PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

 

CA EN ES
       
Open Data Apps de la ciutat APP Ajuntament

L’Ajuntament de Sabadell a Stuttgart (Alemanya) per a una sessió formativa en el marc del projecte Triangulum

Tècnics de l’Ajuntament de Sabadell viatgen a Stuttgart (Alemanya) per a una sessió formativa en el marc del projecte Triangulum, finançat pel programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea, els passats 22 i 23 de febrer de 2017.

La sessió formativa va tenir lloc a la seu de Fraunhofer, l’Institut d’Enginyeria Industrial (IAO), amb l’objectiu d’ajudar a les ciutats seguidores del projecte com Sabadell a elaborar les seves respectives estratègies d'implementació de solucions tecnològiques que s'han d'aprovar abans de la fi de 2017, amb idees innovadores i integrades vinculades a les tic, la mobilitat i l'energia. Els tècnics de l’institut de recerca alemany, que actua com coordinador del projecte i de les ciutats "lighthouse" (precursores), hi assisteixen en el rol de mentors.

Per part de l'Ajuntament de Sabadell, es van presentar les idees de projectes que van sorgir del taller d'innovació amb l'ecosistema de coneixement de la ciutat celebrat el març 2016, completades amb d'altres idees que han sorgit des de llavors d'acord amb les prioritats dels serveis municipals, fins a un total de més de trenta accions potencials. Alhora, en el marc de la sessió formativa, vam rebre suggeriments de les ciutats "lighthouse" (precursores) sobre com millorar aquestes idees d’accions per a què responguin al concepte d'integració (mobilitat,tic i energia) inherent al projecte Triangulum.

Algunes d'aquestes idees de projectes -les que tinguin major probabilitat d'implementació real- es seguiran treballant en la resta de sessions formatives i intercanvis que es faran durant l’any entre els “partners” del projecte (sobretot ajuntaments, empreses i universitats de les ciutats “lighthouse”), amb l’objectiu de seguir millorant-les i que puguin ser replicables a nivell europeu. En aquests intercanvis, que inclouran visites a les ciutats “lighthouse” (Stavanger, Eindhoven, Manchester) hi podran participar també entitats de l’ecosistema de coneixement de Sabadell, dins del concepte de “quàdruple hèlix” (administració pública, universitat, empresa i ciutadania). Al final seran les accions més viables les que formaran part de l'estratègia d’implementació del projecte Triangulum a Sabadell, que caldrà començar a implementar a partir de 2018, cercant el finançament necessari i amb una coherència i equilibri entre les temàtiques de mobilitat, energia i tic.

En el cas de Sabadell, vam posar l’accent en possibles projectes com ara: Integració en una única app de les apps municipals actualment disgregades; monitorització integrada de dades energètiques d’edificis municipals; ús de la videoconferència en els serveis municipals; banc d’energia de Sabadell; i plataforma horitzontal de ciutat.

En el cas de les altres ciutats seguidores (“followers”) en el projecte Triangulum, Praga i Leipzig, es van esmentar les accions següents. En el cas de Praga: construcció d’un quadre de comandament de ciutat; actualització de la modelització urbana en 3D; implantació de tecnologies urbanes innovadores al centre històric; i tecnologies per la cura i atenció domiciliària a la gent gran. En el cas de Leipzig, que inclou tant l’Ajuntament com empreses gestores dels serveis municipals (“L-Gruppe”), i emmarcat dins l’estratègia “Leipzig 2030”: Wi-fi gratuït; vehicle i transport públic elèctric; intermobilitat; portal de dades obertes; model 3D de ciutat; suport a la innovació de les pimes; districte intel·ligent a “Leipzig West”; Processos participatius “Future forum” i “Future expert lab”.

En el cas de les ciutats “lighthouse”, es van destacar les accions, estratègies i metodologies organitzatives següents, potencialment replicables a les ciutats “follower. En el cas de Manchester, es va destacar la importància de l’estabilitat en la màxima direcció política i tècnica de l’Ajuntament; estratègia en “internet de les coses” (CityVerve) i “ciutat intel·ligent” com a continuïtat de l’agenda digital; visió de la ciutat sintetitzada en el document “Our Manchester”; estructura de governança público-privada a l’àrea anomenada “The Corridor”, amb diverses entitats públiques i privades disposades a fer inversions en millores urbanes; tecnologies per l’atenció domiciliària de la gent gran; laboratori d’experimentació i prova gratuïta de tecnologies urbanes innovadores d’empreses, però sempre considerant si s’adapten a les necessitats dels serveis municipals.

En el cas d’Stavanger, es destaca: tradició històrica de la ciutat de cooperació entre els diversos actors urbans; definició d’accions “holístiques” amb incidència en la mobilitat, l’energia i les tic; selecció d’una àrea urbana acotada com a lloc d’implantació integrada de les tecnologies (barris Centre, Paradis i Hillervag); projecte de “vídeo innovador per tothom”; full de ruta cap a la ciutat intel·ligent elaborat amb la “triple hèlix” (municipi, empresa, universitat).

Finalment, per part de Fraunhofer IAO es va mostrar el laboratori d’experimentació en electromobilitat, que inclou un supercarregador per vehicles elèctrics que permet la càrrega de la bateria en només 8 minuts (150 Kw), alimentat amb energies renovables (solar fotovoltaica, eòlica), amb un sistema informàtic de gestió de la flota de vehicles elèctrics per l’ús dels treballadors i treballadores de l’institut.

També es va explicar que es posarà a disposició dels socis del projecte Triangulum una base de dades en línia de totes les solucions desenvolupades en el marc de la convocatòria del programa Horitzó 2020 de la Comissió europea sobre “ciutats i comunitats intel·ligents” (SCC), la qual cosa pot ser d’inspiració per ciutats seguidores com Sabadell per plantejar nous projectes de ciutat basats en aquestes solucions. Alhora en el marc del projecte Triangulum, Fraunhofer desenvolupa una eina de suport a la presa de decisions (“SC Decision making tool”), per ajudar a determinar si una tecnologia urbana és adequada o no a la realitat d’una ciutat, en funció de les seves particularitats.

Totes aquestes accions van orientades a assolir l’objectiu establert per la Comissió europea en aquesta convocatòria “ciutats i comunitats intel·ligents” de replicar a gran escala solucions tecnològiques innovadores per la gestió urbana, que millorin la qualitat de vida a les ciutats, reduint la seva emprempta ambiental, i alhora incrementin la competitivitat de l’empresa i la recerca europea en aquest sector.

 

Més informació:

http://triangulum-project.eu/

@Triangulum_EU

https://www.iao.fraunhofer.de/lang-en/