

​De l'estil enèrgic i dinàmic de Montse Argemí, que beu del jazz més clàssic fins a transformar-lo en el més modern i de la voluntat de l'alumnat amb més projecció professional dins el món de la dansa (other), neix aquesta associació.

Amb col·laboració amb “l’Estruch. Fàbrica de Creació de les Arts en Viu”.

  • A les 22:10 h. Hanami Dansa al MHS.

Adaptació de la peça I hope, creada per Vlad Ion on sis ballarines ens transportaran a una aventura amb nit d'estrelles, mapes, motxilles i fogueres. I hope sorgeix del desig constant de trobar un nou camí i, en la seva absència, estar disposat a crear-ne un. Inspirada en el lema dels/es scouts "Sempre a punt", la peça adopta un to aventurer presentat des de l'humor i la curiositat. Situada en un espai de muntanya, la història ens mostra un viatge amb un mapa poc efectiu però amb un destí ben clar. Direcció: Priscila Garrido. Coreografia e idea artística: Vlad Ion.  Asistència: Camille Hinsinger. Ballarines: Norah Vez, Claudia Ortiz, Claudia González, Martina Caraltó, Ari Garmedia, Berta Bizar.

  • A les 22:50h. Bri d'aire. Duet de flauta i saxo al Museu de l’ICP

El duet Bri d’Aire format per Martí Comas i Alba Comasòlivas ens oferiran una Nit Cinèfila amb el següent repertori:

  1. Tema Jurassic Park - John Williams
  2. Flower Duet - Léo Delibes
  3. Cinema Paradiso - Ennio Morricone
  4. Por una Cabeza - Carlos Gardel
  5. Sound of music - Richard Rodgers
  6. Medley Mamma Mia - Benny Andersson i Björn Ulvaeus (ABBA)
  7. One Hand One Heart - Leonard Bernstein
  8. Married Life - Michael Giacchino
  9. We Don't Talk About Bruno - Lin-Manuel Miranda

 

 

DIUMENGE 19 DE MAIG


 D’11:30 a 13:30 hores. Tallers familiars als diferents Museus:

  • MAS: SNIQUS. AMICS DE SEMPRE. Taller familiar de pintura.
  • ICP: Caminant entre Dimetrodons. Fes unes petjades per posar-te a les mans que et permetran caminar com si fossis un dimetrodon de fa 280 milions d’anys
  • MHS: taller familiar de cistelleria prehistòria per a famílies amb infants a partir de 6 anys.

 

 

Museus participants:

Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. C. de l’Escola Industrial, 23

Museu d’Art de Sabadell. Ajuntament de Sabadell.  C. del Doctor Puig, 16

Museu d’Història de Sabadell. Ajuntament de Sabadell.  C. de Sant Antoni, 13

 

Enllaç relacionat: Dia dels Museus a Sabadell

#MuseusSBD


Sabadell celebra el Dia Internacional dels Museus amb portes obertes, tallers familiars i visites guiades

El Museu d’Història, el Museu d’Art i el Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont exposaran cadascun una ‘joia’ de la seva col·lecció

Sabadell celebra el Dia Internacional dels Museus amb  portes obertes, tallers familiars i visites guiades

Els museus de Sabadell s’uneixen un any més a la celebració del Dia Internacional dels Museus, que es duu a terme anualment el 18 de maig. El Museu d’Art de Sabadell (MAS), el Museu d’Història de Sabadell (MHS) i el Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) han programat jornades de portes obertes, visites guiades i diverses activitats gratuïtes, adreçades a tota la ciutadania els dies 18 i 19 de maig.

A partir del dissabte 18 de maig, els tres museus participants exposaran la Joia del Museu, una peça de la seva col·lecció que cadascun ha destacat. Les joies d’enguany són: Terra de cendres. La incineració ara fa 3000 anys a la necròpolis de Can Piteu-Can Roqueta, del MHS; l’obra SNIKUS. AMICS DE SEMPRE del pintor búlgar Nico Atanasov, del MAS; i la Recreació de l’aspecte en vida del Dimetrodon, de l’ICP.

L’entrada als museus serà gratuïta i a banda de les “joies” s’hi podran visitar també les exposicions permanents i temporals.

Visites guiades a les joies dels museus

El mateix dia 18 hi haurà visites guiades a les diferents “joies” en els següents horaris:

A les 18 h a la Joia del Museu l’ICP Miquel Crusafont, Recreació de l’aspecte en vida del Dimetrodon, un gènere de rèptil carnívor de fa 280 milions d’anys. L’escultura forma part de l’exposició temporal Què tenim sota els peus? 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i al Pirineu, que fa un recorregut per la història de la terra d’aquest territori i que, al mateix temps, vol fer-nos reflexionar sobre la petjada de la nostra espècie en el planeta. La visita serà un viatge en el temps per descobrir antigues formes de vida del que avui és aquesta zona de Catalunya.

A les 19 h, a la Joia del Museu d’Història La incineració ara fa 3000 anys a la necròpolis de Can Piteu-Can Roqueta, es reprenen vint anys de recerca arqueològica entorn de la necròpolis, emmarcada en el projecte El Vallès a finals de la prehistòria. Canvis i continuïtats a Can Roqueta i a l’entorn del riu Ripoll.

A les 20 h, a la Joia del Museu d’Art, Sniqus. Amics de sempre, que coincidirà amb el seu acte d’inauguració. La visita a l’obra del pintor búlgar resident a Sabadell, Nico Atanasov, és un viatge nostàlgic als seus dies d’infantesa a la granja dels seus avis.

Per a les visites guiades no cal reserva prèvia.

La Nit dels Museus

El dissabte, 18 de maig, també se celebrarà la Nit dels Museus, durant la qual els museus obriran fins a la mitjanit. La proposta té com a objectiu apropar els museus a un públic més jove i generar una xarxa europea de museus al voltant de l’esdeveniment.

La Nit dels Museus inclourà una sèrie d’actuacions en col·laboració amb diverses entitats de la ciutat: a les 21.30h, hi haurà dansa amb Oda, a càrrec de MAother Dansa al Museu d’Art. A les 22.10h es podrà veure l’espectacle de dansa I hope d’Hanami Dansa al Museu d’Història. I a les 22.50h, a l’ICP Miquel Crusafont, el repertori Nit cinèfila, a càrrec del duet de flauta i saxo Bri d’aire.

Tallers familiars

Diumenge, 19 de maig, entre les 11.30 i les 13.30 h, els museus participants organitzaran tallers familiars. El MHS portarà a terme un taller familiar de cistelleria prehistòrica per a infants a partir de 6 anys; el MAS, el taller familiar de pintura Sniqus. Amics de sempre i l’ICP farà el taller de recreació d’una petjada per a les mans per caminar com un Dimetrodon.

La programació detallada es pot seguir a les webs i xarxes socials de les diferents institucions organitzadores.

Dia Internacional dels Museus

 El Dia Internacional dels Museus és un esdeveniment organitzat pel Consell Internacional de Museus (ICOM) des de 1977. Un dia on els museus són els veritables protagonistes, obrint les seves portes i oferint una atractiva oferta d'activitats per sensibilitzar els visitants de la seva importància en el desenvolupament de la societat. Aquest 2024 l’ICOM proposa celebrar el Dia Internacional amb el lema 'Museus per l'educació i la investigació'.

La Nit dels Museus és una iniciativa creada l’any 2005 pel Ministeri de Cultura francès i apadrinada des de 2011 pel Consell d’Europa i la UNESCO.  

Col·laboradors i Organitzadors

             

 
 
  
 AAFF Sabadell Capital de la Cultura Catalana 2024 LOGO POS COLOR 1L
 
 

 

Xarxes socials de Cultura. Segueix-nos, participa!

Facebook de Sabadell Cultura       Instagram Sabadell Cultura     Twitter X

També pots estar al dia amb l'app SincronitzatsSincronitzats 2

Descarrega-la aquí:

 Sincronitzats. El nou canal de cultura a Sabadell! Ara podreu estar, més que mai, sincronitzats amb la cultura a Sabadell

 

Edicions Cultura